De back-up als strategie om downtime & dataverlies te beperken!

blank screen laptop computer and smart phone and digital tablet and stylus pen is on wooden desk as workplace concept.jpeg

In onze vorige blog ontdekte u wat de meest voorkomende oorzaken zijn voor downtime van uw systemen en dataverlies. Om even uw geheugen op te frissen, de tabel hieronder laat zien wat in het geval van downtime of dataverlies de belangrijkste oorzaken zijn. (bron: Global Data Protection Index 2016)

infographic_dataverlies.png

Nu u weet welke gebeurtenissen dataverlies veroorzaken, is uw volgende vraag ongetwijfeld: hoe kan ik de risico’s beperken en welke oplossingen zijn er om data te bewaren en te herstellen? In deze blog geven wij u antwoord op deze vraag.

Oplossingen voor het beperken van dataverlies

Het onderzoek van Dell EMC laat een aantal mogelijke oplossingen zien om de gevolgen van dataverlies en downtime te beperken. Om de beschikbaarheid van hun data te garanderen, kiezen bedrijven bijvoorbeeld voor het maken van kopieën (25%), een server op een externe locatie (20%) of virtuele servers (12%).

Veruit de populairste oplossing is het maken van een back-up. Maar liefst 32% van de respondenten geeft aan dat back-up- als strategie gebruikt.

Deze back-upoplossingen maken het makkelijker voor u om gegevens te herstellen in het geval dat ze verloren zijn gegaan of beschadigd. Sommige back-upoplossingen zijn tegenwoordig zo geavanceerd, dat ze niet alleen op gezette tijden een back-up maken, maar actief uw bestanden synchroniseren als er wijzigingen worden aangebracht.

Bij andere back-uplossingen wordt er bijvoorbeeld eens in de 24 uur een back-up gemaakt, waardoor er meer data verloren kan gaan. 

Van de organisaties die een continue back-up hebben van hun gegevens, gebruikt 41% een automatische back-up naar de cloud. De overige gebruikers kiezen voor een on premise back-upoplossing.

Back-up in de cloud of on premise?

Back-up is dus de meest gebruikte strategie om de beschikbaarheid van data te optimaliseren. Zoals u hierboven ook al kon lezen, zijn er twee soorten back-ups: een cloudoplossing en een on premise oplossing. Beide oplossingen hebben zo hun eigen voordelen en nadelen.

1. On premise oplossing

Een on premise oplossing is de meest traditionele optie. Er wordt een kopie van de zakelijke gegevens opgeslagen in het kantoor zelf. Servers maken een back-up naar externe harde schijven of tapedrives en de back-ups worden vervolgens periodiek uitgevoerd via het lokale netwerk. 

On premise oplossingen worden doorgaans als meer betaalbaar beschouwd, omdat ze vrijwel altijd binnen het kantoor worden afgehandeld. Het IT-personeel behoudt zo de volledige controle over zakelijke gegevens. Deze gegevens verlaten dan immers nooit het terrein van de organisatie.

Echter zijn on premise oplossingen een stuk risicovoller dan cloudoplossingen. In het geval van een fysieke ramp, staat de data dus maar op één locatie opgeslagen. Sommige bedrijven kiezen er daarom voor om de data mee te nemen of in een brandveilige kluis te leggen. Deze oplossing vraagt hoe dan ook waakzaamheid van het IT-personeel wat betreft de controle en het onderhoud van de back-ups. 

2. Cloudoplossing

Een cloudoplossing wordt gezien als de nieuwere en meer moderne optie van een back-upoplossing. De gegevens van de organisatie worden geüpload naar een netwerk van servers die de gegevens continu repliceert, waardoor er altijd een recente versie van uw data beschikbaar is.
Een cloudoplossing kan aantrekkelijker zijn, omdat het geen (grote) eenmalige investering vraagt. Door met een cloudoplossing te werken, betaal je per gebruiker per maand. U betaalt dus alleen voor wat u gebruikt

De belangrijkste zorg als het gaat om een cloudoplossing, is de beveiliging. Een cloud is namelijk zeer toegankelijk en veel organisaties maken zich (terecht!) zorgen hoe makkelijk cybercriminelen toegang hebben tot hun gegevens.
Gelukkig bieden cloudleveranciers geavanceerde encryptiestandaarden die voldoen aan de strenge beveiliging- en compliance-eisen.

Wilt u meer informatie over data recovery en back-up? Lees dan één van onze vorige blogs over dit onderwerp of download het GRATIS e-book “Alles wat u moet weten over back-up en data recovery”.

Gratis whitepaper over back-up en data recovery.