Is een virtuele desktop nog nodig?

two colleagues interior designer discussing data and digital tablet and computer laptop with sample material on wooden desk as concept

Is een virtuele desktop anno 2021 nog nodig voor een accountantskantoor? Hoe zit het met de Azure Virtual Desktop (AVD)? Vervangt die het gebruik van Citrix of een Remote Desktop?

Accountantskantoren maken massaal de overstap naar de cloud. Een logische stap, want steeds meer applicaties worden al in de cloud aangeboden. In hoeverre is een virtuele desktop eigenlijk nog nodig? Het wordt al snel een technisch verhaal (en voor techneuten is dit blog niet bedoeld), maar in deze blog proberen we het u zo praktisch mogelijk uit te leggen.

Wat is een virtuele werkplek?

De virtuele werkplek, cloud werkplek of digitale werkplek: je komt allerlei termen tegen en ze worden op verschillende manieren gebruikt. Wat wij verstaan onder de virtuele werkplek is het volledig onderbrengen van de ICT in de cloud. Medewerkers werken in een goed beveiligde omgeving. Niets bevindt zich lokaal, alles wordt centraal opgeslagen. De werkplekken zijn verbonden aan de virtuele server en worden vanuit deze ene plek centraal beheerd. Een voorbeeld hiervan is de Hupra Cloud werkplek.

Wat is het verschil met SaaS?

Uw accountantskantoor maakt waarschijnlijk steeds meer gebruik van Software as a Service (SaaS). Via internet heeft u toegang tot de softwareapplicatie, meestal op abonnementsbasis. Met SaaS applicaties werkt u in de cloud, maar het is wat anders dan een virtuele werkplek. Bij een virtuele werkplek wordt namelijk de gehele ICT-omgeving centraal in de cloud ondergebracht en beheerd.

 Is een virtuele werkplek nog wel nodig?

Als uw software in de cloud draait, wekt dat misschien de indruk dat u alles al geregeld hebt. Maar er zijn een aantal belangrijke veiligheidsrisico’s. SaaS applicaties garanderen de veiligheid van hun software, maar niet van uw device. Dat moet u dus apart regelen. Bovendien heeft elke applicatie zijn eigen cloud, waardoor er een multi-cloud ontstaat. Het beheer raakt hierdoor versnipperd.

Lees meer over de veiligheidsrisico’s in onze blog Maakt SaaS uw eigen server overbodig?

Welke strategie kiest u?

Bij Hupra geloven we niet in pasklare antwoorden. We vinden het altijd belangrijk om per bedrijf te kijken wat de juiste strategie is. Daarbij is van belang:

  1. Wilt u in de cloud gaan werken?
  2. Welke cloud kiest u: publieke cloud, private cloud of hybride?
  3. Welke werkplekoplossing kiest u?

Praktijkvoorbeeld: overgang naar de cloud

Onlangs vertelde een accountant dat hij graag met zijn kantoor naar de cloud wil. Het is een logische stap: 6 van de 8 applicaties die ze gebruiken werken al via de cloud. Maar de laatste 2 draaien nog via een eigen server. Die server is verouderd. Er verschijnen geen updates meer en dat is een groot veiligheidsrisico. Het duurt nu te lang om te wachten tot de 2 lokale applicaties ook via de cloud aangeboden worden. Gaat dit bedrijf nog een nieuwe server aanschaffen? Of is er een andere oplossing?

 Onze oplossing

De Hupra Cloud werkplek is in dit geval een slimme en voordelige oplossing. Alle ICT brengen we als het ware onder in één ecosysteem. Vanuit deze virtuele werkplek benadert u alle applicaties, of ze nu al via de cloud draaien of niet. Lokale applicaties die eerder op uw eigen server stonden zetten we op de virtuele applicatieserver.

 Private cloud, publieke cloud of hybride

Gaat u naar de cloud, dan kunt u kiezen voor een private cloud, een publieke cloud of een combinatie daarvan. Een bekend publiek cloudplatform is Azure van Microsoft. Het voordeel van Azure is dat Microsoft een grote speler is en continu doorontwikkeld. Het nadeel is de afhankelijkheid die u hebt als klant. Bij problemen moet u door de Microsoft helpdesk geholpen worden en dat kost soms veel tijd.

Onze Hupra Cloud werkplek draait in een private cloud. Dat geeft ons meer grip. We hebben volledige toegang en kunnen figuurlijk gezien zelf aan de knoppen draaien. En belangrijk met het oog op data: de cloud bevindt zich in een Nederlands datacenter.

Praktijkvoorbeeld: 1,5 dag zonder e-mail

Bij een van onze klanten werken we met Azure. Toen er een storing met de mail was, moesten we het probleem oplossen via de Microsoft helpdesk. Vanaf vrijdag 10.00 uur werkte geen enkel mailadres meer. Als partner worden we vlotter geholpen, maar alsnog duurde het tot zaterdagmiddag voordat er weer mailverkeer was. Met onze eigen private cloud hadden we het waarschijnlijk binnen een half uur op kunnen lossen.

Hoe zit het met de Azure Virtual Desktop (AVD)

De Azure Virtual Desktop (AVD) heette voorheen de Windows Virtual Desktop (WVD). Diensten van Microsoft zoals Microsoft 365 kunt u gevirtualiseerd afnemen via de AVD, maar dat hoeft niet. Bent u gecharmeerd van de AVD, realiseer u dan wel dat er altijd nog een stuk inrichting en beheer bij komt kijken. Het is op dit moment nog geen kwestie van een paar vinkjes zetten en alles is voor elkaar.

Heeft Citrix nog een toegevoegde waarde?

Microsoft komt met steeds meer doorontwikkelde oplossingen. Toch blijft Citrix voordelen bieden op het gebied van het beheer. Daarom hebben we de Hupra Cloud werkplek ontwikkeld op basis van Citrix. Daarbinnen koppelen we de Microsoft diensten. U blijft bijvoorbeeld Word, Excel en Teams gewoon gebruiken.

 Voordelen van Citrix

We zien in Citrix een aantal belangrijke voordelen waar onze klanten van profiteren:

  • Veiligheid
    Met Citrix kunnen we de veiligheid van de werkplek op een heel hoog niveau inrichten. Misschien leest u weleens iets over een beveiligingslek in Citrix? Dat heeft altijd te maken met achterstallig onderhoud door een organisatie en dus niet met het systeem zelf.
  • Verlaging van operationele kosten
    Citrix biedt goede tools die ons snel laten zien waar een probleem zit. Werkt het systeem traag? Dan kunnen we snel signaleren waar het door komt en het oplossen. Hierdoor kunnen we een scherpe all-in prijs rekenen aan onze klanten. Citrix loopt een stap voor op de dashboards van Microsoft.

  • Minder downtime
    Door een snelle probleemoplossing, zijn onze klanten minder vaak en minder lang uit de running.
  • Makkelijk opschalen
    We kunnen heel makkelijk en snel een extra gebruiker toevoegen.
  • Minder last van traag internet
    Werkt u via de cloud, dan bent u afhankelijk van een goede internetverbinding. Het mooie van Citrix is dat ze hele slimme technieken ingebouwd hebben om met trage verbindingen om te gaan. Bijvoorbeeld door over te stappen op een lagere resolutie. Citrix voorkomt zo dat een gebruiker vastloopt.
  • Minder verbruikskosten
    Dat geldt met name als u binnen de publieke cloud werkt. De slimme technieken van Citrix zorgen dat u minder geheugen en bandbreedte gebruikt. De verbruikskosten kunnen daardoor tot maar liefst 40% omlaag gaan.  

Hoe zit het met de kosten?

Wat betreft de kosten: het is altijd een kwestie van de juiste zaken met elkaar vergelijken. Welke applicaties gebruikt u, hoeveel data, hoeveel bandbreedte? Bij veel diensten is de basis inbegrepen, maar moet u een duurder abonnement afnemen om er meer zaken bij te krijgen. Vergeet ook niet om de inrichting, maar zeker ook het beheer en onderhoud mee te rekenen. We denken graag met u mee wat de juiste oplossing voor u is en daarbij is het prijskaartje ook van belang.

Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing

Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT

Cornel van Westen
0318 528 528
Maak direct een afspraak