Voorkom ransomware zoals CTB blocker met deze 4 bewezen maatregelen

CTB-Locker


Momenteel is er een gevaarlijke ransomware actief onder de naam CTB-locker. Deze Ransomware wordt onder andere verspreid via een .zip bestand in de bijlage van een e-mail. Na het openen van dit bestand worden al uw bestanden op uw apparaat versleuteld met een encryptie. Om de encryptie de ontgrendelen dient u een fors bedrag te betalen aan de cybercriminelen.

1. Wees extra alert 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wees dus extra alert met het openen van verdachte e-mails en bijlages. Open de links en/of bijlages in de desbetreffende e-mails niet en verwijder deze e-mails direct.

2. Zorg voor een goede virusscanner

Zorg ervoor dat u allereerst een betaalde virusscanner heeft. Let er hierbij op dat deze ook voorzien is van de laatste updates. Een goede virusscanner blokkeert namelijk het openen van de ransomware.

3. Maak een back-up

Als u nog niet regelmatig een back-up maakt, doe het dan juist nu. Als u de ransomware onverhoopt toch binnen haalt, dan kunt u de recente back-up terugzetten en voorkomt u verlies van al uw data.

4. Betaal niet

De politie adviseert slachtoffers van ransomware met klem om niet te betalen. Van de meeste ransomware is namelijk bekend dat uw bestanden niet ontgrendeld worden als u betaald.

Heeft u advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op!