<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">
  • Diensten
  • Over Hupra
  • Klantenservice
  • Contact
  • Diensten
  • Over Hupra
  • Klantenservice
  • Contact

Hupra helpt verder

Telefoon

0318 528 528

E-mail

info@hupra.nl Maak afspraak →

werken in de cloud

Veilig & makkelijk

MET MIJN BEDRIJF
NAAR DE CLOUD.

Wat is werken in de cloud?

De moderne zakelijke wereld ondergaat een transformatie, aangedreven door de opkomst van vernieuwende technologie. Steeds meer bedrijven realiseren zich de voordelen van werken in de cloud en kiezen ervoor om hun (MKB) bedrijfsactiviteiten naar de cloud te verhuizen. 

In plaats van uw documenten en applicaties lokaal op een apparaat (laptop, computer, Ipad of telefoon) te zetten, staan deze op een centrale externe server (de cloud). Via uw apparaat krijgt u toegang tot de cloud. In deze documenten en applicaties werkt u op dezelfde wijze als voorheen. In deze tijd van voortdurende verandering staan bedrijven voor de taak om hun IT-infrastructuur te optimaliseren en mee te bewegen met de steeds maar evoluerende zakelijke eisen. Hier laat de cloud haar potentieel zien als een mogelijkheid om niet alleen met de huidige ontwikkelingen mee te bewegen, maar ook in te spelen op de toekomst.

Wilt u meer weten over werken vanuit een veilige cloud?

Cornel van Westen
Cornel van Westen
Maak een afspraak
cloud werken banner
De cloud voor bedrijven

De cloud voor bedrijven

De cloud is een lastig begrip. Misschien heeft u er al weleens over gehoord, maar in de praktijk blijkt dat veel ondernemers niet precies weten wat werken in de cloud precies inhoudt. Gelukkig heeft het National Institute of Standards and Technology (NIST) vijf kenmerken geïdentificeerd die typerend zijn voor het werken in de cloud.

Het hebben van een internetverbinding is essentieel voor het gebruik van de cloud voor bedrijven. U heeft toegang tot de online werkplek via uw internetbrowser. Inloggen op het bedrijfsnetwerk kan in dat geval met ieder apparaat, van laptop en desktop tot tablet en smartphone. Of u nu bekabeld of draadloos verbonden bent, de cloud staat altijd voor u klaar.

In de cloud kunt u op elk gewenst moment zelf extra diensten afnemen of bestaande diensten stopzetten. Tussenkomst van derden is in dit geval dus niet noodzakelijk wanneer u extra opslagcapaciteit wil toevoegen of nieuwe medewerkers wenst toe te voegen aan het afgenomen pakket.

De cloud biedt een technische omgeving waar meerdere gebruikers tegelijkertijd in hun eigen online werkruimte kunnen werken. Uw bedrijf zorgt in de cloud voor een gedeelde werkruimte, waardoor medewerkers ook op afstand samen aan hetzelfde project kunnen werken. Het is te vergelijken met een open kantoorplan, waar iedereen samenwerkt, maar waar medewerkers ook een eigen bureau hebben om aan te werken. De cloud voor bedrijven biedt op digitale wijze een vergelijkbare werkruimte aan.

In uw bedrijf komen er medewerkers bij of verdwijnen juist bepaalde afdelingen. In de cloud kan de online werkomgeving groeien of krimpen, afhankelijk van de behoeften. Is er extra bandbreedte, rekenkracht of opslagcapaciteit nodig? Binnen enkele minuten kan dit voor uw bedrijf in de cloud worden geregeld.

Om schaalbaarheid te waarborgen, moeten clouddiensten meetbaar zijn. Alleen op deze wijze weet u of u bepaalde diensten moet opschalen of juist moet laten inkrimpen. Hiermee heeft u ook een helder inzicht in de kosten.

Cloud servicemodellen

Voor bedrijven in de cloud zijn er vier standaard servicemodellen beschikbaar. Een servicemodel verwijst naar de manier waarop uw bedrijf gebruikmaakt van de cloud.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Stel u zich voor dat u de hele technische infrastructuur van uw bedrijf kunt virtualiseren en als een dienst kunt afnemen. Met IaaS krijgt u toegang tot servers, netwerken, opslagruimte en andere essentiële infrastructuur. Daarnaast heeft u lokale basisvoorzieningen nodig, zoals een netwerkrouter, bekabeling en een computer.

Platform as a Service (PaaS)

PaaS laat u een compleet ontwikkelings- en gebruikplatform voor applicaties als een dienst afnemen. Daarin krijgt u toegang tot een platform met een besturingssysteem en een database, waar u uw eigen applicaties en software kan installeren. PaaS is te vergelijken met een bouwplaats waar u in werkt zonder u zorgen te hoeven maken over de onderliggende technische details.

Software as a Service (SaaS)

Bij dit servicemodel installeert u de applicaties en software niet lokaal, maar gebruikt u deze rechtstreeks via het internet. Denk hierbij aan het gebruik van applicaties zoals e-mail, Microsoft Office en klantenbeheer.

Desktop as a Service (DaaS)

Uw vertrouwde werkplek meenemen, ongeacht op welk apparaat u werkt kan met het gebruik van DaaS. Bij het openen van uw laptop of tablet ziet u een traditionele werkplek zoals u die gewend bent, maar dan toegankelijk via het internet. Het is dus mogelijk uw werkplek openen op verschillende apparaten en op iedere plek op aarde, zodat u altijd en overal productief kunt zijn.

Of u nu wilt profiteren van de volledige infrastructuur, uw eigen applicaties wilt ontwikkelen, direct toegang wilt hebben tot handige software of uw vertrouwde werkplek wilt meenemen er is altijd een cloud servicemodel van bij uw bedrijf past. Lees hier meer over werken in de cloud en de beschikbare cloud servicemodellen.

hoe veilig is werken in de cloud

3 soorten digitale werkplekoplossingen

Welke oplossing past het beste bij uw bedrijf? Dat hangt af van uw ICT-strategie en in welke fase van de cloudtransitie uw bedrijf zich bevindt. Hupra ICT adviseert u graag.

Cloud gebruikersmodellen

Als u overweegt om met uw bedrijf in de cloud te gaan werken, is het belangrijk om een passend gebruikersmodel, ook wel cloudomgeving genoemd, te kiezen. Er zijn verschillende opties beschikbaar met elk hun eigen voordelen. Een cloudomgeving verwijst naar een gevirtualiseerde infrastructuur waarmee u toegang krijgt tot diensten. Het is een flexibele en schaalbare IT-omgeving waarbij de hardware, software en gegevens niet langer fysiek lokaal op een specifieke computer of server worden gehost, maar worden geleverd en beheerd door een externe serviceprovider.

Wilt u weten welk type cloud het beste werkt voor het MKB? Lees hier meer.

In een private cloud ligt de focus op de beveiliging en beschikbaarheid van uw bedrijfskritische applicaties en gegevens. Alles draait om uw organisatie en eisen. 

In een publieke cloud wordt de infrastructuur gedeeld met andere gebruikers. Hier ligt de nadruk minder op individuele beveiliging, maar meer op flexibiliteit en schaalbaarheid.

Hier komt het beste van beide werelden samen. Een hybride cloud combineert verschillende cloudomgevingen (private, gedeelde, publiek) en verbindt deze via gestandaardiseerde interfaces. Uw bedrijf profiteert hierbij van de schaalbaarheid van de publieke cloud en behoudt tegelijkertijd de controle over gevoelige gegevens.

In een gedeelde cloud kunnen organisaties met vergelijkbare behoeften en diensten de krachten bundelen. Het is voor de afwezig belangrijk of dit gebruikersmodel past bij de werkwijze van uw bedrijf.

Cornel over werken in de cloud
Cornel over werken in de cloud
Cornel van Westen
0318 528 528

Cornel van Westen

Wilt u meer weten over werken in de cloud?

Maak een afspraak

Wat is het verschil tussen cloud gebruikersmodel en cloud servicemodellen?

Het verschil tussen een cloud servicemodel en een cloud gebruikersmodel ligt in de rol en verantwoordelijkheid van de betrokken partijen.

Een cloud servicemodel beschrijft de manier waarop cloudservices worden geleverd door een cloud serviceprovider aan gebruikers. Het geeft aan welke verantwoordelijkheden en services de cloud serviceprovider heeft en aanbiedt, zoals IaaS, PaaS, DaaS en SaaS. Het servicemodel bepaalt de mate van controle en verantwoordelijkheid die de cloud serviceprovider heeft over de onderliggende infrastructuur en software.

Adviesgesprek aanvragen

Een cloud gebruikersmodel verwijst dan juist weer naar de rol en verantwoordelijkheid van de gebruiker van de cloudservices. Het beschrijft hoe een bedrijf de cloudservices gebruikt. Het gebruikersmodel kan variëren afhankelijk van het servicemodel dat wordt gebruikt.

Gerard (Fiscaris)
“Hupra denkt proactief mee bij de vraagstukken die wij hebben op het gebied van ICT. Zo komen ze met enige regelmaat met punten waar we zelf nog niet aan hadden gedacht. Wanneer we een opdracht bij hen neerleggen, weten we gewoon dat het correct en tijdig opgepakt zal worden. Daarnaast is het heel fijn om persoonlijk contact te kunnen hebben. Kortom: Absoluut aan te bevelen!”
Met mijn bedrijf naar de cloud

Voordelen van de cloud

Voor een bedrijf brengt het werken in de cloud handige voordelen met zich mee.

Flexibiliteit

De cloud geeft bedrijven veel vrijheid. U kan namelijk overal en altijd toegang krijgen tot uw bestanden en gegevens. Of u nu op kantoor, onderweg of thuis bent, uw programma’s, data of documenten zijn slechts een paar klikken verwijderd. Werk samen met uw team aan projecten en deel moeiteloos bestanden met elkaar. Het maakt niet uit waar u bent, de cloud maakt het mogelijk!

Kostenbesparing

Bij een bedrijf is het een constante afweging tussen kosten en baten. Door over te stappen op de cloud heeft u een duidelijk beeld van de financiële kosten. In plaats van dure servers op locatie neer te zetten en de bijbehorende stroomkosten voor uw rekening te nemen, betaalt u een vast bedrag per maand, inclusief beheer en ondersteuning van uw ICT-activiteiten. De kosten zijn afhankelijk van het cloud gebruikersmodel en servicemodel. Zo kunt u zich concentreren op investeringen in de toekomst van uw bedrijf.

Schaalbaarheid

De cloud groeit met uw bedrijf mee! Het mooie van een online werkplek is dat het schaalbaar is. U betaalt alleen voor wat u nodig heeft, waardoor u niet langer vastzit aan onnodige overcapaciteit. Of u nu een groeiend bedrijf bent dat extra ruimte nodig heeft of dat u juist een rustigere periode doormaakt en wilt besparen, de cloud past zich aan uw behoeften aan.

Veiligheid

Uw gegevens verdienen de beste bescherming en dat is precies wat de cloud biedt. In een datacenter met ISO-certificering worden uw gegevens veilig opgeslagen. Hackers worden op afstand gehouden dankzij geavanceerde firewall technologieën. Bovendien is er altijd een recente back-up beschikbaar, zodat uw bedrijfsprocessen niet stil komen te liggen bij eventuele ICT-problemen. Uw online werkplek is altijd up-to-date dankzij de nieuwste ontwikkelingen die direct worden doorgevoerd.

Lees hier uitgebreid over de voordelen van de Hupra cloud.

Maak een afspraak

Aandachtspunten cloud

Wat gebeurt er als uw cloudleverancier failliet gaat? Een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen. Zorg ervoor dat dit duidelijk wordt beschreven in de SLA (Service Level Agreement). Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u met een gerust hart verder bouwen aan uw bedrijf in de cloud.

De cloud draait op het internet, dus een stabiele internetverbinding is van essentieel belang. Geen internet betekent geen toegang tot uw gegevens. Gelukkig komen internetstoringen in Nederland zelden voor. De meeste ondernemers hebben toegang tot verschillende verbindingen, zoals ADSL, kabel, glasvezel, en zelfs 4G- of 5G-verbindingen. Als extra zekerheid kunt u een tweede internetverbinding met 4G of 5G aanvragen, zodat u zelfs kunt blijven werken als er een lijn uitvalt. Zo verstoort downtime uw werkzaamheden niet.

Sommige cloudomgevingen kunnen traag zijn. Dit heeft te maken met de technische inrichting van de cloud. Gelukkig kan u dit probleem vermijden door u goed te informeren. Vraag bijvoorbeeld een trial aan, zodat u kunt ervaren of de cloudomgeving goed functioneert voordat uw bedrijf overstapt naar deze aanbieder. Op deze wijze vergelijkt u cloudaanbieders om zo tot de beste keuze voor uw bedrijf te komen.

Wat gebeurt er als uw cloudleverancier failliet gaat? Een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen. Zorg ervoor dat dit duidelijk wordt beschreven in de SLA (Service Level Agreement). Zo weet u waar u aan toe bent en kunt u met een gerust hart verder bouwen aan uw bedrijf in de cloud.

Stappenplan naar de cloud

Wij snappen dat u enthousiast geworden bent om uw bedrijf naar de cloud te brengen. Het onderstaande stappenplan begeleidt u bij de implementatie.

1. Hardware

Breng in kaart welke ICT-apparatuur uw bedrijf bezit, waardoor u inzichtelijk heeft wanneer deze worden afgeschreven.

2. Software

Naast de hardware is het belangrijk om te weten welke software uw bedrijf gebruikt. Denk aan cruciale bedrijfssoftware, zoals e-mail-, klanten- of personeelsbeheersystemen.

3. Internetverbinding

Controleer uw internetverbinding. Heeft u een eigen lijn en wat gebeurt er met de bereikbaarheid van uw bedrijfsgegevens als uw verbinding wegvalt? Het kan noodzakelijk zijn te investeren in een reddende tweede lijn.

4. Gegevensopslag

Breng in kaart hoeveel opslagcapaciteit u in totaal gebruikt. Wellicht heeft u meer capaciteit nodig. Dan is het overstappen naar de cloud voor uw bedrijf een goed moment om hier stappen in te ondernemen.

5. ICT-processen

Door uw ICT-processen in kaart te brengen, worden verbeterpunten direct zichtbaar. Stel vragen zoals: Welke applicaties zijn met elkaar verbonden? Hoe kan ik mijn bestanden het beste digitaliseren? Dit helpt uw bedrijf om soepel over te stappen op werken in de cloud.

Ik wil graag meer informatie
werken vanuit de cloud banner

Kies uw perfecte cloudoplossing

Er zijn talloze cloudoplossingen beschikbaar, dus kies degene die het beste bij uw organisatie past. U wil graag weten of uw bedrijfssoftware al beschikbaar is in de cloud of er eventueel alternatieve pakketten beschikbaar zijn of dat u juist gebaat bent bij een oplossing op maat. Hetzelfde geldt voor de applicaties waar u binnen uw bedrijf gebruik van maakt. Het liefst wil u deze zo probleemloos mogelijk kunnen migreren naar de cloud, zodat u niet hoeft over te schakelen naar nieuwe software. Door deze vragen te stellen aan uw cloudaanbieder en ICT-specialist krijgt u een beter beeld van de stappen die moeten worden ondernomen tijdens de overstap naar de cloud.

In dit proces is het handig om een onafhankelijke adviseur te raadplegen. Deze expert heeft een overzicht van alle mogelijkheden, beschikt over kennis en kan u onafhankelijk advies geven.

Ik wil meer informatie

Vervolgstappen met uw bedrijf naar de cloud

Volg het migratiepad

Een goed migratiepad is essentieel. Hiermee minimaliseert u downtime en houdt u uw organisatie soepel draaiend. Een migratiepad beschrijft de strategie die uw organisatie gebruikt om een soepele overgang te waarborgen en eventuele problemen of verstoringen tijdens het migratieproces te minimaliseren.

Voor een goed werkend migratiepad is het belangrijk om helder te krijgen welke applicaties of bestanden prioriteit genieten tijdens het overstappen naar de cloud. Denkt u hierbij ook na over het ideale moment voor de migratie, bijvoorbeeld tijdens de zomerperiode.

Instructies voor gebruik

Werken in de cloud betekent verandering binnen uw bedrijf. Door ervoor te zorgen dat uw medewerkers goed geïnformeerd zijn, passen zij zich makkelijker aan de veranderingen aan. U kunt een aanspreekpunt aanstellen voor vragen van uw medewerkers of deze verantwoordelijkheid bij uw ICT-dienstverlener leggen. Veranderingen vragen om goede instructies, zodat uw medewerkers weten hoe het werken in de cloud in zijn werk gaat.

Blijf evalueren

Blijf uw ICT-omgeving regelmatig evalueren, zodat uw ICT-omgeving een middel blijft om effectief te werken en kosten te besparen. Blijf uzelf afvragen of er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT zijn waar u van kan profiteren. Verandering kan moeilijk zijn, maar bij stilstaan blijft u wellicht achter op de concurrentie. Denk na over de verbeterpunten die u kan aanpakken. Dit bepaalt u op basis van de obstakels waar medewerkers tegenaan lopen, zodat iedereen nog efficiënter kan werken in de cloud?

Heeft u vragen over hoe wij u kunnen helpen op het gebied van cloud- of andere IT-diensten? Neem contact met ons op en wij kijken graag in een vrijblijvend gesprek wat wij voor u kunnen betekenen.

Adviesgesprek aanvragen
Pieter Willemsen over werken in de cloud
Pieter Willemsen over werken in de cloud
Huub van Veenendaal
06 - 12 34 56 78

Pieter Willemsen

Wilt u meer weten over werken in de cloud?

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor Hupra ICT?

Bij Hupra ICT hebben wij oog voor de klant en hebben wij een uitgebreid aanbod aan diensten binnen cloud-beheer, waaronder: