Private, publieke of hybride cloud? Wat is precies het verschil en wat past het beste bij mijn bedrijf? Het zijn vragen die u stelt als u overweegt de stap naar de cloud te maken. In dit blog bespreek ik de 3 meest voorkomende gebruikersmodellen van cloud computing en geef ik aan wat we zien dat het vaakst gebruikt wordt bij MKB-bedrijven.
De wijze waarop clouddiensten worden afgenomen, hangt af van de eisen die u als gebruiker stelt aan de beveiliging en performance van de dienst en de eisen die er vanuit wet- en regelgeving aan deze diensten wordt gesteld.
Vanwege deze verschillende eisen, zijn er ook verschillende gebruikersmodellen:
1. Private cloud
Een private cloud is een cloudinfrastructuur die wordt gebruikt door één organisatie. In een private cloud worden zware eisen gesteld aan zowel de beveiliging van infrastructuur en gegevens, als de beschikbaarheid hiervan. Binnen een private cloud worden meestal bedrijfkritische applicaties ter beschikking gesteld.
Een voorbeeld van private cloud is een specifieke software applicatie, zoals UNIT4, die op een eigen server draait in de cloud die alleen voor jouw organisatie beschikbaar is. Het voordeel hiervan is dat u zelf invloed heft op welke updates er wanneer worden doorgezet. Dit kan handig zijn als u koppelingen heeft met andere softwarepakketten omdat, als de update wel wordt doorgezet, de koppeling mogelijk niet meer werkt. Een nadeel van private cloud is dat de maandelijkse kosten hoger zijn, omdat deze niet gedeeld kunnen worden zoals bij een publieke cloud.
2. Publieke cloud
Een publieke cloud is een cloudinfrastructuur die ter beschikking wordt gesteld aan een grote markt. In dit deployment model zijn de afnemers van de dienst geen eigenaar van de middelen. Bij de publieke cloud is er vaak minder aandacht voor de beveiliging.
Een voorbeeld van public cloud is bijvoorbeeld Dropbox of Office 365. Het belangrijkste voordeel van public cloud is dat de maandelijkse kosten relatief laag zijn. Het nadeel is dat er nauwelijks maatwerk mogelijk is en dat de support bij dit soort partijen vaak minder gemakkelijke gaat.
3. Hybride cloud
Een hybride cloud is een cloudinfrastructuur die bestaat uit een samenstelling van twee of meer clouds die ieder afzonderlijk bestaan, maar met elkaar zijn verbonden door middel van gestandaardiseerde koppelvlakken, om interactie tussen diensten te ondersteunen.
Een voorbeeld van Hybride cloud is een private applicatieserver in combinatie met bijvoorbeeld Dropbox. Het voordeel is dat u hier het beste van beide (publieke, private) cloud kunt combineren. Een nadeel is dat het technisch niet altijd mogelijk is.
We zien dat veel MKB-bedrijven kiezen voor een hybride cloud oplossing. Ieder bedrijf is echter anders en maakt gebruik van verschillende applicaties. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact met ons op of download ons GRATIS e-book over de cloud:
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528