Bereid uw bedrijf voor op een cyberaanval. 6 bewezen tips van de FBI

6-tips-fbi-cyberaanval.jpgEen tiener die het netwerk van internetprovider Ziggo plat legt, misschien herinnert u zich het nog wel. Steeds vaker voeren internetcriminelen DDoS-aanvallen uit op bedrijven en organisaties.  Daar waar het vroeger vooral amateurs waren, worden de laatste jaren DDoS-aanvallen zelfs te koop aangeboden. “Als een script-kiddie al een netwerk voor de lol plat kan leggen, wat kan een 'professional' dan wel niet aanrichten?” schrijft Pieter de Haer in zijn opiniestuk op Computable. Een cyberaanval is niet langer een ver-van-ons-bed-show. In dit blog lees je 6 tips van de FBI om uw bedrijf voor te bereiden op een cyberaanval.

Bij de FBI zien ze de toename van het aantal cybersecurity issues ook. In een artikel op Forbes geeft Jay F. Kramer, Supervisory Special Agent, Federal Bureau of Investigation, Cyber Division een aantal tips voor bedrijven om zich voor te bereiden op een cyberaanval. Vrij vertaald komt dit samengevat op de volgende 6 tips neer:

1. U moet weten hoe uw netwerk eruit ziet. Zelfs, of beter gezegd, zeker na fusies of overnames. Creëer een overzicht van uw bedrijfsnetwerk(en) en maak een lijst met alle apparaten en gebruikers op het netwerk.

2. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens en bewaar deze (ook) buitenshuis.

3. U moet weten waar uw belangrijkste gegevens worden opgeslagen. Denk na waar deze gegevens moeten worden opgeslagen en welke protocollen er gehanteerd dienen te worden om toegang te krijgen tot deze informatie.

4. Ontwikkel beleid voor cyberveiligheid. Welk beleid moet gehanteerd worden bij het gebruik van gegevens en netwerken door medewerkers? Train uw medewerkers op het gebruik van dit beleid. Bepaal waar uw data moeten worden opgeslagen. Breng inzichtelijk welke applicaties er draaien op het netwerk, inclusief de applicaties die u zelf (in eigen huis) heeft ontwikkeld.

5. Wees ervan bewust dat kwaadwillenden op dit moment al in uw systeem kunnen zijn en hier al langere tijd zijn geweest. Zorg ervoor dat uw IT-afdeling(en) zich bewust zijn van updates en ervoor zorgen dat de patches worden geïnstalleerd om de kwetsbaarheden in uw systeem te dichten.

6. Ontwikkel een reactieplan in het geval van een cyberaanval. U moet een plan hebben om samen te werken met uw advocaten, PR-firma en/of uw Raad van Bestuur. Zorg ervoor dat u een team van forensische deskundigen en bedrijven beschikbaar heeft.

Benieuwd hoe de beveiliging van uw organisatie ervoor staat en/of weten op welke manier Hupra u hiermee kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op of maak een afspraak.