Cybersecurity voor het mkb – zo pakt Hupra het aan

Het mkb is kwetsbaar voor cybercrime. Omdat de kennis niet aanwezig is, zoals bij de grote multinationals, zijn mkb-bedrijven een makkelijk doelwit. Hoe zorgt u dat uw bedrijf de cybersecurity goed op orde heeft?

Cybercrime vormt een groot risico voor uw bedrijfscontinuïteit. Het is een serieuze bedreiging geworden waar u niet meer omheen kunt. Tegelijkertijd heeft u geen afdeling met 20 ICT-ers die zich continu bezig kunnen houden met alle bedreigingen.

Met een goede ICT-partner hoeft dat gelukkig ook niet. Mkb’ers denken nog weleens dat cybersecurity met torenhoge kosten gepaard gaat, maar dat valt erg mee. Tenminste, als u het vanaf de basis goed inricht. In dit artikel leest u hoe Hupra ICT het aanpakt.

AdobeStock_142612165

Cybersecurity in het mkb

Cybersecurity is een breed onderwerp. Onze klanten zijn mkb’ers en we merken dat daar vaak twee thema’s spelen:

1.    Hoe kan ik zorgen dat ik voldoe aan de verplichtingen?

U heeft te maken met wet- en regelgeving op het gebied van privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Voor een gemiddeld mkb-bedrijf komt dat neer op het voldoen aan de AVG. Daarin staat dat u passende technische en organisatorische maatregelen moet nemen. Naast de techniek, gaat het er dus om hoe u omgaat met data. Wie heeft er bijvoorbeeld toegang tot welke gegevens?

2.    Hoe kan ik de bedrijfscontinuïteit veilig stellen?

Cybercriminaliteit is één van de grootste bedrijfsrisico’s van dit moment. Een cyberaanval heeft grote gevolgen. Het kost veel geld en tijd om alles te herstellen. Ondertussen ligt het bedrijf stil, kunt u klantafspraken niet nakomen en loopt u mogelijk ook nog imagoschade op. Hoe wapent u uw organisatie hiertegen?

Hoe pakt Hupra cybersecurity aan?

Maakt u gebruik van een Hupra Cloudwerkplek dan is de cybersecurity op hoog niveau ingebouwd. Maar ook als u een eigen server op locatie heeft, kunnen wij maatregelen treffen en op afstand de veiligheid monitoren. Wij zorgen ervoor dat u het technisch goed voor elkaar heeft. Daarbij is van belang:

  1. Dat het werkt (functionaliteit)

  2. Dat het blijft werken (continuïteit)

  3. Dat het veilig is (security)

Security by design

Hupra ICT werkt vanuit het principe security by design. In plaats van maatregelen te nemen achteraf, bouwen we de beveiliging in vanaf de basis. Dat gaat van het wachtwoordbeheer tot veilig thuiswerken en van het instellen van rechten tot een gedegen updatebeleid. Het is een mix van maatregelen die overal in verweven is.

7 essentiële cybersecurity maatregelen

Geen bedrijf is exact hetzelfde. Welke maatregelen u moet treffen, is afhankelijk van het soort business en de processen. Toch zijn er 7 basismaatregelen die we altijd adviseren.

1.    Zero trust en segmentatie

De basisgedachte van het zero trust principe is: never trust, always verify. Veel bedrijven beveiligen de buitenste schil van de IT-infrastructuur. Komt een hacker dan toch binnen, dan kan hij overal bij. Het zero trust principe is gericht op segmentering. We delen de IT-infrastructuur als het ware op in meerdere kleine beveiligde netwerken. Wanneer een gebruiker toegang wil tot functionaliteiten, wordt eerst zijn identiteit geverifieerd. Zo krijgt iemand nooit in één keer toegang tot het hele netwerk.

2.    Het beheer van toegang

Applicaties staan vaak op verschillende plekken op uw eigen netwerk en in de cloud. Een veilige manier van inloggen is essentieel. Two factor authenticatie en wachtwoordbeheer is daarbij belangrijk. We faciliteren medewerkers hierin met een Single Sign On oplossing. Dat voorkomt dat een medewerker 15 verschillende wachtwoorden moet onthouden en daarom kiest voor een te makkelijk wachtwoord. Ook geeft het u meer grip op wie waar bij kan. Gaat een medewerker uit dienst, dan hoeft u niet per applicatie de toegang te ontzeggen.

3.    Endpoint Detection and Response (EDR)

Traditionele antivirusprogramma’s beschermen tegen virussen en malware die bekend zijn. Er komen echter dagelijks nieuwe varianten bij. Daarom kunt u beter Endpoint Detection and Response (EDR) inzetten. EDR spoort verdacht gedrag op in alle endpoints, zoals desktops, laptops en servers. Worden bestanden plotseling van encryptie voorzien zodat u er niet meer bij kunt? Het wordt direct gesignaleerd en verdere schade wordt voorkomen.

4.    Veilige wifipunten

Als wij voor het eerst bij een bedrijf binnenkomen, zien we soms verouderde wifi acces points. De wifi werkt dat nog prima, dus er lijkt geen reden om het acces point te vervangen. Maar die reden is er wel degelijk. Een wifipunt van 10 of 15 jaar oud is niet meer veilig. Deze wifipunten maken gebruik van oude standaards voor de versleuteling. Updates bestaan niet meer voor zulke oude apparaten en de beveiliging is makkelijk te omzeilen.

5.    Next Generation Firewall (NGFW)

De Next Generation Firewall is een doorontwikkelde versie van de standaard firewall. De standaard firewall inspecteert het netwerkverkeer en blokkeert ongewenst verkeer. Een NGFW heeft uitgebreidere opties. Bijvoorbeeld het analyseren van applicaties om te zien of het openen en uitvoeren schadelijk kan zijn. Ook spoort een NGFW bedreigingen die veranderen en evolueren op. Op deze manier beschermt een NGFW ook tegen nieuwe technieken van hackers.

6.    Goed updatebeleid

Voor het beveiligen van uw IT is het een voorwaarde om bij te zijn met updates. We zien geregeld dat bedrijven niet up-to-date zijn daarmee. Terwijl updates vaak oplossingen bevatten voor beveiligingsproblemen. Hackers scannen bedrijven op zoek naar zulke kwetsbaarheden. We zorgen voor een goed updatebeleid, zodat u geen makkelijk doelwit bent.

7.    Goed back-upbeleid

Een goede en recente back-up is uw redding als u gehackt wordt. Helaas zijn hackers ook goed geworden in het saboteren van back-ups. Ze zullen proberen om uw back-ups uit te schakelen. Soms doen ze dat al een tijd voordat de aanval plaatsvindt, zonder dat u er iets van merkt. Wij testen en monitoren de back-ups continu en signaleren het direct als er iets verandert.

Organisatorische maatregelen

De continuïteit en veiligheid is voor een groot deel geborgd met technische maatregelen. Maar het hangt altijd samen met de organisatieprocessen. Wie heeft toegang tot welke gegevens? Wat gebeurt er als iemand uit dienst gaat? Naast de technische maatregelen zijn er organisatorische maatregelen nodig. Dat gaat verder dan ICT. Het spreekt voor zich dat wij dat stuk niet van u overnemen, maar we kunnen wel advies geven over het raakvlak met ICT.

Bewustzijn onder medewerkers

Een van de organisatorische maatregelen die van groot belang is, is medewerkers bewust maken. Als medewerkers niet bewust zijn van de risico’s, vormen ze een gemakkelijke ingang voor cybercriminelen. We vinden het daarom een must dat bedrijven ook aandacht besteden aan de kennis hierover onder medewerkers. We kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld een training over cybercrime te geven.

Testen door ethische hackers

Naast onze eigen tests, huren we ook ethische hackers in om testen uit te voeren. We vinden het belangrijk om niet ons eigen vlees te keuren. Bovendien is het een echte specialisatie. Ethische hackers denken op de manier waarop een hacker denkt. Ze zoeken een weg naar binnen en leggen potentiële zwakke punten bloot. Dat is leerzaam voor ons en zo blijven we bij, want hackers ontwikkelen zich in een rap tempo.

Uw cybersecurity op orde: het kan!

Misschien raakt u overweldigd van alle berichten over de dreiging van cybercrime. We willen u aanmoedigen om positief te blijven. Cybercriminelen zoeken naar kwetsbaarheden en pikken de makkelijke ingangen eruit. Als u de basis op orde heeft, verkleint u de kans dat u slachtoffer wordt aanzienlijk. We vinden het belangrijk om dat pragmatisch aan te pakken. 

Wat kan Hupra ICT voor u doen?

Als ICT partner stelt Hupra de veiligheid in combinatie met gebruiksgemak altijd voorop. Wij kijken samen met u naar uw bedrijfsprocessen en de risico’s die daarbij optreden. Onze beveiligingsstandaard ligt hoog. Daarom zeggen we vaak: we maken enterprise ICT-oplossingen beschikbaar en betaalbaar voor het mkb. Voor ons gaat het erom dat u en uw collega’s altijd en overal gerust aan het werk kunnen.

Cybersecurity voorkomen