Elke dag komen er nieuwe cyberdreigingen bij. Van ransomware-aanvallen tot datalekken: de risico's zijn reëel, ook voor het mkb. Misschien denkt u: “Mijn bedrijf is niet groot genoeg om interessant te zijn voor hackers.” Juist daarom loopt u risico. Hackers zien mkb-bedrijven vaak als een makkelijke prooi vanwege de beperkte beveiliging.
Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf goed beschermd is, zonder in ingewikkelde technische details te duiken? Hupra biedt met de Moderne Werkplek een oplossing waarbij cybersecurity standaard is inbegrepen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Security Operations Center (SOC).
Maar wat is een SOC precies? Welke rol speelt het in uw cybersecurity en waarom is het zo belangrijk voor uw bedrijf? Daar gaan we in dit artikel uitgebreid op in.
Het SOC als beveiligingsbedrijf voor uw ICT
Stel u een groot beveiligingsbedrijf voor, dat meerdere bedrijfspanden bewaakt tegen inbraken en andere incidenten. Dag en nacht staan ze paraat, controleren camera’s, signaleren verdachte activiteiten en grijpen direct in wanneer er iets niet klopt. Een Security Operations Center (SOC) doet hetzelfde, maar dan in uw digitale wereld. Terwijl u zich richt op uw bedrijf, bewaakt het SOC uw ICT-omgeving, dag en nacht.
Wat is een SOC?
SOC staat voor Security Operations Center. Vanuit een SOC monitort een gespecialiseerd team continu uw ICT-omgeving om cyberdreigingen snel te detecteren en aan te pakken. Een SOC maakt gebruik van geavanceerde technologieën om alles in de gaten te houden. Meldingen die binnen komen worden gefilterd en er worden onderlinge verbanden gelegd. Is er sprake van een daadwerkelijke dreiging, dan komen de cybersecurity-experts direct in actie om schade te voorkomen.
Waarom is een SOC inbegrepen bij de Moderne Werkplek?
Cybercrime vormt een reële bedreiging voor uw bedrijf. Cybersecurity is dan ook geen luxe, maar een noodzaak. Daarom is het SOC een standaard onderdeel van de Moderne Werkplek. We richten de Moderne Werkplek veilig in en we monitoren en rapporteren via het SOC. Onze geïntegreerde aanpak biedt mkb-bedrijven hoogwaardige beveiliging zonder extra kosten of gedoe. U hoeft geen ingewikkelde keuzes te maken; de bescherming die u nodig heeft, zit er al in.
Wist u dat de kans op cybercriminaliteit zo’n 1.600 keer groter is dan de kans op brand? Lees meer over veilig werken in het artikel De rol van cybersecurity in de moderne werkplek: hoe beschermt u uw data?
Hoe werkt het SOC van Hupra en Treadstone?
Hupra werkt samen met cybersecuritypartner Treadstone. Het SOC van Treadstone combineert slimme tools met menselijke expertise en biedt uitgebreide monitoring van uw werkomgeving, applicaties en gebruikersactiviteiten. Met behulp van geavanceerde technologieën en een team ervaren securityexperts zorgt Treadstone ervoor dat afwijkend gedrag direct wordt gesignaleerd en aangepakt.
Hoe zorgt het SOC voor de veiligheid van uw ICT?
- Met geavanceerde analyse en ‘threat hunting’ worden dreigingen proactief opgespoord. Is er iets aan de hand, dan grijpen experts direct in.
- Naast proactief onderzoek naar verdacht gedrag vindt er forensisch onderzoek plaats en is er ondersteuning en advies bij security-incidenten.
- 2FA security monitoring controleert of voor alle gebruikers de two-factor authentication actief is.
- Darkweb monitoring wordt ingezet om te checken of er mailadressen of andere gegevens opduiken in de illegale handel.
- Middels cloud applicatie monitoring houdt het team de veiligheid van uw applicaties in de gaten.
- Er is inzicht in Shadow IT, oftewel het gebruik door medewerkers van software en andere IT-middelen die niet zijn goedgekeurd.
- U ontvangt periodieke rapportages met inzicht in dreigingen en overleg over verbeteringen.
- Bij security incidenten krijgt u ondersteuning van Nederlandstalige experts en wereldwijde researchers van topniveau.
Praktijkvoorbeeld: toegevoegde waarde SOC
Two-factor authentication is een van de basis beveiligingsmaatregelen waarmee u ongeoorloofde toegang voorkomt. Maar hackers hebben hier al weer iets op gevonden. Een nieuwe truc is om een geavanceerd script naar uw medewerkers te sturen, waarmee ze de two-factor authentication kunnen klonen. Als een medewerker dit bestand nietsvermoedend opent, kunnen de hacker toegang verkrijgen tot uw systemen. Vervolgens loggen deze criminelen in via servers in landen zonder samenwerkingsovereenkomsten, zoals Rusland of China.
Zo slim en geavanceerd gaan cybercriminelen te werk, maar u heeft nog een troef achter de hand. Dit soort aanvallen worden namelijk door het SOC herkend. Het team detecteert bijvoorbeeld inlogpogingen vanuit verdachte locaties of op ongebruikelijke tijdstippen. Zodra zo'n aanval wordt opgemerkt, neemt het SOC direct maatregelen om verdere schade te voorkomen. Dankzij deze proactieve monitoring blijven uw systemen en gegevens beschermd, zelfs tegen de meest ingenieuze aanvallen.
Heb ik als mkb-bedrijf wel een Security Operations Center nodig?
Ja en wel om een simpele reden: cybercriminelen gaan steeds vaker achter mkb-bedrijven aan. Het Digital Trust Center signaleert een verhoogde dreiging en aanhoudende uitdagingen voor ondernemers (Cybersecuritybeeld Nederland 2024). U bent misschien niet het grootste doelwit, maar voor hackers zijn mkb-bedrijven vaak makkelijker binnen te dringen dan grote organisaties. Het risico op datalekken, stilstand en reputatieschade is daarom ook voor uw bedrijf groot.
Een SOC helpt u om dat te voorkomen. Door uw ICT continu te bewaken kunnen security-experts razendsnel op dreigingen reageren en problemen voorkomen voordat ze ontstaan. Zo blijft uw bedrijf veilig én operationeel.
Naleving van NIS2 en andere wet- en regelgeving
Naast dat u een cyberaanval beter kunt voorkomen dan genezen, heeft u te maken met de wet- en regelgeving rondom persoonsgegevens en IT-veiligheid. De NIS2 stelt strengere eisen aan digitale beveiliging en vereist snelle incidentmeldingen. De monitoring vanuit het SOC en de periodieke rapportages maken het mogelijk om aantoonbaar aan deze regelgeving te voldoen.
Is een SOC niet veel te duur voor mijn bedrijf?
Beveiliging van topniveau klinkt als een grote investering, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een SOC kunt u zien als een beveiligingsbedrijf, maar dan voor uw digitale omgeving. Waar een fysiek beveiligingsbedrijf meerdere panden in de gaten houdt om inbraken of andere incidenten te voorkomen, bewaakt een SOC meerdere ICT-omgevingen tegen cyberdreigingen.
Zou u zelf een SOC optuigen, dan is dat inderdaad veel te duur voor uw bedrijf. Sterker nog, wij doen dat als ICT-bedrijf niet eens zelf. Onze samenwerking met Threadstone stelt ons in staat om de diensten van het SOC toegankelijk en betaalbaar te maken voor mkb-bedrijven, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Threadstone is volledig gespecialiseerd in cybersecurity en beschikt dag en nacht over een bijzonder goed team van cyberexperts en ethische hackers.
Kortom: de prijs die u per werkplek betaalt valt heel erg mee - en is bovendien inbegrepen bij de Moderne Werkplek - terwijl de toegevoegde waarde groot is.
Wat zijn de voordelen van een SOC voor uw bedrijf?
Een SOC biedt meer dan alleen beveiliging. Het geeft u:
- Rust en zekerheid: u kunt rustig slapen, terwijl uw ICT dag en nacht bewaakt wordt.
- Razendsnelle incidentresponse: incidenten worden onmiddellijk opgemerkt en het securityteam minimaliseert de impact van een aanval door directe isolatie.
- Compliance: u voldoet aantoonbaar aan strenge wetgeving zoals NIS2.
- Continuïteit: door de proactieve aanpak is de kans op bedrijfsstilstand minimaal en blijven uw bedrijfsprocessen ondanks dreigingen doorlopen.
Cybersecurity op hoog niveau voor uw mkb-bedrijf
Een SOC is een slimme keuze om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen en te voldoen aan wet- en regelgeving. Dankzij de samenwerking tussen Hupra en Threadstone is deze hoogwaardige dienst betaalbaar en eenvoudig geïntegreerd in de Moderne Werkplek. U hoeft geen technische kennis te hebben of zelf allerlei zaken in de gaten te houden. Wij zorgen voor de cybersecurity, terwijl u en uw medewerkers veilig en gerust kunnen werken.
Ontdek hoe Hupra uw bedrijf veiliger maakt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528