Hoe overtuig ik mijn baas van een cloudoplossing?

stats.jpg

Als IT-verantwoordelijke kan het voorkomen dat je in een situatie terecht komt, waarin je jouw werkgever moet overtuigen om de stap naar de cloud te maken. Je werkgever doet het al tien jaar op een bepaalde manier en jij hoeft hem niet te vertellen wat goed is voor zijn bedrijf. Als IT-verantwoordelijke kun je dus al gauw een ‘nee’ verwachten als het hierover gaat.

In mijn dagelijks werk zit ik veel met ondernemers om tafel en daarom herken ik me ook in bovenstaande situatie. Maar hoe overtuig je dan toch je werkgever? In deze blog geef ik je een aantal praktische tips om je baas te overtuigen van een cloudoplossing.

1. Maak helder wat de functionele voordelen zijn.

Stel jezelf de vraag: Als ik het voor het zeggen had, waarom zou ik dan voor de cloud kiezen? Welke functionele voordelen biedt het ons bedrijf? Gaat ons bedrijf er beter door presteren? Bespreek met je collega’s tegen welke problemen zij aanlopen en bedenk hoe de cloud hiervoor een oplossing biedt. Een simpel voorbeeld hiervan kan zijn dat buitendienstmedewerkers vaak niet goed kunnen werken bij de klant op locatie en ze hierdoor minder effectief zijn. Een goede online werkplek is hier in dit geval de juiste oplossing voor.

2. Overtuig je werkgever ervan dat veiligheid geen issue is.

Veel ondernemers zijn huiverig voor de cloud omdat zij denken dat het onveilig is. Een negatieve ervaring met een eerdere cloudoplossing kan hiervan de reden zijn. Maak in dit geval je werkgever ervan bewust dat een goede cloud omgeving vaak veel beter beveiligd is dan de huidige in-house omgeving. Benoem hierbij voorbeelden zoals ISO-certificering en Enterprise Firewall technieken.

3. Maak een helder kostenoverzicht

Maak een compleet overzicht van de huidige ICT-gerelateerde kosten. Neem hierbij ook zaken mee zoals stroomkosten, migratiekosten, supportkosten en afschrijvingen. Breng al deze kosten in vergelijking met het werken in de cloud over meerdere jaren. 

Download de vergelijking!

4. Achterhaal pijnpunten van de werkgever

Het kan zijn dat de bovenstaande argumenten je werkgever nog niet hebben overtuigd om de overstap te maken naar de cloud. Het is daarom belangrijk om te achterhalen waar het pijnpunt van de werkgever zit. Vraag door en wees niet tevreden met het eerste antwoord. Vaak ligt hier namelijk een diepere reden achter. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je werkgever zich niet meer in controle voelt als alles naar de cloud gaat. Je kunt dan nadenken over een oplossing hoe hij dit toch kan krijgen.

Ik hoop dat deze tips je een beetje op weg geholpen hebben. Het is goed om tijdens dit traject ook je ICT/Cloud leverancier te betrekken. Omdat zij dit soort trajecten vaker doen bij verschillende klanten, kunnen zij meedenken met je en handreikingen doen. Sta jij voor deze uitdaging en wil je hierover vrijblijvend over doorspreken? Neem contact met ons op of maak een afspraak.

 

Lees voor meer inspiratie de klantcase van Vaarkamp