4 handige tips om een goed wachtwoord te kiezen

Online banking against tablet pc on desk.jpeg

Het is de nachtmerrie van iedere internetgebruiker: een gehackte bedrijfswebite of e-mailaccount. U wilt natuurlijk voorkomen dat andere, niet-gewenste personen, toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens. Het is daarom belangrijk om uw persoonlijke online accounts goed te beveiligen. Gebruikt u vaak hetzelfde wachtwoord? Zit uw eigen naam verwerkt in uw wachtwoord? Of staat uw wachtwoord misschien in de top 25 slechtste wachtwoorden? Dan is het de hoogste tijd om daar iets aan te veranderen. In dit blog geef ik u tips om uw wachtwoorden te verbeteren.   

1. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden moeilijk te raden zijn

Net als uzelf, hebben hackers toegang tot woordenboeken, filmscripts, songteksten, Facebook, Twitter en nog veel meer. Vermijd dus wachtwoorden op basis van (bij)namen, verjaardagen, citaten, huisdieren of iets dergelijks. Deze informatie is online namelijk makkelijk te achterhalen. Veel mensen denken dat hun wachtwoord beter wordt door het toevoegen van een cijfer aan het eind, maar dit kunnen wachtwoordkraakprogramma's natuurlijk ook. Het is daarom slimmer om te kiezen voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn. 

2. Maak het wachtwoord zo lang en ingewikkeld mogelijk

U maakt het hackers een stuk lastiger door uw wachtwoord zo lang en ingewikkeld mogelijk te maken. Meng hoofdletters, kleine letters en leestekens en streef ernaar uw wachtwoord 14 tekens of zelfs langer te maken. Dit klinkt vreselijk ingewikkeld, maar daar is een makkelijk ezelsbruggetje voor. Ik leg het u uit aan de hand van een voorbeeld: 

__________________________________________________________________________________________

Wachtwoord: H&IsoGWvdP4dV.

Henk en Ingrid stemmen op Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid.
Henk & Ingrid stemmen op Geert Wilders van de Partij 4oor de Vrijheid.

Het wachtwoord wordt dan: H&IsoGWvdP4dV.

___________________________________________________________________________________________

Maakt het wachtwoord dus zo ongebruikelijk mogelijk en zorg dat het geen duidelijke betrekking heeft op u.

3. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager

Als u op veel verschillende plaatsen moet inloggen, kan het gebruik van een wachtwoordmanager handig zijn. Wachtwoordmanagers kunnen een complex, willekeurig wachtwoord aanmaken voor elk account. Ook onthouden ze voor u welk wachtwoord hoort bij de desbetreffende website. Dat helpt u ook te beschermen tegen bijvoorbeeld phising, omdat u niet het juiste wachtwoord in zult typen bij de verkeerde webpagina. Maar vergeet niet: U heeft natuurlijk nog steeds een heel sterk wachtwoord nodig voor de wachtwoord manager zelf.

Voorbeeld van wachtwoord managers: Lastpass, Keepass of 1password

4. Kies voor elk account een ander wachtwoord

U bent hier ongetwijfeld schuldig aan (geweest): hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al uw accounts. Ik verbaas me erover hoe makkelijk mensen zijn door voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Niet slim natuurlijk, want als een hacker via Facebook uw wachtwoord achterhaalt, betekent het dat hij vervolgens ook bij uw e-mailgegevens kan. Kortom: gebruik voor elk account een verschillend wachtwoord. 

In dit blog heb ik u een aantal handvatten en tips gegeven om te zorgen voor een sterk en degelijk wachtwoord. Lees ook onze andere blog waarin u kunt checken of uw bedrijfsgegevens veilig zijn. Wilt u meer weten over het veilige ICT-beheer van Hupra? Neem gerust contact met ons op!

 

Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing

Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT

Cornel van Westen
0318 528 528
Maak direct een afspraak