Veel MKB-ondernemers onderschatten het belang voor het beveiligen van hun bedrijfsgegevens. In dit blog bespreek ik vier basis beveiligingspunten die bij veel MKB bedrijven nog ontbreken.
“Ik ben maar een MKB-bedrijf en ik heb niks te verbergen.” Het is een uitspraak die ik wel eens vaker hoor. Bedrijven vergeten dan gemakshalve dat ze niet alleen hun eigen data hebben, maar ook die van hun klanten. Daar heb je toch minstens de morele plicht om dit degelijk te beveiligen. De volgende vier punten komen we nogal eens tegen bij bedrijven en horen toch tot de basis van de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk.
Serverbeveiliging:
Als u gebruik maakt van een lokale server(s) is het belangrijk dat deze voorzien worden van de meest recente security patches en updates. Logisch natuurlijk, zou u zeggen. Maar u zal ze de kost geven die dit nog niet goed op orde hebben. Binnen het bedrijf is iemand hier verantwoordelijk voor, maar het wordt simpelweg niet gedaan of vergeten. Het is belangrijk dat hier afspraken over worden gemaakt en dat er ook controle op is doordat er bijvoorbeeld rapportage van gemaakt wordt.
Virusscannerbeveiliging:
Ook deze beveiliging lijkt een open deur. En dit zou het ook moeten zijn. Toch zien bedrijven het belang niet in van een goede (betaalde) virusscanner. Die onwetendheid (ik hoop dat het onbewust is) komt heel duidelijk naar voren als ik vragen stel zoals; Hoe hebben jullie de virusscanner geregeld? Hoe weet u dat die werkt? Hoe vaak wordt er gescand? Ze hebben hier vaak geen inzicht in, waardoor er geen controle is.
WiFi-beveiliging:
In steeds meer organisaties wordt er door gasten gebruik gemaakt van het WiFi-netwerk van uw bedrijf. De gasten krijgen dan van één van de medewerkers het WiFi-wachtwoord en mogen op het internet van het bedrijf. In het gunstigste geval is hiervoor een gastnetwerk aangemaakt. Maar in veel gevallen is dit niet gescheiden van het eigen netwerk. Hierdoor kan een beetje handig persoon vrij gemakkelijk bij uw bedrijfsgegevens. Het is dus belangrijk om hier beleid voor te voeren. Enerzijds door het aanmaken van gescheiden netwerken en die goed in te richten. Maar ook door uw medewerkers goed te informeren over het belang hiervan.
Firewallbeveiliging:
Bij sommige organisaties zien we dat zij nog geen gebruik maken van een firewall. Via een onveilige verbinding, die standaard in Windows zit ingebakken, wordt er van buitenaf op de server ingelogd. Het probleem met deze verbinding is dat deze al gekraakt is. Het risico is dus aanzienlijk dat deze ook wordt gekraakt bij u met alle gevolgen van dien.
Ik realiseer met dat ik in deze blog alleen de basis heb aangestipt voor de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Graag komen wij met u in contact om samen met u de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk naar een hoger niveau te tillen, zodat het voor hackers lastiger wordt om dit te kraken.
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528