Managed WLAN: Het nut van WiFi-beheer voor het MKB

Managed WLAN voor MKB-ondernemers

WiFi is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ook in steeds meer bedrijven worden steeds meer apparaten op het WiFi-netwerk aangesloten. Bovendien nemen medewerkers steeds vaker hun eigen apparaat mee (BYOD). Vanuit veiligheidsoogpunt is het belangrijk om dit goed te kunnen beheren. In dit blog bespreek ik wat Managed WLAN voor u als MKB-ondernemer daarin kan bieden.

In het kort: Managed WLAN is het centraal beheer van uw WiFi-netwerk. Hierdoor kan er controle worden verkregen op alle gebruikers, devices en het verkeer op het draadloze netwerk.

Managed WLAN biedt u de volgende mogelijkheden:

1. Centraal beheer van alle netwerkcomponenten

Met Managed WLAN kunt u vanaf één plek al uw netwerkcomponenten beheren. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om op iedere accespoint in te loggen om hier de juiste security-instellingen aan te passen.

2. Overzicht van alle aangesloten devices op het netwerk 

Met Managed WLAN krijgt u inzicht alle aangesloten devices op het netwerk. Het gaat hierbij niet alleen om de accespoint, maar ook over de andere devices met een MAC-adres. Daardoor is het mogelijk om daar ook een actie op uit te voeren als dit bijvoorbeeld een MAC-adres die geen toestemming heeft in het netwerk.

3. Authentiseren van gebruikers

Met Managed WLAN is het mogelijk om gebruikers te authentiseren door ze bijvoorbeeld op een daarvoor bestemde webpagina (captive portal) in te laten loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord of alleen een code die de gebruiker bij bijvoorbeeld een balie kan verkrijgen.

4. Bevorderen van privacy

Door ‘cliënt isolation’ voorkomt u dat gebruikers elkaars devices kunnen detecteren. Daarmee voorkomt u dat een ‘handige’ gebruiker in kan loggen op een device van een ander.

5. Rechten toekennen

Met Managed WLAN kunt u rechten toewijzen aan de hand van een gebruikersnaam en wachtwoord. U kunt dan zelf bepalen waar desbetreffende gebruiker wel of niet bij kan in het netwerk of dat ze bijvoorbeeld alleen maar het internet op mogen.

6. Dataverkeer regelen

Met Managed WLAN kunt u de ‘Quality of Service voor gebruikers of applicaties’ regelen. Hierdoor kunt ervoor zorgen dat het belangrijk dataverkeer voorrang krijgt op al het andere dat verkeer. Bijvoorbeeld dat uw spraak of video sessie voorrang krijg op het download van bestanden.

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het inzetten van Managed WLAN in uw organisatie? Vraag dan een WiFi-scan aan of lees meer over WiFi-beheer in ons nieuwste e-book!

 

New Call-to-action