De belangrijkste voordelen en nadelen van back-up op tape

de voor-en nadelen van back-up op tape

Een tijdje geleden was ik met een klant in gesprek over zijn back-up. Van zijn accountant had hij te horen gekregen dat zijn fysieke back-up op tape ouderwets was en echt niet meer kon. Maar is dat echt zo? In dit blog bespreek ik de voor-en nadelen van back-up op tape.

Voordelen

Hoge schrijfsnelheid

Zeker bij bedrijven met veel data (100GB +) kan tape back-up een goede oplossing zijn. Tape heeft namelijk een relatief hoge schrijfsnelheid en kan daarom interessanter zijn dan andere vormen van back-up waarbij de schrijfsnelheden lager zijn. Een volledige back-up van de bedrijfsdata zal dan sneller gemaakt zijn.

Bewustwording

Doordat er bij een tape back-up handmatige handelingen komen kijken, ben je bewust bezig met de back-up. Ook als bijvoorbeeld een tapebandje niet goed zou zijn, wordt deze er direct uitgespuugd.

Encryptie

Een tape-back-up wordt standaard geëncrypt. Als het tapebandje ontvreemd wordt, is deze niet zomaar uit te lezen. Iemand die dit bandje in handen zou krijgen zou daar dan eigenlijk niets mee kunnen.

Archivering

Tape kan een goed middel zijn om te archiveren. Zo zijn tapes tot 30 jaar na gebruik nog uit te lezen.

Meer weten over het maken van back-ups?
Lees ons whitepaper Alles wat u moet weten over back-up en data recovery!

 

Nadelen

Handmatig

Doordat er dus handmatige handelingen bij een back-up op tape komen kijken, bestaat de kans ook dat mensen het vergeten. Het is daarom ook belangrijk dat de back-up gemonitord wordt, zodat als dit niet gebeurt, de organisatie direct op de hoogte wordt gebracht en dit alsnog plaatsvindt.

Investeringskosten

Als er nog geen tape drive aanwezig is, zal deze moeten worden aangeschaft. Dit brengt eenmalige investeringskosten met zich mee. Dit kan voor organisaties een drempel zijn om tape drive aan te schaffen.

Het is dus maar de vraag of back-up op tape uitgefaseerd moet worden. Er zijn verschillende bedrijven waarbij tape back-up (alleen of gecombineerd) de best passende oplossing is. Een back-up oplossing is per definitie maatwerk en heeft te maken met verschillende factoren zoals bijvoorbeeld hersteltijd, hoeveelheid data, kosten, internet snelheid en gebruikersgemak. Zorg ervoor dat u altijd een duidelijk back-up plan heeft.

Meer weten over het maken van back-ups?
Lees ons whitepaper Alles wat u moet weten over back-up en data recovery!

 

Gratis whitepaper over back-up en data recovery.

 

Bent u na het lezen van deze blog benieuwd welke back-up oplossing bij uw bedrijf het beste past?
Maak direct een afspraak of neem contact met ons op