Wat te doen bij een storing: de cloud inzetten voor disaster recovery

Office workplace with laptop and smart phone on wood table.jpeg

Het is de nachtmerrie van elk bedrijf: door een storing of downtime van uw server, raakt u belangrijke bestanden kwijt. Dat wilt u natuurlijk het liefst voorkomen! Het herstellen of bewaren van gegevens die kwijt kunnen raken bij een storing, wordt ook wel disaster recovery genoemd.

Nu steeds meer bedrijven een cloudwerkplek gebruiken, wordt cloud computing ook een populair middel om te gebruiken bij disaster recovery. Hoe dat precies werkt en waarom cloud disaster recovery de beste oplossing is voor uw organisatie, leest u in deze blog.

Waarom de cloud voor disaster recovery?

Er zijn verschillende systemen die u in kunt zetten voor disaster recovery. Maar hoe verschilt cloud disaster recovery van andere disaster recovery opties?

Wanneer bedrijven disaster recovery in de cloud inzetten, bewaren organisaties kopieën van hun data in de cloud. Cloud disaster recovery werkt effectief voor zowel kleine als grote organisaties, omdat er geen extra ruimte hoeft worden vrijgemaakt voor een data center, infrastructuur en andere IT-systemen. In vergelijking met traditionele disaster recovery oplossingen, is cloud disaster recovery het meest kostenefficiënt. Zo hoeft u zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over elektriciteitskosten en koelingssystemen, terwijl dat bij traditionele disaster recovery systemen wel het geval is. Bovendien hoeven organisaties bij cloud disaster recovery alleen te betalen voor de bronnen die ze daadwerkelijk gebruiken. Met de cloud kunt u vanaf elke locatie en vanaf elke device, uw data in de gaten houden. U hoeft dus niet per se op dezelfde locatie als uw server te zijn, om een probleem te ontdekken. Als u wilt, kunt u uw IT-systemen op de zaak gewoon vanuit huis monitoren. Daardoor bespaart u naast geld – ook nog eens tijd met disaster recovery in de cloud.

Cloud disaster recovery plan & Veiligheid

Een gedetailleerd disaster recovery plan is belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden tijdens een storing en snel en efficiënt data te herstellen.

Het onderhouden van zo’n cloud disaster recovery plan vereist wel wat acties en sturing. Voordat u te maken krijgt met een storing, moet u bijvoorbeeld weten waar u uw fysieke en virtuele servers kunt vinden en wie toegang heeft tot deze servers om ze weer werkend te maken.

Veiligheid is natuurlijk cruciaal wanneer u de cloud inzet bij disaster recovery. Veel bedrijven weten niet hoe hun beveiligingssystemen werken tijdens downtime. Het laatste wat u wilt, is dat u naast een storing ook nog eens te maken krijgt met beveiligingsproblemen.

Hoe veiliger uw cloud- en IT-omgeving is, hoe beter er gereageerd kan worden bij dataproblemen, malware of andere IT-problemen. Om ervoor te zorgen dat uw cloudomgeving (en ook de beveiliging hiervan) goed geregeld is, is het essentieel dat uw cloudomgeving continu gescand wordt en eventuele problemen snel worden ontdekt. Daarnaast helpen een up-to-date antivirus en firewall natuurlijk ook mee bij het zo goed mogelijk beveiligen van uw cloudoplossing. De kans is groot dat u niet weet hoe u dit zelf moet regelen. We zien dan ook dat veel bedrijven hiervoor een externe partij inschakelen met expertise op het gebied van cloud computing en beveiliging.

Misschien werkt u al in de cloud, maar heeft u nog geen cloud gebaseerde diasaster recovery oplossing. Wilt u hier meer over weten? Vraag een adviesgesprek aan. 

Meer informatie over de cloud? Download dan ons GRATIS vernieuwde cloud e-book.

Met uw bedrijf naar de cloud van Hupra