<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">
 • Diensten
 • Over Hupra
 • Klantenservice
 • Contact
 • Diensten
 • Over Hupra
 • Klantenservice
 • Contact

Hupra helpt verder

Telefoon

0318 528 528

E-mail

info@hupra.nl Maak afspraak →

Back-up in de cloud: de voordelen en nadelen

cloud back-up

De cloud wordt steeds populairder. Daarmee is de cloud ook een steeds aantrekkelijker middel voor het maken van een back-up. Het wordt al vaak gebruikt als alternatief voor traditionele vormen van back-up, zoals back-up op tape.  Wilt u weten wat alle voordelen en nadelen zijn? Ik bespreek ze in deze blog. 

Voordeel 1: efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid

Wanneer u de cloud inzet voor uw back-up, bent u verzekerd van een betrouwbare back-up oplossing. Cloud leveranciers maken gebruik van de nieuwste technologieën zoals servervirtualisatie, encryptie, de beste bescherming voor uw applicaties en bovendien wordt uw data opgeslagen in erkende datacenters. Daarnaast bieden veel cloud leveranciers ook nog eens 24/7 monitoring, management en rapportages waardoor problemen in uw back-up tijdig worden opgemerkt en gerapporteerd. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over upgrades, migraties en dergelijke. Deze worden automatisch doorgevoerd door uw cloud leverancier.

Voordeel 2: u betaalt voor wat u gebruikt

Het voordeel van cloud back-up, is dat de cloud gemakkelijk schaalbaar is. U betaalt alleen voor wat u gebruikt. Daarom is het ook prima geschikt voor MKB-organisaties met minder data dan de grote multinationals.

Voordeel 3: betere recovery tijd

Wanneer uw back-up op tape staat, kost het veel tijd om de tape te herroepen, te laden, de data te lokaliseren en te herstellen. Data recovery in de cloud is nog steeds een tijdrovende klus, zeker wanneer de data na een volledige crash gedownload moet worden. Maar het is een stuk sneller dan een back-up op tape. Met name wanneer u een goedwerkende internetverbinding heeft, bijvoorbeeld via glasvezel, heeft de cloud back-up een betere recovery tijd.

Voordeel 4: cloud back-up is erg aantrekkelijk voor het MKB

Kleine organisaties hebben vaak niet het budget om te investeren in dure ICT-infrastructuur en het onderhoud daarvan. En ook al heeft u het budget voor een eigen infrastructuur, een cloud back-up is in de meeste gevallen alsnog efficiënter en goedkoper: u voert meestal zelf geen back-up werkzaamheden uit aan de eigen infrastructuur, maar betaalt daarvoor.

Daarnaast heeft cloud back-up een veel grotere toegankelijkheid. U heeft namelijk online toegang tot al uw back-ups. Zo kunt u vanaf verschillende locaties en via verschillende devices bij uw back-up komen. 

Download het ebook voor de beste back-up oplossing voor uw bedrijf.

Naast de voordelen die cloud back-up met zich meeneemt, zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. De belangrijkste nadelen behandel ik hieronder.

Nadeel 1: beperkingen in grootte

In een cloud kan veel data worden opgeslagen, maar helaas stelt de cloud ook grenzen. Afhankelijk van de bandbreedte, wordt bepaald hoeveel data er dagelijks kan worden overgebracht naar de cloud. Voor sommige organisaties kan deze beperking een impact hebben op hun back-up strategie. Bespreek dit vooraf met uw cloud leverancier en maak duidelijke afspraken.

Nadeel 2: internetstoring

De toegang tot uw back-ups via de cloud is enerzijds een groot voordeel, maar het kan ook een nadeel zijn. Stel dat er een internetstoring is op uw kantoor, dan is ook gelijk uw back-up onbereikbaar. Of wanneer u op locatie bij een klant werkt en de internetverbinding daar ineens stopt. In dat geval kan een back-up op een fysieke locatie zoals een externe harde schijf handiger zijn. Ook hiervoor kunt u het gesprek met uw cloud leverancier aangaan. Misschien is het nodig om sommige data op een externe harde schijf te hebben, die synchroniseert met de cloud back-up.

Nadeel 3: cloud back-up is een automatisch proces

Bij back-up op tape, vereist het maken van een back-up handmatige handelingen. Dat is aan de ene kant nadelig omdat het veel tijd kost, maar het zorgt er ook voor dat u bewust bezig bent met de back-up. Wanneer een tapeband bijvoorbeeld niet goed is, wordt deze er direct uitgespuugd. Bij cloud back-up gaat het maken van een back-up automatisch, waardoor u wellicht minder bewust bent van het belang van een back-up en makkelijk vertrouwt op technische middelen.

Bent u benieuwd welke back-up oplossing het beste is voor uw bedrijf? Verdiep u er verder in met ons gratis eBook.

Gratis whitepaper over back-up en data recovery.

 

 

 • persoonlijk contact
 • veilige oplossingen
 • altijd en overal verbonden
 • succes voor de klant

computer-img

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
DSC_0766-1

Hupra helpt u verder.

Bent u nieuwsgierig wat Hupra voor u kan betekenen? Dan komen wij graag met u in contact.

Maak vandaag een afspraak ⟶

Waarom Hupra voor het MKB?

 • Hoe Hupra de projecten aanpakt
 • Wat Hupra biedt
 • De waarden van Hupra

Bekijk het gratis factsheet

hupraICT

Meer blogberichten.