Back-up in de cloud: de voordelen en nadelen

Goede opslag van gegevens en data is belangrijk 

De cloud wordt steeds populairder. Daarmee is de cloud ook een steeds aantrekkelijker middel voor het maken van een back-up. Het wordt al vaak gebruikt als alternatief voor traditionele vormen van back-up, zoals back-up op tape.  Wilt u weten wat alle voordelen en nadelen zijn? Ik bespreek ze in deze blog. 

 1. Voordelen van werken in de cloud

 2. Efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid

 3. U betaalt voor wat u gebruikt

 4. Betere recoverytijd

 5. Cloud back-up is erg aantrekkelijk voor het MKB

 6. Nadelen van werken in de cloud

 7. Beperkingen in grootte

 8. Internetafhankelijkheid

 9. Cloud back-up is een automatisch proces

De cloud wordt steeds populairder. Daarnaast is het belangrijker dan ooit om uw gegevens op te slaan en te beschermen. Cloud back-up is een efficiënte manier om uw gegevens op te slaan en te beschermen. Het wordt al vaak gebruikt als alternatief voor traditionele vormen van back-up, zoals back-up op tape. Zoals met elk technologisch systeem zijn er echter zowel voordelen als nadelen te noemen. In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste voordelen en nadelen van een back-up in de cloud. Zo kunt u weloverwogen beslissingen nemen over de veiligheid van uw gegevens.

Voordelen van back-up in de cloud

Een van de meest effectieve manieren om digitale gegevens veilig te stellen is door gebruik te maken van cloud back-up.

1. Efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid

Met cloud back-up bent u verzekerd van een betrouwbare back-up oplossing. Daarnaast kan back-up in de cloud uw opslagcapaciteit eenvoudig verhogen of verlagen, afhankelijk van uw behoeften. Veel cloud back-up services automatiseren ook het back-up proces, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over het vergeten van het maken van regelmatige back-ups. Bovendien worden uw data opgeslagen in erkende datacenters.

Cloud back-up is vaak ook nog eens veiliger dan lokale opslag, omdat de gegevens worden opgeslagen op servers met hogere beveiliging en regelmatige back-ups. Bovendien worden de gegevens meestal versleuteld voordat ze worden opgeslagen. Hierdoor zijn ze beschermd tegen onbevoegde toegang. Daarnaast bieden veel cloud leveranciers ook nog eens 24/7 monitoring, management en rapportages waardoor problemen in uw back-up tijdig worden opgemerkt en gerapporteerd. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over upgrades en migraties, omdat deze automatisch worden doorgevoerd door uw cloud leverancier. Dit zorgt ervoor dat uw gegevens veilig zijn, zelfs in het geval van een technisch falen of een natuurramp.

Doordat uw gegevens worden opgeslagen op externe servers, zorgt back-up in de cloud ook voor betrouwbaarheid. Hierdoor kunt u uw gegevens in de cloud opslaan en ophalen vanaf elk apparaat met internettoegang. Dit maakt het makkelijk om uw gegevens te bekijken en te bewerken vanaf elke locatie. Deze servers worden onderhouden door professionele teams die ervoor zorgen dat de gegevens veilig en beschikbaar zijn wanneer u ze nodig heeft.

2. U betaalt voor wat u gebruikt

Bij cloud back-up betaalt u alleen voor de diensten, opslag en bronnen die u daadwerkelijk gebruikt. Dit in tegenstelling tot traditionele IT-infrastructuren, waarbij u vaak vastzit aan bepaalde pakketten als het gaat om opslag- of rekencapaciteit. 

Bij cloud back-up behoudt u de flexibiliteit om uw opslag- en rekencapaciteit aan te passen aan uw specifieke behoeften. Dit maakt werken in de cloud makkelijk schaalbaar. Daarom is cloud-back-up ideaal voor MKB-organisaties met minder data dan de grote multinationals.

Een bijkomend voordeel is dat u geen grote kosten hoeft te maken voor het aanschaffen van hard- of software en het onderhouden hiervan. De cloud-leverancier zorgt voor de hard- en software en houdt dit up-to-date. Dit bespaart u tijd en geld, omdat u zich niet hoeft bezig te houden met het onderhouden van de IT-infrastructuur.

3. Betere recovery tijd

Data recovery is een tijdrovende klus, zeker wanneer de data na een crash volledige gedownload moeten worden. Sommige bedrijven werken echter nog met back-up op tape. Cloud back-up biedt voordelen vergeleken met back-up op tape. Met name wanneer u een snelle, stabiele internetverbinding heeft, bijvoorbeeld via glasvezel, biedt cloud back-up een betere recoverytijd. Daarnaast biedt cloud back-up nog enkele voordelen ten opzichte van back-up op tape:

 • Toegang

Met cloud back-up kunt u uw gegevens op elk apparaat met internettoegang bekijken en bewerken. Bij back-up op tape moet u fysiek toegang hebben tot de tape om de gegevens te kunnen benaderen.

 • Automatisering

Veel cloud back-up services automatiseren het back-up proces, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over het vergeten van het maken van regelmatige back-ups. Back-up op tape vereist vaak meer handmatige stappen.

 • Snelheid

Cloud back-up is meestal sneller dan back-up op tape, omdat de gegevens worden overgedragen via internet. Bij back-up op tape moet de tape fysiek worden verplaatst van de ene naar de andere server.

 • Veiligheid

Cloud back-up is vaak veiliger dan back-up op tape, omdat de gegevens worden opgeslagen op servers met een hoge beveiligingsgraad. Bij back-up op tape kunnen gegevens verloren gaan door schade, het verkeerd bewaren van de tape of bij diefstal.

4. Cloud back-up is erg aantrekkelijk voor het MKB

Cloud back-up biedt het MKB (midden- en kleinbedrijf) verschillende voordelen:

 • Flexibiliteit

Cloud back-up maakt het gemakkelijk om uw gegevens op elk apparaat met internettoegang op te slaan en te bekijken. Dit is vooral handig voor MKB’s met meerdere locaties of met medewerkers die vaak onderweg zijn.

 • Kosten-efficiëntie

Kleine organisaties hebben vaak niet het budget om te investeren in een dure ICT-infrastructuur en het onderhoud daarvan. Voor MKB’s die dit budget er wel voor hebben is cloud back-up in de meeste gevallen alsnog de meest efficiënte en goedkope oplossing. Dit helpt MKB's om hun IT-kosten te beheersen.

 • Veiligheid

Cloud back-up is vaak veiliger dan lokale opslag, omdat de gegevens worden opgeslagen op servers met hogere beveiliging. Dit biedt MKB's de zekerheid dat hun gegevens veilig zijn, zelfs in het geval van een technisch falen of een natuurramp.Knop invoegen ’maak een afspraak’

Nadelen van back-up in de cloud

Naast de voordelen die cloud back-up met zich meebrengt, zijn er nog een aantal overwegingen te maken. De belangrijkste nadelen van cloud back-up zijn:

1. Beperkingen in grootte

Er kan een limiet bestaan op de hoeveelheid gegevens die kan worden opgeslagen in de cloud. Afhankelijk van de bandbreedte, wordt daarnaast bepaald hoeveel data er dagelijks kan worden overgebracht naar de cloud. U kan hierdoor op twee fronten beperkt zijn in de hoeveelheid data die u kwijt kan in de cloud. Voor sommige organisaties kan deze beperking een impact hebben op hun back-up strategie. Uiteraard is er altijd mogelijkheid tot opschalen. Merkt u dat u ruimte tekort komt? Neemt u in dat geval contact op met uw cloudleverancier.

2. Internetafhankelijkheid

Uw back-ups zijn via de cloud makkelijk op te slaan en te herstellen. Tijdens een internetstoring is uw back-up tijdelijk onbereikbaar.

Op uw kantoor of thuiswerklocatie maakt u wellicht gebruik van een snelle, betrouwbare internetverbinding, maar bij klanten heeft u geen garantie dat het internet betrouwbaar is. U kan in dat geval niet bij uw back-up. Een mogelijke oplossing is om een back-up op een fysieke locatie op te slaan. Een externe harde schijf leent zich hier goed voor. Deze kan ook synchroniseren met de bestaande cloud back-up. Is dit de oplossing die bij uw wensen past? Vraag uw cloudleverancier naar de mogelijkheden.

3. Cloud back-up is een automatisch proces

Wanneer u een back-up op tape maakt, doet u dit handmatig. In dat geval bent u bewust bezig met het maken van de back-up. Een groot nadeel is dat het een tijdsintensief proces is. Bij cloud back-up wordt een back-up automatisch gemaakt, waardoor u zich wellicht minder bewust bent van het belang van een back-up en te makkelijk vertrouwt op technische middelen.

Bent u benieuwd welke back-up oplossing het beste is voor uw bedrijf? Verdiep u er verder in met ons gratis eBook.

New call-to-action