Waarom is mijn Wi-Fi zo traag? 7 mogelijke oorzaken en tips!

7 oorzaken van problemen met wifi

Dat het Wi-Fi traag is, wil je als IT-verantwoordelijke van uw organisatie liever niet horen. Waardoor dit komt is vaak lastig te ontdekken, omdat er veel factoren zijn die dit kunnen veroorzaken. Hoe kom je erachter waardoor de traagheid van het Wi-Fi wordt veroorzaakt?

In de afgelopen jaren hebben wij bij Hupra ICT talloze draadloze netwerken geïnstalleerd en ook zijn we verschillende Wi-Fi problemen tegen gekomen in warehouses, loodsen, autoshowrooms en kantoren. Daarmee willen we niet zeggen dat we alle problemen zijn tegen gekomen, want ook wij komen steeds weer nieuwe problemen tegen.

In dit blog bespreken we 7 oorzaken die problemen kunnen veroorzaken met de snelheid van uw draadloze netwerk.

1. Het gebruik van verouderde beveiligingsmethodes

Het gebruik van verouderde beveiligingsmethodes kan voor problemen zorgen met uw Wi-Fi.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u gebruik maakt van de laatste draadloze technologie (802.11AC), maar toch traagheid ervaart. Of dat u gebruikt maakt van meerdere accespoints die een snelheid van 1,3GBps ondersteunen, maar dat u maar een maximale snelheid haalt van 54 MBps. 

Hoe is dit mogelijk? Het draadloze netwerk met deze snellere technologie ondersteunt de oudere authenticatie types niet.  Controleer de beveiligingsstandaard die u hanteert voor uw draadloze netwerk. Gebruik minimaal WPA-2 of beter. Zo wordt WPA-TKIP niet erkend door snellere draadloze verbindingen. Als u dit gebruikt, is de hoogst haalbare snelheid maar 54MBps. En daar word je natuurlijk niet vrolijk van!

2. Traag bedrade netwerk infrastructuur

Dit is één van de meest voorkomende problemen die we zien. Een bedrijf gaat overstag en koopt het snelste draadloze netwerk systeem dat er momenteel beschikbaar is, maar de Wi-Fi snelheid blijft nog steeds matig.

Breng uw hele netwerk infrastructuur in kaart als u overweegt om een nieuw draadloos netwerk aan te schaffen. Controleer dus ook de switches, firewall(s) en uw internetverbinding. Wat is de zwakste (sloomste) schakel? Het traagste onderdeel in uw netwerk, is de snelheid die u maximaal zult kunnen halen. Om de juiste snelheid te behalen, zult u ook dit onderdeel moeten upgraden.

3. Overbelasting van het draadloze netwerk

Hoe is het mogelijk dat uw Wi-Fi netwerk een sterk signaal heeft in uw hele bedrijf, een goede bedrade infrastructuur en een snelle internetverbinding, maar nog steeds een slechte draadloze snelheid heeft?

Waarschijnlijk is bij de aanschaf van de Wi-Fi oplossing vooral rekening gehouden met de reikwijdte (dekkingsgraad) en niet met de capaciteit van het draadloze netwerk.

Als er namelijk 50 gebruikers verbonden zijn met hetzelfde accespoint, delen zij dezelfde bandbreedte. Als er maar een paar gebruikers verbonden zijn met het accespont, zal het prima werken. Maar als u te maken heeft met een ‘high density’ omgeving, zal dit onherroepelijk voor problemen gaan zorgen.

Bedenk dus vooraf hoeveel apparaten (niet gebruikers) tegelijkertijd verbonden zijn op een bepaalde tijdstip in een specifieke omgeving. Hou hier mee rekening in uw draadloos netwerkplan.

4. Het streamen van video's, media en online games.

YouTube is fantastisch, maar kan uw draadloos netwerk platleggen. Veel draadloze oplossingen zijn gebouwd om te voorzien in zowel het gast-wifi als voor intern zakelijk gebruik. Wanneer u beide combineert, zult u het gevecht in productiviteit gaan verliezen.

5. De draadloze access points zijn onjuist geinstalleerd.

Stelt u zich eens een zaklamp voor. Als u deze aanzet, schijnt het licht naar een specifieke kant. Een kleine zaklamp schijnt licht in een kleine omgeving, terwijl het licht van grote zaklamp een veel groter gebied bedekt. Zo werkt het ongeveer ook met draadloze access points. Op die manier dat ze gemaakt zijn om het signaal in een specifieke richting te sturen.  Het probleem hierbij is natuurlijk dat je het signaal niet kunt zien en dus mogelijk het signaal de verkeerde kant opstuurt.

Zijn de access point bij u boven op het plafond gegooid? Of staan ze ergens bovenop een plank achter in een kamer? Dat is (vaak) niet de manier zoals ze bedoeld zijn om te gebruiken. Controleer handleiding van de fabrikant en zorg ervoor dat ze goed gemonteerd zijn.

6. Een slecht draadloos netwerk ontwerp. 

De meeste Wi-Fi problemen lijken bijna altijd te komen van een slecht draadloos netwerk ontwerp. Er zijn verschillende valkuilen in het ontwerpproces, waardoor het draadloze netwerk niet functioneert zoals het zou moeten. In veel gevallen heeft het te maken met wie je samenwerkt; onervaren personen die op basis van slechte informatie een draadloos netwerk creëren. Het is een kunst om een goed functionerend draadloos netwerk te creëren en het vraagt ervaring om het meeste uit uw systeem te halen.

7. Gebrek aan inzicht en controle.

De draadloze performance gaat ook over het beheren van hoe het systeem wordt gebruikt. Zoals bijvoorbeeld het prioriteit geven van een aantal specifieke applicaties. Dit het QoS (Qualitity of Services) of applicatie optimalisatie. Eenvoudig gezegd. Zakelijke dingen moeten prioriteit krijgen boven bijv. Youtube oid.

Als u Role-Bases Acces controle in uw netwerk heeft, kunt u weten wie, wat, waar, wanneer en hoe gebruikers toegang hebben tot uw netwerk. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een specifieke groep gebruikers op een bepaald tijdstip limiteren of juist opschalen naar ongelimiteerde bandbreedte.

Met deze informatie en in het bezit zijn van de juiste beheertools, bent u in staat om een netwerk naar behoren te beheren en er hierdoor voor te zorgen dat de beste en veiligste draadloos netwerk ervaring voor iedereen in uw organisatie mogelijk is.

In dit blog hebben we 7 mogelijke oorzaken genoemd van een slecht presterende Wi-Fi netwerk. Wij hopen dat met bovenstaande tips u enigszins op weg hebben kunnen helpen. Mocht u nog hulp nodig hebben, dan helpen wij u uiteraard graag verder! Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.

New Call-to-action