Zes voordelen van WAN-optimalisatie

Web connection and communication.jpeg

Dankzij allerlei devices kunnen wij op het internet en hebben wij toegang tot alles wat we nodig hebben om te kunnen werken, studeren, vermaken en nog veel meer.

Er zijn vrijwel eindeloos veel manieren waarop we dit alles vandaag de dag inzetten, maar elk van deze toepassingen heeft een eigen impact op de prestaties van het draadloze systeem dat u gebruikt.

Deze toepassingen zijn op te delen in vier categorieën:

 • Business
 • Streaming
 • Communicatie
 • Locatie

Al die nieuwe apparaten en toepassingen zorgen ervoor dat we productiever en efficiënter zijn en daardoor meer tevreden. Toch kunnen ze ook storen op onze draadloze systemen, vooral in de drukke omgevingen. (High-density.)

Wanneer de wifiprestaties tegenvallen en eindgebruikers beginnen te klagen over erg slechte of zelfs verschrikkelijke wifi, kan het soms extra lastig en frustrerend zijn om de oorzaak goed te kunnen vinden. Vaak wordt er bij het oplossen van deze problemen gewezen naar de bandbreedte, of naar het tekort hieraan. Veel bedrijven denken namelijk dat het upgraden van de bandbreedte de problemen oplost. Maar zelfs als u de grootste bandbreedte heeft die u kunt krijgen, nog kan een slecht WLAN-ontwerp ervoor zorgen dat het lijkt alsof er nog niets is opgelost of veranderd.

Hoewel er inderdaad situaties zijn wanneer meer bandbreedte nuttig is, is dit lang niet altijd zo. Maar welke andere opties zijn er dan wanneer u denkt dat u een probleem heeft met uw bandbreedte?

WAN-optimalisatie

“Wide-Area-Network” (WAN) optimalisatie maakt gebruik van technologieën en strategieën waarmee de efficiëntie van de data-overdracht verhoogd kan worden. Het zorgt ervoor dat u het verkeer kunt prioriteren en de nodige bandbreedte kunt waarborgen voor bedrijfskritische toepassingen, als een essentieel onderdeel van het beheer van uw netwerk. Dit is wat WAN-optimalisatie onder andere doet:

 • De toepassingen worden geprioriteerd door verkeer of bandbreedtevorming en wijst de juiste bandbreedte hieraan toe
 • Door middel van het versturen van verwijzingen in plaats van echte data wordt dataduplicatie geëlimineerd
 • Het geeft applicaties geen toestemming om het monopolie te hebben op de bandbreedte
 • Dataprotocollen worden gestroomlijnd
 • Het blokkeren van verkeer (Niet al het verkeer is noodzakelijk op het werk)
 • Datacompressie: het comprimeren van gegevensgrootte naar de limiet van uw bandbreedte
 • Via data caching zijn gegevens die regelmatig worden geopend gemakkelijk voorhanden

 Wat zijn de voordelen van WAN-optimalisatie?

 1. Data is sneller toegankelijk

Het is een vrij eenvoudige strategie door middel van caching. Het versnelt de tijd die nodig is om toegang te krijgen tot webinhoud en andere data die veel worden gebruikt. Door dit soort gegevens op te slaan, is de originele bron niet toegankelijk voor gebruikers waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en het verkeer op uw netwerk wordt verminderd.

2. Bevordert de mobiele werknemer 

Door het verkleinen van de afstand tussen uw mobiele werknemer, uw hoofdkantoor en de vestigingen. De netwerksnelheden tussen de locaties worden verhoogd doordat u gegevens makkelijker en sneller kunt overdragen. Daarnaast versterkt het netwerkverbindingen zoals Wireless VoIP, e-mail, en Skype for Business. Dit alles bevordert de mobiele werknemer!

3. Verbetert prestaties

Het prioriteren van bedrijfskritische toepassingen zorgt ervoor dat het mogelijk is om “Quality of Services”(QoS) te creëren en bandbreedte te borgen voor uw belangrijkste toepassingen. Dit soort optimalisatie zorgt ervoor dat deze applicaties prioriteit krijgen en applicaties zoals YouTube en andere vrije-tijds apps geen invloed hebben op uw nodige prestaties.

4. Data-recovery wordt versneld

WAN-optimalisatie stroomlijnt het proces om op afstand een back-up te kunnen maken van uw data en met snellere responsetijden van het netwerk zorgt dat voor snelle toegang tot belangrijke toepassingen en te herstellen na een crash. Beide zijn een belangrijk onderdeel van disaster recovery.

5. Verhoogt efficiëntie

Optimalisatie van het protocol vermindert de gevolgen van latentie door het ophogen van de bandbreedte en de vermindering van de netwerkcongestie.

6. Kostenverlaging!

Door het toelaten van applicatieconsolidatie kan WAN-optimalisatie de kosten van nieuwe apparatuur en software flink verlagen. Door het inzetten van optimalisatietechnieken zoals bandbreedte management, caching, compressie en protocoloptimalisatie kunt u de behoefte aan meer bandbreedte behoorlijk verlagen.

 Wat blijkt?

Misschien lijkt het aanschaffen van meer bandbreedte de beste oplossing wanneer u snel de prestatieproblemen van uw wifi wilt oplossen. Maar met de voordelen van WAN-optimalisatie in uw achterhoofd denkt u daar inmiddels ook anders over. Er zijn andere methodes om de prestaties te verbeteren!

Beheersing van bandbreedte met WAN-optimalisatie biedt uw eindgebruikers snellere bronnen en dus een betere ervaring met het draadloze netwerk. Het verbetert hun prestaties zonder meer bandbreedte te kopen.  Een snel, veilig en betrouwbaar draadloos netwerk is net als andere hulpprogramma’s essentieel om uw bedrijf te kunnen runnen. Zonder kunt u niet goed opereren en het kan er zelfs voor zorgen dat alles stilvalt.

Vraagt u zich af of uw (draadloze) netwerk meer bandbreedte nodig heeft of wat de mogelijkheden zijn voor WAN-optimalisatie? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak!

New Call-to-action