Welk TMS, WMS of FMS is geschikt voor uw transportbedrijf?

De juiste software zorgt ervoor dat uw transportbedrijf efficiënt draait en snel kan schakelen. Met een optimale winstmarge. Ziet u op die vlakken nog verbeterpunten? Dan kan het geen kwaad om uw software, zoals het TMS, WMS en FMS eens onder de loep te nemen. Waar moet u op letten? Met onze ervaring in ICT voor Transport en Logistiek helpen we u op weg.

pexels-elevate-1267338-1

Functionele aspecten

Binnen uw organisatie is de kennis in huis van de benodigde functionaliteiten. Wat mist er nu? Wat loopt niet lekker? Wat zijn tijdrovende stappen in het proces en kunnen beter ondersteund worden? Wat kan software voor u overnemen? Het is goed om dat met de medewerkers te bespreken die dagelijks met de software werken. Kijk daarbij ook vooruit: wat wilt u in de toekomst kunnen met de pakketten?

Technische aspecten

Waar wij als ICT-partij geregeld over geraadpleegd worden zijn de technische aspecten. Want ook de achterkant van de software is belangrijk. Op welke databasetechniek draait de software? Wat zijn de cloud mogelijkheden? Hoe stabiel is het systeem? Is het makkelijk te koppelen met de andere systemen in het bedrijf? Het is goed om daarover advies in te winnen, want deze kennis is vermoedelijk niet in uw bedrijf aanwezig.

Eigen software of maatwerk?

Een belangrijke keuze om te maken is: laat u eigen software ontwikkelen of kiest u een bestaand pakket? Laat u zelf software ontwikkelen, dan is dat helemaal tot in detail aan te passen op uw bedrijfsprocessen. Een nadeel is dat u zelf geheel opdraait voor de ontwikkelingskosten.

Softwareleveranciers zoals MendriX of ArtSystems met TransPas hebben software ontwikkelt voor de markt en blijven dat verder ontwikkelen. De kosten worden gespreid over meerdere afnemers. U levert wel in op het maatwerk, want het komt nooit exact met uw huidige werkwijze overeen. In beperkte mate is maatwerk wel mogelijk, in de vorm van extra modules bijvoorbeeld. Zolang u bereid bent daar extra voor te betalen.

Welke vragen zijn nog meer relevant?

Welk TMS, WMS of FMS het beste bij uw bedrijf past, is niet op voorhand te zeggen. Het hangt af van die diensten die uw bedrijf levert, het soort klanten en de processen. Ons advies is om breder te kijken dan naar de functionaliteiten. Ga na: welk type softwareleverancier past bij ons? In welke fase zit ons bedrijf, willen we groeien of juist niet? Welke partij past daarbij? Hoe groot is die partij zelf en in welke fase zitten zij? Hoe groter de partij, hoe minder flexibiliteit u kunt verwachten. Daar staat tegenover dat grotere partijen zoals Boltics en Diract kwalitatief stabiele software leveren en complexe zaken aan kunnen.

Praktijkervaring

Bij onze klanten in de Transport en Logistiek zien we alles voorbij komen aan TMS, WMS en FMS mogelijkheden. Transportbedrijven zijn onderling heel verschillend. Het ene bedrijf richt zich bijvoorbeeld meer op warehousing en het andere bedrijf op pakketbezorging. Er is geen gouden oplossing die voor iedereen altijd past.

Wat we leren uit de praktijk is dat bedrijven die kiezen voor eigen software vroeg of laat tegen een grens aan lopen. Vooral als het bedrijf groeit. Wanneer de softwareontwikkeling bij één persoon ligt, vormt dat bovendien een bedrijfsrisico. Er is dan wel een erg grote afhankelijkheid van deze ene persoon.

Onafhankelijk advies

Als ICT-partner in de Transport en Logistiek zijn we bij de keuze voor een TMS, WMS of FMS van toegevoegde waarde aan de kant van de techniek. We zijn thuis in de terminologie, we kunnen doorvragen bij de leverancier en zijn alert op security zaken. Ook weten we hoe verschillende software aan elkaar te koppelen is. Zodat het goed op elkaar aansluit en efficiënt werkt voor uw medewerkers.

We zijn daarin onafhankelijk. Of u nu kiest voor eigen software of een bestaand pakket, wij zijn niet verbonden aan bepaalde leveranciers. Ons enige belang is dat u de keuze maakt die bij uw bedrijf past.

Kunt u een efficiëntieslag maken en de winstmarges verbeteren? Hupra ICT heeft jarenlange ervaring als ICT-partner in de Transport en Logistiek. In dit e-book bieden we u 5 kansen voor meer efficiëntie en groei.

Click me

 

Benieuwd waarom bedrijven in de Transport en Logistiek kiezen voor Hupra ICT?

Lees de 7 redenen waarom transportbedrijven kiezen voor Hupra ICT.