4 noodzakelijke acties bij het beveiligen van uw bedrijfsdata

veilig.jpg

Veel bedrijven ontdekken vaak te laat dat hun gegevens niet goed beveiligd zijn; hackers hebben toegang gekregen tot belangrijke data. Wat ook vaak gebeurt, is dat bedrijven pas tot actie overgaan als ze zien dat het bij andere bedrijven fout gaat. Pas dan vragen ze zich af hoe het er eigenlijk met hun eigen veiligheid voor staat.

Elk jaar ontdekken hackers weer nieuwe manieren om in te breken in clouds of e-mailportalen. Bedrijven moeten zichzelf continu beschermen en kijken of nieuwe beveiligingstactieken noodzakelijk zijn. En niet alleen de grote bedrijven zijn slachtoffer van hackers, ook kleine bedrijven krijgen regelmatig te maken met hackers. Kortom: het is erg belangrijk dat u – hoe groot of klein uw bedrijf ook is – uw gegevens goed beveiligt. In deze blog vertel ik welke acties u kunt ondernemen bij het beveiligen van uw bedrijfsgegevens.

1. Zoek een geschikte ICT-partner

Als u uw ICT door een externe partij wilt laten verzorgen, vraagt u zich misschien af wat nu een goede partij is en wat niet. De juiste ICT-partner is continu bezig met het monitoren van nieuwe technologieën en bedreigingen. Daardoor is zij tijdig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen die ze moet doorvoeren ten gunste van de beveilingingssoftware. Elke ICT-partner heeft haar eigen werkwijze en lang niet elke partner zal aansluiten op de behoeften van uw bedrijf op het gebied van beveiliging. Wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare ICT-partner, wees dan niet te snel tevreden en vraag net zolang door totdat u zeker weet dat het een geschikte partner voor uw organisatie is.

Vragen die u uw ICT-partner kunt stellen:

- Op welke wijze zorgt u ervoor dat onze beveiliging op het juiste niveau is en blijft?
- Op welke manier verschaft u mij inzicht in hoe de beveiliging ervoor staat?
- Wat kunnen wij zelf doen om onze beveiliging nog beter te krijgen?

 2. Vraag feedback van uw klanten

Een goed beveiligde ICT-omgeving is niet alleen belangrijk voor uw eigen organisatie, maar ook voor uw klanten. Om een voorbeeld te noemen: een accountantskantoor kan het zich niet permitteren als jaarrekeningen van hun klanten zomaar bij ongewenste personen terecht komen.

Uw klanten vinden het dus ook belangrijk dat uw ICT-omgeving goed beveiligd is. Sterker nog, daar gaan ze vanuit! Afhankelijk van uw branche, producten of diensten, is het voor uw organisatie interessant om uw klanten een kijkje te laten nemen in uw beveiligingssoftware. Wellicht hebben zij relevante feedback. Bovendien zien zij direct hoe u zorgvuldig omgaat met hun gegevens. Op deze manier bouwt u aan een relatie met uw klanten en positioneert u zichzelf als een transparante organisatie, die openstaat voor verbeteringen.

3. Luister naar uw medewerkers

Om een beveiligingsprogramma succesvol te implementeren in de organisatie, is het belangrijk dat u alle betrokken medewerkers meekrijgt. Zo kunt u bijvoorbeeld maandelijkse security meetings houden waarbij discussies plaatsvinden en ideeën worden aangedragen vanuit de hele organisatie. Door medewerkers betrokken te houden bij beveiligingsvraagstukken, voelen zij zich verantwoordelijk voor de organisatie, erkennen zij het belang van security erkennen en zullen zij u op tijd op de door hen gevonden gebreken wijzen.

 4. Leer van uw fouten

Iedereen maakt fouten. Sommigen zeggen dat fouten maken moet! Gelukkig kunt u leren van uw fouten. Stel dat u heeft meegemaakt dat een hacker uw website hackte of een ongewenst persoon toegang kreeg tot uw cloud. U weet dan in het vervolg direct wat er veranderd moet worden en welke acties u moet ondernemen. Maak naar aanleiding van de geconstateerde fouten en gebreken in overleg met uw ICT partner een actielijst met daarop alle zaken die uw ICT-omgeving veiliger maken. Vanzelfsprekend is het essentieel dat deze acties goed worden uitgevoerd. Vraag daarom aan uw ICT-leverancier altijd een opleveringsdocument.  

Steeds meer organisaties krijgen te maken met zogenaamde cyber attacks. Denk dus niet langer “het zal mijn bedrijf niet overkomen”, maar onderneem actie voordat het te laat is. Het is niet de vraag “of” uw bedrijf getroffen zal worden door hackers, maar “wanneer”.

Bent u benieuwd hoe Hupra uw bedrijf kan helpen met het beveiligen van uw gegevens? Download dan eens onze brochure over Hupra's ICT-beheer. 

New Call-to-action