4 belangrijke onderdelen bij de start van uw WLAN-ontwerp

Happy businessman walking on the stairs and using smartphone outdoors

Om uw WLAN-ontwerp te starten, zijn er verschillende ingrediënten nodig, of u nu uw huidige netwerk een upgrade gaat geven of een geheel nieuw netwerk gaat aanleggen. In deze blog vertellen wij u over vier belangrijke onderdelen die u kunt gebruiken bij de start van uw WLAN-ontwerp.

1. De grootte en het type gebouw

Alles wat u om u heen ziet heeft invloed op uw netwerk. Daarom is dit dé plek om te beginnen met het ontwerp. We kunnen dit onderwerp verschillende thema’s opdelen en deze gaan we allemaal bij langs.

 • Bouwmaterialen

Hierbij is het belangrijk dat u kijkt wat voor materialen er zijn gebruikt bij het maken van uw gebouw. Er zijn allerlei materialen met een verschillende impact op het RF-signaal, dus als u weet of uw gebouw gemaakt is van gips of van steen, kunt u daar rekening mee houden in uw ontwerp en zo de prestaties van het gehele ontwerp verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan dikke/geïsoleerde muren van een ziekenhuis of de vele stalen constructies in productie- en opslagruimtes (warehouses). 

 • De indeling van het gebouw

Het is ook belangrijk om goed in de gaten te houden wat de belangrijkste kamers en ruimtes zijn binnen uw gebouw. Analyseren van deze locaties helpt om een goed systeemontwerp te maken voor hooggevoelige omgevingen en andere kritieke locaties in uw gebouw of op uw campus. 

 • Wat voor mogelijke storingsbronnen zijn er?

Dit kan variëren gebaseerd op het type bedrijf/onderneming, zoals productie- en opslagruimtes die grote machines hebben en rekken voor materialen die de prestaties kunnen beïnvloeden,  of ziekenhuizen met veel verschillende medische materialen zoals MRI en machines met straling. Zelfs een magnetron of een alarmsysteem (IR) op de verkeerde plek kan al zorgen voor een storing! Goede wifiplanning vraagt om het bekijken van elk detail tijdens het ontwikkelproces.

 • Grootte van het gebouw

Tot slot wordt de grootte van het gebouw meegenomen om het netwerk goed in te richten. Daarom zijn er ook blauwdrukken nodig tijdens het ontwerpproces, zodat  de verschillende elementen die we net genoemd hebben meegenomen kunnen worden in een accuraat en betrouwbaar systeem vanaf het begin.

2. Apparaten

In de huidige maatschappij zijn smartphones en andere mobiele devices de meest gebruikte manier om toegang te krijgen tot het netwerk. Dit laat zien dat we het ontwerp van uw draadloze netwerk aan moeten passen aan de apparaten die ermee gaan verbinden.

Het is belangrijk om naar het hele plaatje te kijken en dat is waar capaciteit ook in beeld komt. Capaciteit is een onderwerp dat u in de kern in twee delen kunt opdelen en het eerste deel hiervan zijn de apparaten. Want hoeveel apparaten krijgen er eigenlijk toegang tot uw netwerk en wat voor?

Het soort apparaten valt op te delen in drie categorieën:

 • Computer devices (laptops, Pc’s, chromebooks)
 • Mobiele devices (smartphone, tablet, scanners, etc.)
 • Overig (dit kunnen dingen zijn als IoT apparaten: temperatuursensoren, IP camera’s, HVAC systemen)

Wanneer iets met een netwerk verbindt, dan moet daar een plan voor zijn. Dit kan zijn in bijvoorbeeld bandbreedte of een beperking in gebruik.

3. Applicaties

Het tweede deel van de net genoemde capaciteit is een goed plan hebben voor het type applicaties die gebruik gaan maken van uw wifi-netwerk. Ook dit kunnen we weer in kleine stukjes opdelen:

 • Zakelijk: applicaties die zorgen voor een goed verloop van uw bedrijf, zoals administratieve apps
 • Streamen: YouTube, Netflix, Spotify
 • Communicatie: Skype, email, social media
 • Locatie: noodgevalmeldingen, maps

Toch is elk bedrijf anders en gebruikt elk bedrijf andere applicaties. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van type applicaties die tegenwoordig veel voorkomen. Het is belangrijk om zicht te hebben op het type applicaties dat uw netwerk zal gaan ondersteunen. Elke applicatie heeft een andere impact op het netwerk, net zoals elk apparaat dat heeft. Welk type access point je gaat gebruiken wordt hier onder andere door bepaald.

4. Wie en wat laat u toe op uw netwerk?

Het is belangrijk dat vandaag de dag zowel zakelijke als persoonlijke apparaten de mogelijkheid hebben om op een veilige manier met een wifi-netwerk te verbinden. Daarom is het erg belangrijk om een inschatting te hebben van wie er van het netwerk gebruik gaan maken en wat voor apparaten toegang hebben tot het netwerk. Er zijn drie verschillende gebruikerstypen te categoriseren:

 • Medewerkers: bekende gebruikers die een apparaat van het bedrijf gebruiken
 • BYOD: bekende gebruikers die hun eigen apparaat meenemen en gebruiken
 • Gasten: onbekende gebruikers die hun eigen apparaten gebruiken

Wat voor gebruikers u ook heeft, het belangrijkste is dat het netwerk zo is gepland dat het voor u duidelijk is wie er gebruik maakt van het netwerk en hoe. Het is belangrijk om in controle te zijn over waar gebruikers op het netwerk heen kunnen en wat ze erop kunnen doen.

Beveiliging is ontzettend belangrijk en moet vanaf het begin al meegenomen worden, het is het fundament van het draadloze systeem. Dit zorgt niet alleen voor zichtbaarheid en controle, maar het maakt het toevoegen en authentiseren van apparaten veel sneller en makkelijker om te doen.

Meer weten over het inrichten van een veilig wifi-netwerk? Download gerust ons gratis e-book of neem contact met ons op!

 

New Call-to-action