Uw draadloze netwerk optimaliseren voor mobiele devices

Business woman using app on a smart phone

Mobiele devices spelen (waarschijnlijk) een steeds grotere rol binnen uw bedrijf. De communicatie gaat sneller en eenvoudiger, bestanden kunnen met een paar tikken worden uitgewisseld en handige apps kunnen een handje helpen. De groei van het gebruik van deze apparaten is -in elke branche- dan ook groot.

Uw draadloze netwerk optimaliseren voor mobile devices is daarom essentieel en verhoogt de productiviteit en tevredenheid van uw werknemers. Het netwerk moet dus zodanig zijn ontworpen, dat het de hoeveelheden en verschillen van aangesloten devices die toegang hebben tot uw netwerk, op de juiste manier ondersteunt. Met het juiste ontwerp voor een draadloos netwerk dat is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, kunt u ervoor zorgen dat u een robuuste, betrouwbare en veilige gebruikerservaring levert.

Om dit voor u overzichtelijk te maken, leest u in dit blog over de voordelen en uitdagingen van het optimaliseren van uw netwerk.

Vanuit een technisch perspectief bekeken

Er zijn veel verschillende zaken waar u aan moet denken om uw RF-ontwerp voor mobiele apparaten te optimaliseren. Wij noemen er een aantal:

 • Ontwerpen moeten gemaakt worden voor 5 GHz
 • Aanpassen zodat 5 GHz 6dB hoger is dan het 2,4GHz-signaal  
 • Ontwerp voor het apparaat en zijn mogelijkheden (hoog vermogen of laag vermogen) 
 • Ontwerp voor de applicatie (zakelijke apps versus voice/ video versus web / e-mail)  
 • Richt een RSSI-signaalniveau op -67dB voor alle mobiele apparaten
 • Elimineer CCC (co-channel contention) & ACC (Adjacent Channel Contention)  
 • Ontwerp overlapping van RF-gebieden om optimaal roamen mogelijk te maken

Zakelijke uitdagingen

De technische aspecten van uw ontwerp zijn uiteraard van cruciaal belang. Toch komen er ook andere (zakelijke) uitdagingen op uw pad. U moet goed plannen, voordat u mobiele devices aanschaft of deze op uw netwerk toestaat. Hierbij kunt u letten op twee belangrijke dingen: 

 • Inzicht krijgen en houden in het wifi-engineeringproces. Begin met het invullen van een voorspellend RF-ontwerp 
 • Werken met een ervaren wifi-specialist als het gaat om het correct uitvoeren van een voorspellende, draadloze site-survey

U begrijpt inmiddels wel dat de ondersteuning van mobiele devices en andere aangesloten devices niet langer een uitzondering is binnen uw bedrijf, maar een regel. Dit begint met het hebben van het juiste WLAN-ontwerp voor uw bedrijf, zo kan het u veel voordelen bieden!

Wat zijn de voordelen?

Aan het begin van het artikel noemden wij al een aantal voordelen van het hebben van een wifi-netwerk dat is geoptimaliseerd voor mobiele devices. Er zijn er nog veel meer, te beginnen met het feit dat een goed netwerk een productieve en aangename ervaring oplevert voor uw gebruikers.

Ook aan de technische kant van het verhaal zijn veel voordelen te noemen:

 • Als u 5 GHz hoger dan 2,4 GH instelt, kunnen mobiele devices 5 GHz kiezen boven 2,4 GHz.
 • Door u te richten op de devices én hun mogelijkheden in uw ontwerp, zorgt dit voor een juiste capaciteit voor het WLAN
 • Het begrijpen van de applicaties die moeten worden gebruikt en op basis van die applicaties een ontwerp opstellen, zorgt voor een goede uitvoering van het WLAN
 • Het elimineren van CCC & ACC is een ander onderdeel om ervoor te zorgen dat de lucht is geoptimaliseerd om een goede verbonden ervaring voor de gebruiker mogelijk te maken
 • Het optimaliseren van de gebieden zorgen ervoor dat er minimale overlap is van gebieden die door de access points (AP’s) zijn gemaakt. Dit zorgt ervoor dat roaming door AP’s, door gebruikers met een mobiel device, van AP naar AP kunnen gaan.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?

Om te slagen in het ontwerpen van uw WLAN, zijn er een aantal uitdagingen die u aan zal moeten gaan. Wij hebben een lijst opgesteld met de drie belangrijkste uitdagingen bij het optimaliseren van uw netwerk voor mobiele devices.

 • Het aanpakken van de densiteit van de apparaten en de complexiteit van hun gedragsprofielen. Elk apparaat heeft een gedragsprofiel dat van invloed is op het draadloze netwerk
 • In sommige omgevingen waar meerdere netwerken bestaan, is het een uitdaging om co-channel contention (CCC) en adjacent-channel contention (ACC) te elimineren en ervoor te zorgen dat de netwerken goed samenwerken
 • Het ontwerp vanaf het begin goed krijgen, zodat er enkele van de geautomatiseerde RF-functies geïmplementeerd kunnen worden om kleine, dynamische aanpassingen te maken om het WLAN optimaal te houden. Dit is zeer belangrijk voor een stabiele draadloze netwerkervaring

Aan de slag

Het optimaliseren van uw netwerk voor mobiele devices is een goede en essentiële stap binnen uw bedrijf. De eerste stap hierin is het begrijpen en volgen van het wifi-engineeringproces.

Vanaf hier is het belangrijk dat u een beroep doet op een wifi-specialist en hun branche- en leverancierscertificering verifieert. WLAN-ontwerp, installatie en ondersteuning is een complexe onderneming en vereist training en ervaring die op de juiste manier moet worden uitgevoerd. 

 

New Call-to-action