5 redenen voor Citrix Files in plaats van Dropbox

Citrix ShareFile screenshot

Als ondernemer wilt u controle houden over uw bedrijf en de bedrijfsgegevens. Daarom doet u er alles aan om deze gegevens te beschermen. U zorgt dat gebruikersrechten zoveel mogelijk  ingeperkt zijn, dat de IT-afdeling de juiste firewall rules configureert en dat het lokaal kopiëren naar een USB-stick niet mogelijk is. En dan ziet u dat medewerkers op eigen initiatief Dropbox gebruiken.  Wat nu?

Gemakkelijk werken met Dropbox

Al die veiligheidsmaatregelen kunnen medewerkers als hinderlijk ervaren, of op zijn minst beperkend. Waarom eigenlijk? Waarom willen ze zelf nieuwe mappen kunnen aanmaken? Waarom willen ze per se bestanden openen op hun iPhone? Waarom zo nodig bijlagen versturen die groter zijn dan de quota?

Heel simpel: het zorgt ervoor dat ze sneller, gemakkelijker en efficiënter kunnen werken. Wie wil dat nou niet? Omdat ze vaak privé al gebruik maken van gratis oplossingen, verwachten ze dit op het werk ook te kunnen. Dropbox is daar natuurlijk een heel mooi voorbeeld van.

Maar Dropbox toestaan is nog wel even een dingetje, hoor ik u denken. Waar staat de data dan fysiek opgeslagen? En wat als iemand zijn laptop in de trein laat liggen, met alle gesynchroniseerde bedrijfsdata erop? Kortom, hoe houd u dan nog controle over uw bedrijfsdata

De risico's van Dropbox

Dropbox toestaan geeft inderdaad risico’s  wat betreft bedrijfsdata. De andere kant is dat het hoogstwaarschijnlijk toch gebeurt. Zo sprak ik onlangs een goede vriend, die werkt als projectleider in een semioverheidsbedrijf. De IT-afdeling had flink geïnvesteerd in de beveiliging van de ICT-infrastructuur. Het probleem was alleen dat een goede oplossing om bestanden met elkaar te delen ontbrak. Omdat medewerkers privé gewend waren aan het gebruikersgemak van Dropbox, maakten zij voor projecten een eigen Dropbox-map aan om daarin bestanden te delen.

Nu kunt u natuurlijk technisch gaan nadenken over het blokkeren van Dropbox. En uiteraard is dat tot op zekere hoogte mogelijk. Maar is het niet veel beter om energie te stoppen in het implementeren van een veilig alternatief voor dit soort file sharing-oplossingen? De organisatie is er immers ook bij gebaat dat medewerkers sneller, gemakkelijker en efficiënter kunnen werken. Maar dan wel veilig natuurlijk.

Citrix ShareFile Screenshot

5 voordelen van Citrix Files

Er zijn inmiddels een behoorlijk aantal ‘Dropbox varianten’ op de markt. Zelf zijn wij erg te spreken over Citrix Files. Ik geef u vijf belangrijke redenen om voor Citrix Files te kiezen.

1. Keuze opslaglocatie bedrijfsdata

Met Citrix Files kiest u waar de data wordt opgeslagen. Dit kan lokaal, bijvoorbeeld op de eigen servers, in een private cloud-omgeving , of een combinatie van deze 2 (hybride). Dit zorgt ervoor dat u de controle heeft. Zo weet u ook zeker dat uw data niet onder buitenlandse wetgeving valt, denk aan de USA Patriot Act. Lees hier meer over het werken in de cloud.

2. Active Directory integratie

Het is mogelijk om uw bestaande Active Directory structuur te integreren met Citrix Files. Hierdoor hebben uw collega’s via hun smartphone of tablet de beschikking over dezelfde data als in hun desktop. Ook kunt u de bestaande mappenindeling blijven gebruiken en hoeft er geen aparte indeling voor het delen van bestanden te worden gecreëerd. Wel  zo overzichtelijk.

3. Wissen op afstand

Bij Citrix Files kunt u bestanden op afstand wissen van bijvoorbeeld een gestolen smartphone of tablet. Hierdoor voorkomt u dat bedrijfsdata in handen van derden komt.

4. Optie om synchronisatie te blokkeren

Er is ook de mogelijkheid om de synchronisatie naar bijvoorbeeld een smartphone te blokkeren met Citrix Files. Dit houdt in dat uw collega’s de bestanden wel kunnen zien op hun smartphone, maar dat deze  niet worden opgeslagen. Hiermee voorkomt u dus dat de data zich op meerdere plekken bevindt.

5. Data via encryptie opslaan

Alle data worden via encryptie opgeslagen in Citrix. Komt u er pas een paar weken later achter dat er een device is ontvreemd, dan kan iemand nog steeds niet zomaar bij de bedrijfsgegevens komen.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer u  uw medewerkers een dergelijk alternatief biedt voor Dropbox, zij dit ook zullen gaan gebruiken. U biedt hierdoor de gebruiker het gemak, maar behoudt zelf de controle op data.

Bekijk onze animatie; Hupra, altijd& overal, gerust aan het werk.

 

De controle over uw bedrijfsdata bevat veel meer dan het gebruik van Dropbox. Dit gratis whitepaper legt uit waar u op moet letten:New Call-to-action

 

Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing

Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT

Cornel van Westen
0318 528 528
Maak direct een afspraak