<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

Welke internetverbinding is nodig voor een online werkplek?

internet.jpg

Als u met uw bedrijf in de cloud gaat werken, wordt u afhankelijker van uw internetverbinding. Niets is zo irritant als een haperende internetverbinding waardoor u de connectie met uw cloud werkplek verliest. Daarom vragen veel ondernemers zich af welke internetverbinding zij nodig hebben wanneer zij in de cloud gaan werken.

Het is allereerst goed om duidelijk te hebben welke mogelijkheden er zijn. In Nederland onderscheiden we grofweg 5 verschillende soorten internetverbindingen:

 1. ADSL/ADSL2+/VDSL 

Deze internetverbinding gaat over de telefoonlijn. De binnenkomende telefoonlijn wordt gesplitst in telefoon-en internetverkeer. Met ADSL kunt u snelheden bereiken tot zo’n 8 Mbit per seconde, maar met varianten zoals ADSL2+ of VDSL kan dit worden verhoogd tot 50 Mbit per seconden. Het voordeel van deze internetverbindingsvorm is dat dit relatief voordelig worden aangeboden, maar het nadeel is dat de internetsnelheid flink afneemt naar mate je verder van de wijkcentrale zit met uw bedrijf.

2. Kabel

Deze internetverbinding gaat via het kabelnetwerk. In Nederland wordt deze verbinding in vrijwel alle gevallen aangeboden door Ziggo. Met kabelinternet kunnen snelheden bereikt worden van meer dan 100 Mbit per seconde. Het voordeel van deze verbinding is dus dat er hoge snelheden kunnen worden bereikt, maar het nadeel is dat deze mogelijkheid lang niet altijd beschikbaar is voor uw bedrijf. Om te checken of dit mogelijk is bij uw bedrijf kunt u een postcodecheck doen.

 3. Glasvezel

Deze internetverbinding gaat via het glasvezelnetwerk. Glasvezelverbindingen worden steeds vaker aangeboden bij bedrijven. Het is de nieuwste manier van internetten. Het voordeel is dat er hoge snelheden (zowel up- als download) kunnen worden behaald. Ook deze internetverbindingsvorm is nog niet overal beschikbaar alhoewel dit op steeds meer plekken kan worden aangeboden.

 4. Mobiel internet 

Met de mogelijkheid tot een 3G- en zeker 4G- verbinding zijn de snelheden voor deze internetverbindingsvorm toegenomen ten opzichte van destijds GPRS. Het nadeel van deze vorm verbinding is dat het relatief kostbaar is en omdat hier vaak ook een datalimiet aan gekoppeld is. Mobiel internet kan wel goed gebruikt worden voor zakelijk gebruikers die veel onderweg zijn.

 5. Satelliet internet

Satelliet internetverbinding gaat via een schotel. Het is een vrij kostbare verbinding en ook de snelheden die behaald kunnen worden zijn niet hoog. Deze internetverbindingsvorm wordt wel ingezet voor bedrijven die in een buitengebied gevestigd zijn.

 

Welke internetverbinding is nu het beste bij het gebruik van de cloud?

Het meest voor de hand liggende en simpelste antwoord is natuurlijk een glasvezelverbinding. En dat is in principe ook het juiste antwoord. Maar wat nu als dit niet beschikbaar is of als je dit te kostbaar vindt? Waar hangt het nu vanaf?

 

 1. Toepassing

Welke internetverbinding het beste bij uw organisatie past is o.a. afhankelijk van de toepassing. Welke vorm van cloud werken gebruikt u of wilt u gaan gebruiken? Maakt u bijvoorbeeld gebruik van Office 365, een webgebaseerde cloudoplossingen? Of van een cloud werkplek met Citrix of RDP? Voor bijvoorbeeld een Citrix cloudwerkplek gaat het vooral om de kwaliteit van de verbinding. 

 

 2. Kwaliteit

De kwaliteit van een internetverbinding is voor een cloudwerkplek erg belangrijk. Als deze namelijk hapert, dan verliest u regelmatig de toegang tot uw cloudwerkplek.

Kwaliteit van de verbinding wordt o.a. bepaald door de mate waarin het informatiepakketjes verliest. Een verbinding van slechte kwaliteit verliest veel pakketjes en zal daardoor minder stabiel zijn. De oorzaak van een slechte verbinding kan heel divers zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door slechte bekabeling of apparatuur.

 

 3. Snelheid

Hoe meer mensen binnen uw organisatie met u de internetverbinding delen, hoe hoger uw totale internetsnelheid moet wezen om voldoende snelheid per gebruiker over te houden.

Hoeveel dit in praktijk is blijft altijd een stukje maatwerk. Naast mensen binnen uw eigen organisatie kan het ook zijn dat uw internetsnelheid wordt gedeeld met mensen buiten uw organisatie. Dit noemen we overboeking. Een belangrijk element bij de keuze van uw internetverbinding is dus de overboekingsfactor. Hiermee wordt de mate van overboeking weergegeven.

U ziet dus dat een stabiele internetverbinding erg belangrijk is. Gelukkig zijn er slimme technieken, zoals Citrix Session Reliability, die ervoor zorgen dat bij een instabielere internetverbinding de connectie toch behouden blijft. Hierdoor is het zelfs mogelijk om connectie met uw cloudwerkplek te maken vanaf een mobiele internetverbinding.

Welke internetverbinding het meest geschikt is voor uw cloudwerkplek is dus afhankelijk van uw situatie. Wilt u meer weten over de cloud? Download dan ons GRATIS & vernieuwde e-book over de cloud. 

Veilig en makkelijk werken in de cloud

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
setup a secure wifi network

Gratis e-book over het inrichten van een veilig wifi-netwerk

In dit e-book bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij het inrichten van een veilig wifi-netwerk.

Download direct ⟶
veilig bestandbeheer Hupra ICT

Gratis whitepaper over veilig bestandsbeheer!

Hoe zorgt u er eenvoudig voor dat uw bestanden goed toegankelijk zijn en waarborgt u tegelijk de veiligheid van uw bedrijfsgegevens? Lees het in dit whitepaper

Download direct ⟶