Welke internetverbinding is nodig voor een online werkplek?

internet.jpg

Als  uw bedrijf in de cloud gaat werken, wordt u afhankelijker van uw internetverbinding. Niets is zo irritant als een haperende internetverbinding waardoor u de connectie met uw online werkplek verliest. Vraagt u zich af welke internetverbinding u nodig heeft om goed te kunnen werken in de cloud?  

Het is allereerst goed om duidelijk te hebben welke mogelijkheden er zijn. In Nederland onderscheiden we grofweg 5 verschillende soorten internetverbindingen.

1. ADSL, ADSL2+, VDSL en VDSL2

Deze internetverbinding gaat over de telefoonlijn. Met ADSL2 kunt u snelheden bereiken van zo’n 12 Mbit per seconde (Mbps), maar met varianten zoals ADSL2+, VDSL en VDSL2 kan dit oplopen tot 100 Mbps. Nog sneller is B-VDSL2, waarbij de B staat voor bonded. Er worden dan 2 VDSL lijnen gebundeld, met snelheden tot 200 Mbps  als resultaat.

Het voordeel van deze internetverbinding is dat het relatief voordelig wordt aangeboden. Het nadeel is dat de internetsnelheid flink afneemt naarmate u verder van de wijkcentrale afzit met uw bedrijf. Is voor uw bedrijfslocatie VDSL niet beschikbaar? Dan heeft dat ook met de afstand tot de wijkcentrale te maken, die is dan te groot.

2. Kabel

Deze internetverbinding gaat via het kabelnetwerk. In Nederland wordt deze verbinding in vrijwel alle gevallen aangeboden door Ziggo. Met kabelinternet kunnen snelheden bereikt worden van  500 Mbps. Het voordeel van deze verbinding is dus de hoge snelheid. Het nadeel is dat deze mogelijkheid lang niet altijd beschikbaar is voor uw bedrijf. Om dat te checken, kunt u een postcodecheck doen.

Deze internetverbinding gaat via het kabelnetwerk. In Nederland wordt deze verbinding in vrijwel alle gevallen aangeboden door Ziggo. Met kabelinternet kunnen snelheden bereikt worden van 500 Mbps. De nieuwste belofte van Ziggo is 1000 Mbps, oftewel 1 Gbps.

Het voordeel van deze verbinding is de hoge snelheid. Het nadeel is dat deze mogelijkheid lang niet altijd beschikbaar is voor uw bedrijf. Ziggo richt zich wel steeds meer op de zakelijke markt, maar heeft nog weinig beschikbaarheid op industrieterreinen. Benieuwd of het beschikbaar is op uw locatie? Doe dan een postcodecheck.

3. Glasvezel

Een internetverbinding via het glasvezelnetwerk is in afgelopen jaren de standaard geworden. Glasvezel heeft potentieel voor de toekomst, omdat het technisch naar een veel hoger niveau ontwikkelen kan. Het voordeel is nu al dat glasvezel hoge snelheden (zowel upload als download) levert. Voor het MKB is het aanbod vaak 50 Mbps tot 200 Mbps. Maar ook 500 Mbps en 1 Gbps  zijn mogelijk. In tegenstelling tot andere internetverbindingen, gelden deze snelheden zowel voor downloaden als uploaden.

Het nadeel is dat het nog niet overal beschikbaar is. Het ligt bijvoorbeeld nog niet op alle industrieterreinen. En voor sommige bedrijven zijn de kosten te hoog, ten opzichte van een ander soort verbinding die ook voldoet aan de eisen. 

4. Mobiel internet 

Met de mogelijkheid tot een 4G-verbinding zijn de snelheden voor deze internetverbindingsvorm toegenomen ten opzichte van 3G. Ook 5G wordt uitgerold en zal nog beter zijn. Het nadeel van deze verbinding is dat het relatief kostbaar is en dat er vaak een datalimiet aangekoppeld is. Het wordt dan ook vrijwel niet gebruikt als enige verbinding.

Wanneer kan mobiel internet wel een goede keuze zijn? Het is natuurlijk handig voor medewerkers die veel onderweg zijn. We zetten het ook wel eens in als fall back, als reserveverbinding, voor als de hoofdverbinding uitvalt. Of bijvoorbeeld voor toepassingen die ver buiten het pand liggen. Zoals voor het bedienen van een slagboom of voor de verbinding met een beveiligingscamera bij een afgelegen loods.

Welke internetverbinding is het beste voor de cloud?

Een glasvezelverbinding is een voor de hand liggende keuze. Het is snel en stabiel. En glasvezel heeft het beste toekomstperspectief, omdat het alleen nog maar zal verbeteren. Toch is glasvezel niet voor iedereen de beste optie. Er zitten nadelen aan: allereerst glasvezel is niet overal beschikbaar. Of misschien vindt u het nu te kostbaar. Waar hangt de keuze vanaf?

Wilt u alles lezen over werken in de cloud? Download vandaag nog ons gratis e-book:

Download het gratis e-book Cloud

1. Toepassing

Welke internetverbinding het beste bij uw organisatie past is onder andere afhankelijk van de toepassing. Welke vorm cloud werken werken gebruikt u, of wilt u gaan gebruiken? Maakt u bijvoorbeeld gebruik van Office 365, een web gebaseerde cloud oplossing? Of van een cloud werkplek met Citrix of RDP? Voor bijvoorbeeld een Citrix cloud werkplek speelt de stabiliteit van de verbinding een belangrijke rol.  

2. Kwaliteit

De kwaliteit van een internetverbinding is voor een cloudwerkplek erg belangrijk. Als deze namelijk hapert, dan verliest u regelmatig de toegang tot uw cloudwerkplek. Of er ontstaat een vervelende vertraging.

De kwaliteit van deze verbinding wordt onder andere bepaald door de mate waarin het informatiepakketjes verliest. Een verbinding van slechte kwaliteit verliest veel pakketjes en is daardoor minder stabiel. Een slechte verbinding kan trouwens ook komen door bijvoorbeeld slechte bekabeling of apparatuur.

Gelukkig zijn er slimme technieken die het leed verzachten. Zoals Citrix Session Reliability, dat ervoor zorgt dat bij een instabiele internetverbinding de connectie toch behouden blijft. Hierdoor is het zelfs mogelijk om met uw cloud werkplek te verbinden vanaf een 3G mobiele internetverbinding. 

3. Snelheid

Een snelweg kan perfect zijn aangelegd voor een snelheid van 130 km per uur. Maar als er te veel auto’s rijden, zal de gemiddelde snelheid toch omlaag gaan. Hetzelfde geldt voor een internetverbinding. Hoe meer mensen binnen uw organisatie de verbinding gebruiken, hoe hoger uw totale internetsnelheid moet zijn om voldoende snelheid per gebruiker te houden.

Hoe dit bij u in de praktijk uitpakt, blijft altijd vragen om een stuk maatwerk. Naast de mensen binnen uw organisatie, kan het ook zijn dat uw internetsnelheid wordt gedeeld met mensen buiten uw organisatie. Dit noemen we overboeking. De overboekingsfactor geeft de mate van overboeking aan. Een belangrijk element bij de keuze van uw internetverbinding is dus deze overboekingsfactor.

Bij het downloaden van een bestand, is het misschien niet zo erg als het even wat langzamer gaat. Maar bij een cloud werkplek vertraagt bijvoorbeeld de muis. En dat werkt helemaal niet prettig.

Kijk niet alleen naar internetsnelheid

Vaak vergelijken mensen internetverbindingen op basis van snelheid. Maar daar gaat het niet alleen om. Hoe stabiel is de verbinding? Welke snelheid wordt werkelijk behaald? Wat is de overboekingsfactor?

Het is uiteindelijk de combinatie van toepassing, stabiliteit en snelheid die leidt tot een keuze voor de beste internetverbinding. Dat kan ook een combinatie zijn. Bij klanten met een kabelverbinding, leggen we er bijvoorbeeld vaak een VDSL verbinding achter als reserve. Zo zorgen we ervoor dat er altijd een verbinding is die werkt.

Glasvezel heeft de toekomst, dat durven we wel te zeggen. Maar het hoeft niet voor uw bedrijf nu al de juiste keuze te zijn. Er is gelukkig altijd een oplossing te bedenken die bij uw locatie en bedrijfsactiviteiten past.

 Wilt u meer weten over werken in  de cloud? Download ons GRATIS  e-book. 

Veilig en makkelijk werken in de cloud