<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

Welke internetverbinding is nodig voor een online werkplek?

internet.jpg

Als  uw bedrijf in de cloud gaat werken, wordt u afhankelijker van uw internetverbinding. Niets is zo irritant als een haperende internetverbinding waardoor u de connectie met uw online werkplek verliest. Vraagt u zich af welke internetverbinding u nodig heeft om goed te kunnen werken in de cloud?  

Het is allereerst goed om duidelijk te hebben welke mogelijkheden er zijn. In Nederland onderscheiden we grofweg 5 verschillende soorten internetverbindingen.

1. ADSL, ADSL2+, VDSL en VDSL2

Deze internetverbinding gaat over de telefoonlijn. De binnenkomende telefoonlijn wordt gesplitst in telefoon- en internetverkeer. Met ADSL kunt u snelheden bereiken van zo’n 8 Mbit per seconde, maar met varianten zoals ADSL2+, VDSL en VDSL2 kan dit worden verhoogd tot 100 Mbit per seconden. Het voordeel van deze internetverbinding is dat het relatief voordelig wordt aangeboden. Het nadeel is dat de internetsnelheid flink afneemt naar mate u verder van de wijkcentrale afzit met uw bedrijf.

2. Kabel

Deze internetverbinding gaat via het kabelnetwerk. In Nederland wordt deze verbinding in vrijwel alle gevallen aangeboden door Ziggo. Met kabelinternet kunnen snelheden bereikt worden van  500 Mbit per seconde. Het voordeel van deze verbinding is dus de hoge snelheid. Het nadeel is dat deze mogelijkheid lang niet altijd beschikbaar is voor uw bedrijf. Om dat te checken, kunt u een postcodecheck doen.

3. Glasvezel

Deze internetverbinding gaat via het glasvezelnetwerk. Glasvezelverbindingen worden steeds vaker aangeboden bij bedrijven. Het is de nieuwste manier van internetten. Het voordeel is dat er hoge snelheden (zowel upload als download) kunnen worden behaald. Ook deze internetverbindingsvorm is nog niet overal beschikbaar, alhoewel dit op steeds meer plekken komt.

4. Mobiel internet 

Met de mogelijkheid tot een 3G- en zeker 4G-verbinding zijn de snelheden voor deze internetverbindingsvorm toegenomen ten opzichte van destijds GPRS. Het nadeel van deze verbinding is dat het relatief kostbaar is en dat er vaak ook een datalimiet aan gekoppeld is. Mobiel internet is wel erg geschikt voor zakelijk gebruikers die veel onderweg zijn.

5. Satelliet internet

Een satelliet internetverbinding gaat via een schotel. Het is een vrij kostbare verbinding en ook de snelheden liggen niet hoog. Deze internetverbindingsvorm wordt vooral ingezet voor bedrijven die in een buitengebied gevestigd zijn.

Welke internetverbinding is het beste voor de cloud?

Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk een glasvezelverbinding. Maar wat nu als dit niet beschikbaar is of als u het te kostbaar vindt? Waar hangt de keuze vanaf?

1. Toepassing

Welke internetverbinding het beste bij uw organisatie past is onder andere afhankelijk van de toepassing. Welke vorm van cloud werken gebruikt u of wilt u gaan gebruiken? Maakt u bijvoorbeeld gebruik van Office 365, een webgebaseerde cloudoplossing? Of van een cloud werkplek met Citrix of RDP? Voor bijvoorbeeld een Citrix cloudwerkplek gaat het vooral om de kwaliteit van de verbinding. 

2. Kwaliteit

De kwaliteit van een internetverbinding is voor een cloudwerkplek erg belangrijk. Als deze namelijk hapert, dan verliest u regelmatig de toegang tot uw cloudwerkplek.

Kwaliteit van de verbinding wordt onder andere bepaald door de mate waarin het informatiepakketjes verliest. Een verbinding van slechte kwaliteit verliest veel pakketjes en zal daardoor minder stabiel zijn. De oorzaak van een slechte verbinding kan heel divers zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door slechte bekabeling of apparatuur.

3. Snelheid

Hoe meer mensen binnen uw organisatie met u de internetverbinding delen, hoe hoger uw totale internetsnelheid moet zijn om voldoende snelheid per gebruiker over te houden.

Hoeveel dit in de praktijk is, blijft altijd een stukje maatwerk. Naast mensen binnen uw eigen organisatie kan het ook zijn dat uw internetsnelheid wordt gedeeld met mensen buiten uw organisatie. Dit noemen we overboeking. Een belangrijk element bij de keuze van uw internetverbinding is dus de overboekingsfactor. Hiermee wordt de mate van overboeking weergegeven.

Een stabiele internetverbinding is erg belangrijk. Gelukkig zijn er slimme technieken, zoals Citrix Session Reliability, die ervoor zorgen dat bij een instabiele internetverbinding de connectie toch behouden blijft. Hierdoor is het zelfs mogelijk om connectie met uw cloudwerkplek te maken vanaf een mobiele internetverbinding.

 

Welke internetverbinding het meest geschikt is voor uw cloudwerkplek is dus afhankelijk van uw situatie. Wilt u meer weten over de cloud? Download dan ons GRATIS  e-book. 

Veilig en makkelijk werken in de cloud

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
setup a secure wifi network

Gratis e-book over het inrichten van een veilig wifi-netwerk

In dit e-book bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij het inrichten van een veilig wifi-netwerk.

Download direct ⟶
veilig bestandbeheer Hupra ICT

Gratis whitepaper over veilig bestandsbeheer!

Hoe zorgt u er eenvoudig voor dat uw bestanden goed toegankelijk zijn en waarborgt u tegelijk de veiligheid van uw bedrijfsgegevens? Lees het in dit whitepaper

Download direct ⟶