<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

Ebook

Veilig en makkelijk werken in de cloud

1. Inleiding

We nemen u mee naar de nabije toekomst. Exact één jaar na vandaag. Het is een normale werkdag zoals alle anderen. U heeft een overleg over een net nieuwe klant; u, uw teamleider, uw hoofd logistiek en de verkoper. U zit gewoon op kantoor achter uw bureau. Uw hoofd logistiek is vandaag op een congres in het buitenland.
 
De teamleider verwacht een loodgieter en werkt daarom vandaag vanuit huis. De verkoper is ook niet op kantoor, hij heeft namelijk twee afspraken aan de andere kant van het land en had nu nog een gaatje in zijn agenda.

Het gesprek verloopt zoals iedere andere vergadering. De teamleider zoekt vanaf zijn HP laptop een beschikbare medewerker voor de nieuwe opdracht. De verkoper slaat er op zijn telefoon wat facturen op na om te kijken wat er bij andere klanten in rekening is gebracht voor vergelijkbare opdrachten.

Het hoofd logistiek zoek ondertussen via zijn tablet in het ERP-systeem om inhoudelijke vragen te kunnen beantwoorden van haar gesprekspartners. En u? U werkt vanachter de iMac die zo mooi staat bij de inrichting van uw kantoor.

Ondanks dat de deelnemers aan het gesprek op vier verschillende plekken zijn en vier totaal verschillende devices gebruiken, merkt u dit niet. Afgezien van dat u naar een beeldscherm zit te kijken is het net of uw gesprekspartners allemaal gewoon op kantoor zijn. En hoewel iedere gesprekspartner een ander apparaat gebruikt, heeft iedereen toegang tot de gegevens van uw bedrijf. Hoe dit kan? Uw bedrijf werkt in de cloud.

Lees meer over het effect van werken in de cloud op uw team.

2. Waarom de cloud?

De vergadering uit de inleiding had zonder toegang tot de cloud niet zo goed kunnen verlopen. U had uw collega’s kunnen spreken, natuurlijk. Maar aangezien de deelnemers geen toegang hadden gehad tot de bestanden van uw bedrijf, had er een vervolgafspraak gemaakt moeten worden. Dankzij de toegang tot de cloud waren de deelnemers in staat om de benodigde bestanden gelijk te raadplegen. Er zijn echter nog veel meer voordelen van het werken in de cloud. We zullen de belangrijkste voorbeelden belichten.

1. Gegevens overal toegankelijk

Een van de belangrijkste voordelen van het werken in de cloud is dat de gegevens van uw bedrijf overal toegankelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat uw medewerkers een stuk flexibeler worden.

Zo kunnen uw medewerkers op alle plekken binnen uw kantoor werken. Op deze manier kunnen specialisten uit verschillende afdelingen naast elkaar gaan zitten als ze samen moeten werken. Dit stimuleert de samenwerking en de creativiteit binnen uw bedrijf.

Met de betere toegang tot de gegevens kunt u uw klanten ook beter van dienst zijn. Uw consultants kunnen vanuit het kantoor van de klant alle adviezen benaderen die eerder aan andere klanten zijn uitgebracht.

2. Betere werk-privébalans voor uw medewerkers

Cloudtechnologie stelt uw medewerkers in staat om overal te werken. Als de werkzaamheden het toelaten kunnen uw medewerkers zelfs vanaf hun vakantieadres aan het werk. Dit betekent niet alleen de tevredenheid van uw werknemers ten goede, het zorgt ook voor een hogere productiviteit. Een advocaat die het liefst ’s avonds haar pleidooien schrijft kan dit nu gewoon doen. Vanuit huis.

3. Voorspelbare & lagere kosten

Het werken in de cloud is in veel gevallen voordeliger dan on-premise oplossingen. U bespaart niet alleen op de hardware, maar er zijn ook allerlei verborgen kosten waar u geen rekening meer mee hoeft te houden. Denk hierbij aan training voor uw systeembeheerder of een contract met een partij die uw systeembeheer doet als uw eigen beheerder afwezig is.

4. Schaalbaar

De grootte van uw bedrijf kan variëren. Soms heeft u extra medewerkers nodig om een grote opdracht te kunnen doen. Als het economisch wat minder gaat moet u misschien snijden in uw personeelsbestand. Als u gebruik maakt van de cloud heeft u altijd voldoende servercapaciteit. Waar tien nieuwe medewerkers voor uw bedrijf een grote impact hebben, is deze impact voor een cloudprovider verwaarloosbaar.

5. Altijd in de lucht

Kunt u bij uw gegevens als de centrale server uitvalt? En hoe vaak ligt uw systeem eruit in verband met updates? Als u overstapt naar de cloud zijn deze risico’s verleden tijd. Datacenter zijn uitgevoerd met redundante servers, back-up-faciliteiten en noodstroomvoorzieningen. Hierdoor zijn uw gegevens altijd toegankelijk.

En de updates? Zonder dat u het merkt bent u over naar een nieuwe versie van uw besturingssysteem. De continuïteit is gewaarborgd.

Lees ook met uw bedrijf in de cloud.

Hupra icon Kosten vergelijken tussen on-premise en de cloud? Download het vergelijkingsdocument →

3. De bezwaren tegen de cloud

De voordelen van het werken in de cloud zijn evident. Toch zitten er ook nadelen aan de cloud:
Je bent afhankelijk van internet. En de medewerker kan geen eigen software installeren.

Als u in de cloud werkt, moet u altijd verbonden zijn met internet. Sommige bestanden worden lokaal opgeslagen (bijvoorbeeld de bestanden waar u als laatste in heeft gewerkt), maar alle andere bestanden zijn alleen te raadplegen als u verbinding heeft met het internet. De noodzaak voor een goede SLA met uw internetprovider wordt dus steeds groter.

Een ander bezwaar kan zijn dat u of uw medewerkers binnen de cloud werkplek niet de mogelijkheid heeft om zelf (eigen) software te installeren. Dit zorgt dan wel weer voor uniformiteit en daardoor betere beheersbaarheid met als gevolg dat u altijd een optimaal werkende cloud werkplek heeft. De vraag is of dit dus een nadeel is, of juist een voordeel. Lees welke diensten van Microsoft in de cloud werken.

4. De mythes over de cloud

1. De cloud is onveilig

Het voelt onveilig om het beheer van de servers waar je bestanden op staan over te laten een aan derde partij. Is de veiligheid wel gegarandeerd? Kan er niets fout gaan waardoor mensen van andere bedrijven toegang hebben tot mijn gegevens?

De gegevens van jouw bedrijf zijn binnen de cloud vaak veiliger dan op jouw eigen servers. De gegevens in de cloud zijn versleuteld opgeslagen. De codes voor deze versleuteling worden op een andere locatie bewaard. En ook die ‘sleutels’ worden weer extra goed afgeschermd door bijvoorbeeld two-factor authenticatie te gebruiken. Zelfs wanneer iemand door alle toegangscontroles breekt en fysiek toegang heeft tot het datacenter en de server met uw bestanden, kunnen deze toch niet geopend worden. Dit is in groot contrast met veel bedrijven waar de server gewoon openlijk toegankelijk ergens in de kelder staat.

En dan hebben we nog een beveiligingsverschil, namelijk in de oplossingen zelf. Hoe staat het met het niveau van de firewalls in uw eigen locatie? Een leverancier van cloud werkplekken regelt dat allemaal voor u. En hoe staat het met
beveiligingsrisico’s die ontstaan omdat sommige applicaties nog niet geüpdatet zijn of vergeten worden? Ook dat regelt de leverancier. 

Voor calamiteiten is er een uitgebreid disaster recovery plan. Hierdoor kunt u het potentiële risico van onderbreking in de bedrijfsvoering verminderen en daardoor de bedrijfscontinuïteit bevorderen.

Lees ook dit blog: 5 argumenten waarom de cloud veilig is.

 

2. Migreren naar de cloud is lastig

In de meeste gevallen is de overstap naar de cloud vrij eenvoudig te maken. In de meeste gevallen sluit u ’s avonds u oude systeem af en logt u de volgende morgen in op de cloud. Achter de schermen is er natuurlijk wel wat meer nodig, maar u hoeft niet bang te zijn dat uw team een tijdlang niet kan werken als gevolg van de overgang naar de cloud. Naast uw huidige werkomgeving bouwen we de nieuwe cloud-omgeving op. Deze wordt uitvoerig getest door een aantal gebruikers. Zijn de test goed gegaan, dan zetten wij ’s avonds of in het weekend (wanneer niemand meer aanpassingen doet aan de data) de data om en de cloudomgeving live. (lees verder in hoofdstuk 8 meer over migratie)

3. De cloud is langzaam

De redenering van veel mensen is: ‘de data in mijn computer moet van ver komen, dus zal het er wel lang over doen’. Of misschien dat u een keer eerder gewerkt hebt in de cloud en dat bij die leverancier de performance erg tegen viel. De performance van cloudbased computersystemen doet echter niet onder voor die van on-premise oplossingen. Nieuwe technieken zorgen er bijvoorbeeld voor dat de routering van gegevens aangepast wordt aan uw locatie. Hierdoor is de cloud op kantoor niet langzamer, terwijl u vanuit buiten veel sneller kunt werken.

5. De criteria voor cloud

De mythes die hierboven benoemd zijn, zijn veelal algemene mythes over de cloud. Vaak komen deze mythes ook voort uit een stuk onbegrip of onduidelijkheid. De cloud an sich is een heel breed begrip, een cloud werkplek daarentegen zal zich niet in het brede, publieke gedeelte van de cloud begeven, maar in een afgeschermd deel. Meer over deze verschillen leest u onder: De 3 smaken van de online werkplek: Public, Private of Hybrid. (pagina 11) Er zijn tientallen verschillende aanbieders van cloud werkplekken. Om een goede keuze te kunnen maken, is het van belang om te weten waar een goede cloud werkplek aan moet voldoen. Wij zetten de belangrijkste criteria voor u op een rijtje.

1. Veiligheid & security

Het is tegenwoordig een van de ergste dingen die een bedrijf kan overkomen; door een groot veiligheidslek komt uw bedrijfsinformatie op straat te liggen. Een cloudwerkplek moet dan ook veilig zijn. Aan de voorkant betekent dit dat er een goede beveiliging moet zijn met meer dan alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Aan de achterkant moeten de gegevens versleuteld opgeslagen zijn. Een ander veiligheidsaspect is dat de gegevens goed beschermd moeten zijn tegen verlies. Dit betekent dat er goede back-upvoorzieningen moeten zijn.

Lees hoe u data van uw cliënten veilig bewaart.

2. Gemak

Medewerkers willen hun werk steeds meer op hun eigen manier doen. Om die reden gaan veel bedrijven over op een bring your own device (BYOD) beleid. Medewerkers brengen dan hun eigen laptop of werken thuis vanaf een eigen apparaat. De cloud stelt de medewerkers in staat om snel hun eigen bestanden te benaderen, vanaf welke werkplek zij ook werken.

Medewerkers vinden het ook belangrijk dat zij snel hun systeem kunnen gebruiken. Met Single Sign-On (SSO) hoeven medewerkers maar een keer in te loggen om toegang te krijgen tot alle applicaties binnen dit account. Opmerkelijk genoeg is dit ook nog veiliger. Medewerkers kiezen sterkere wachtwoorden wanneer zij er maar een hoeven te onthouden.

Daarnaast wordt beveiliging vele malen sterker, wanneer er een combinatie gemaakt wordt tussen iets wat een medewerker weet (wachtwoord), een medewerker heeft (bijvoorbeeld zijn of haar smartphone) of iets wat een medewerker is (bijvoorbeeld vingerafdruk). Het maken van een combinatie van meerdere van deze manieren van inloggen noemen we multi-factor authenticatie.

3. Snelheid

Uw medewerkers moeten hun werkzaamheden wel snel uit kunnen voeren. Voor het e-mailen of voor het schrijven van een document is niet zoveel snelheid nodig. Binnen de meeste bedrijven zijn er mensen die wel in de weer zijn met grote datasets. Ook in die gevallen moet uw cloud snel genoeg zijn.

4. Schaalbaarheid

Bedrijven moeten snel kunnen inspringen op veranderingen. Dit betekent dat u snel nieuwe medewerkers wilt kunnen aannemen. Deze medewerkers gaan in mindere tijden weer iets anders gaan doen. Een goed werkende cloudomgeving stelt u in staat om snel te kunnen schakelen. Het aanmaken en afsluiten van accounts is razendsnel gedaan en heeft geen verdere invloed op het functioneren van uw systeem. Ookal verdubbelt uw bedrijf tijdelijk in grootte, u hoeft nooit iets met uw hardware te doen.

5. Beschikbaarheid

De cloudomgeving moet altijd en overal beschikbaar zijn. 24 uur per dag. Zeven dagen per week. Overal ter wereld.

6. Public, private of hybride cloud

De ene vorm van cloudtechnologie is de andere niet. Welke soorten cloudtechnologie zijn er en welke onderdelen beheert u zelf nog? Er zijn drie soorten cloud te onderscheiden: de publieke cloud, de private cloud en de hybride cloud. Hieronder worden zijn elk kort toegelicht.

De publieke cloud

De publieke cloud is een gedeelde cloud. De infrastructuur van een publieke cloud is bezit van een commerciële aanbieder en staat op zijn locatie. Tegen betaling kan iedereen van de publieke cloud gebruik maken. Voorbeelden van een publieke cloud zijn Office 365 en Dropbox.

Deze soort cloud kent verschillende voor- en nadelen. Een voordeel van de publieke cloud is dat u weinig investeringskosten heeft. U hoeft zelf geen hardware aan te schaffen en u hoeft ook geen tijd te steken in het ontwikkelen van een applicatie. Omdat de publieke cloud vaak veel gebruikers heeft, zijn problemen in de applicatie snel opgelost. De grote groep gebruikers resulteert ook in schaalvoordeel en dus goedkopere licenties voor de gebruikers. De meeste publieke clouddiensten zijn eenvoudig op te schalen, terug te schalen of op te zeggen. Vooral voor organisaties waar het werknemersaantal schommelt door groei of seizoenswerk is dit aantrekkelijk.

Er kleven ook een aantal nadelen aan de publieke cloud. De grootste hiervan is de controle over uw gegevens. U heeft geen volledige controle over uw bedrijfsdata. De kans is groot dat uw data opgeslagen is op een server die in het buitenland staat. Uw gegevens vallen dan onder buitenlandse wetgeving. Deze kan flink verschillen van de Nederlandse.

Daarnaast heeft u geen controle over de beveiliging van uw gegevens. Als de publieke cloud een steek laat vallen, kan er een datalek ontstaan waarvan de consequenties voor uw rekening zijn.

De private cloud

De private cloud is een infrastructuur die wordt geleverd voor een specifieke organisatie en die niet op gedeelde hardware draait. De infrastructuur kan beheerd worden door de organisatie zelf, door een andere partij of door beiden. De private cloud kan op locatie bij de gebruiker staan of in een datacentrum van een leverancier.

Voordeel van de private cloud is dat u volledige controle heeft over uw cloudapplicaties. U kunt ze zelf ontwikkelen en goed werkend maken met uw eigen ICT-systemen. U kunt zelf uw hardware kiezen en zelf bepalen wanneer er back-ups gemaakt worden en waar deze opgeslagen worden. Ook de veiligheid van uw bedrijfsdata ligt bij de private cloud volledig in uw eigen handen. U bepaalt zelf wie toegang tot de data heeft.

Het nadeel van de private cloud is de hoogte van de investeringen. Aan hardware hangt een prijskaartje, en daarmee bent u nog niet klaar. De hardware moet om de zoveel tijd vervangen worden. Omdat u alles zelf beheert, bent u ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de servers en applicaties.

De hybride cloud

De hybride cloud is een combinatie van een of meerdere private en publieke clouds. Deze twee soorten clouds worden verbonden door een technische oplossing. De gebruiker merkt niet of hij in de ene of de andere omgeving werkt. Een voorbeeld van een hybride cloud is wanneer u bedrijfsapplicaties in een private cloud combineert met Office 365. De juiste combinatie tussen private en publieke clouds kiezen is niet eenvoudig. Begin met het maken van een inventarisatie. Denk hierbij aan veiligheid, betrouwbaarheid, kosten, waar de data opgeslagen wordt en welke wet- en regelgeving hiervoor geldt.

De Hupra Cloud

De Hupra Cloud is zowel als private of hybride cloud af te nemen. In de Hupra Cloud heeft u niet alleen altijd een up-to-date besturingssysteem, maar wij ondersteunen ook Microsoft Office. Op deze manier heeft u altijd toegang tot uw e-mail via Outlook en tot onder andere Word, Excel en Powerpoint. Ook kunt u in de Hupra Cloud standaard meerdere browsers gebruiken.

Binnen de cloudomgeving kunnen wij vervolgens de software beschikbaar stellen die specifiek is voor uw bedrijf of branche. Denk hierbij aan uw planningssoftware, uw CRM of uw ERP. Deze software kunt u dus ook naar eigen wens beheren.

Hupra icon Meer weten over de online werkplek van Hupra? Lees hier meer →

8. Een cloudmigratie stappenplan

Klaar voor de cloud? De overstap naar de cloud kan snel geregeld zijn. In een korte periode kunt u de overstap maken naar de cloud. De voorbereiding op deze overstap is echter belangrijk. Welke stappen moet u doorlopen om de migratie naar de cloud zo succesvol en geruisloos mogelijk af te
ronden?

1. Gebruikers

De gebruikers binnen uw organisatie zijn cruciaal voor het succes van iedere verandering die u doorvoert. Dit geldt zowel voor kleine noodzakelijke veranderingen zoals een kleine update aan een applicatie, als voor grote veranderingen. Denk hierbij aan de overgang naar een geheel nieuw besturingssysteem. Concreet leidt dit tot de volgende stappen:

 • Wat willen de gebruikers?

Acceptatie van de gebruikers is belangrijk bij de overstap van de cloud. Stel daarom vooraf de vraag wat de gebruikers binnen uw organisatie willen. Waar willen zij aan het werk? Hoe zelfredzaam zijn uw medewerkers? Op welke vlakken hebben zij ondersteuning nodig?

 • Wat gebruiken gebruikers?

Het is belangrijk om vooraf een lijst te maken met de applicaties die binnen uw bedrijf worden gebruikt. Soms zijn er applicaties in gebruik op een afdeling die niet door IT zijn geïnstalleerd. Desgewenst kan er een onderverdeling aangebracht worden. Welke applicaties zijn essentieel en welke zijn niet noodzakelijk?

 • Wat zijn de eisen van de gebruikers?

Naast de wat zachtere wensen van de gebruikers, zijn er ook hardere eisen aan een cloudoplossing. Zo hebben medewerkers een bepaalde hoeveelheid schijfruimte nodig om hun werk goed te kunnen doen. Daarnaast gebruiken de medewerkers verschillende soorten devices. Zij moeten in staat zijn om de cloud te benaderen vanaf al deze verschillende apparaten.

 • Bepaal het draagvlak

Soms verkoopt de cloud zichzelf omdat medewerkers graag vanuit elke mogelijke locatie willen inloggen. In andere gevallen is de overgang naar de cloud iets dat misschien weerstand oproept. Het huidige systeem werkt toch goed? In dit geval is het verstandig om na te denken over de vraag hoe je draagvlak verwerft bij de gebruikers. Veelgebruikte methoden om draagvlak te verwerven zijn trainingen en communicatiecampagnes (bijvoorbeeld via een e-mailnieuwsbrief of het intranet).

2. Organisatie

Ook vanuit de organisatie zelf zijn er eisen voor een cloudoplossing. Niet iedere cloudoplossing is zonder meer in ieder bedrijf te implementeren. Waar moet een cloudoplossing vanuit de organisatie aan voldoen?

 • Aan welke randvoorwaarden moet een systeem voor de organisatie voldoen?

Als bedrijf stelt u bepaalde eisen aan een cloudoplossing. Financiële dienstverleners moeten soms ingewikkelde berekeningen maken waarvoor veel snelheid en schijfruimte nodig is. Medewerkers bij zakelijke dienstverleners zijn veel onderweg en hebben dus vanaf mobiele apparaten toegang nodig tot de systemen.

 • Wat is er nodig voor veiligheid?

Sommige branches hebben hun eigen eisen als het gaat om veiligheid. In de zorg is de NEN 7510 een gouden standaard als het gaat om informatieveiligheid. In andere sectoren zijn ISO-certificeringen op het gebied van informatieveiligheid noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een opdracht. Denk hierbij als normen als de ISO 27001 of de ISO 9001.

 • Welke koppelingen en integraties zijn vereist?

Welke programma’s die onmisbaar zijn voor het voortbestaan van uw organisatie gebruikt uw bedrijf? Deze programma’s moeten gekoppeld aan of geïntegreerd worden in uw cloudoplossing. Bij sommige webapplicaties is dit simpel; er is alleen een snelkoppeling nodig. In andere gevallen is er maatwerk vereist.

 • Verschillen in rollen en toegangsrechten

Voordat u de overstap maakt naar de cloud is het verstandig om na te denken over de verschillende rollen en toegangsrechten binnen uw organisatie. Dit houdt in dat u definieert welke bestanden bepaalde medewerkers moeten kunnen zien en welke programma’s zij moeten kunnen draaien. In sommige gevallen zal dit een vertaling zijn van uw huidige structuur, maar de overgang naar de cloud kan ook een gelegenheid zijn om dit alles opnieuw in te richten.

 • Kies een leverancier met ervaring in uw branche

Niet iedere organisatie is hetzelfde. In sommige branches gelden andere wetten en regels dan in andere. Ook de werkwijze en het personeel verschillen van organisatie tot organisatie. Het maakt nogal uit of u digital natives wegwijs moet maken in de cloud of oudere medewerkers die na lange tijd eindelijk een beetje gewend zijn aan de oude systemen. Het is dan ook van groot belang dat de projectleiding ervaring heeft in uw branche. Op deze manier weet u niet alleen zeker dat uw oplossing voldoet aan de wet- en regelgeving en de normen in uw branche. U kunt er ook van op aan dat uw medewerkers op een goede manier worden begeleid in de overgang naar de cloud. Lees meer!

3. Legacy

Ieder bedrijf heeft een legacy op het gebied van IT. Dit zijn computersystemen die al lange tijd in gebruik zijn binnen uw bedrijf. Vaak zijn er kosten gemaakt (zoals langlopende licentiekosten) of er is geïnvesteerd in hardware. Hoewel deze legacy veel aandacht vereist, is het eigenlijk nooit een barrière voor een overgang naar de cloud.

 • Welke applicaties kunnen niet naar de cloud?

Simpel gezegd kunnen eigenlijk alle applicaties naar de cloud. Soms wordt gedacht dat het onmogelijk is omdat er bijvoorbeeld een eigen gebouwde CRM-applicatie wordt gebruikt die lokaal draait, omdat de applicaties een fysiek onderdeel hebben (bijvoorbeeld een barcodescanner), omdat er heel veel maatwerk is geweest op een applicatie of omdat de leverancier van de software simpelweg geen ondersteuning meer biedt.

Het lijkt dat soms al snel klaar: een volledige stap naar de cloud is onmogelijk. Zoals gezegd is dat een misverstand. Door het gebruik van virtualisatie kunnen alle applicaties ondergebracht worden in de cloud. Zaak is wel om dit goed te testen en te kijken of de investering het waard is. U kan samen met uw leverancier werken aan een Proof-of-Concepts om te ontdekken of er een goede business case van te maken is. Zo niet, dan is het wijs om naar alternatieven te kijken of de applicaties in een hybride vorm te gebruiken.

 • Alternatieven in de cloud

In sommige gevallen is de makkelijkste oplossing om over te stappen naar een cloudapplicatie. Sommige bedrijven hebben een applicatie draaien waarin de medewerkers hun uren registreren. In veel gevallen kan dit ook prima gedaan worden via een online alternatief.

 • Applicaties ombouwen

Soms is er wat werk vereist om ervoor te zorgen dat een applicatie toch in de cloud gebruikt kan worden. Een veelgebruikte oplossing is een soort hybridesysteem. Hierbij blijft de oude applicatie bij u op locatie draaien. Via een koppeling met de cloud is deze applicatie vervolgens overal te gebruiken. Soms stelt een leverancier een kant-en-klare koppeling met cloudsystemen beschikbaar. In andere gevallen is er maatwerk nodig.

4. Bouw & Inrichting

Als de voorgaande stappen allemaal zijn doorlopen is het moment aangekomen waarop de bouw en de inrichting van de cloud kan beginnen. Wat is er in dit stadium allemaal nodig om ervoor te zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt?

 • Hoelang duurt de bouw & inrichting?

Een van de belangrijkste facetten van de overgang naar de cloud is de doorlooptijd van het project. Gebruikt uw bedrijf alleen maar een aantal webapplicaties en Microsoft Office? Dan kan de inrichting in enkele dagen klaar zijn. In andere gevallen duurt de overgang soms langer.

 • Kan er getest worden voor de livegang?

Wanneer u voor de eerste keer in de cloud gaat werken, wilt u natuurlijk dat u een hele soepele transitie maakt. Om dit te bewerkstelligen kan er parallel een omgeving gecreëerd worden waar een geselecteerde groep gebruikers werkt en het uitprobeert. In zo’n testcloud zit wel uw echte data, alleen wordt deze op dat moment nog niet bijgewerkt, dat gebeurt in de definitieve versie.

 • Hoe gaat de overgang naar de cloud in zijn werk?

In de meeste bedrijven kan de overgang eenvoudig gemaakt worden. Medewerkers loggen ’s avonds uit op de oude systemen en loggen de volgende morgen weer in via de cloud. Op het moment van overgang worden de laatste data toegevoegd (databases, bestanden, e-mail) en wordt de oude omgeving dichtgezet.

5. Support

De cloud draait. Uw medewerkers zijn tevreden. Maar het werk is nooit helemaal af. Ook als de cloud draait zijn er nog allerlei zaken die geregeld moeten worden. Denk aan updates en aan ondersteuning. Wat moet u regelen om ervoor te zorgen dat alles als een zonnetje blijft draaien?

 • Hoe is de ondersteuning geregeld?

Van tijd tot tijd zal er ondersteuning nodig zijn vanuit de cloudleverancier. Het is belangrijk dat dit goed geregeld is. Kunt u eenvoudig een back-up terug laten zetten als dit nodig is? Wat zijn de gevolgen van downtime van de cloudservice? Dit soort dingen zijn van belang om de continuïteit van uw bedrijfsvoering te garanderen.

 • Heeft u koppelingen gebouwd zodat bepaalde legacy-applicaties kunnen blijven draaien?

Ook dan is het van belang om te weten wie deze koppelingen beheert. Wijzigingen in de applicatie of in de cloudomgeving kunnen leiden tot werkzaamheden aan deze koppelingen.

 • Hoe regelt u het beheer?

De beheerder van uw cloud werkplekken (vaak de leverancier) maakt voor u nieuwe medewerkers aan en richten nieuwe rollen en mappen in. Het is van belang dat u een goedlopend proces maakt zodat medewerkers snel toegang hebben tot de programma’s en bestanden die zij nodig hebben voor hun werk.

 • Hoe vaak vindt er een update plaats na de implementatie?

Na de implementatie is het noodzakelijk om de cloudomgeving regelmatig te updaten. Denk hierbij aan patches die worden uitgebracht om beveiligingslekken te dichten. Mochten er lichte verstoringen optreden door dit soort werkzaamheden, dan zal uw leverancier u hier altijd vooraf van op de hoogte brengen. Maar in het overgrote deel van de gevallen zal een verstoring niet voorkomen, omdat updates gedaan kunnen worden op de momenten dat de gebruikers niet actief zijn.

9. Aan de slag met de Hupra Cloud

De overstap naar de cloud biedt vele voordelen voor uw onderneming. De voordelen zijn niet alleen beperkt tot zaken als lagere en beter inzichtelijke kosten. De cloud is makkelijk schaalbaar en eenvoudig te beheren. Tegelijkertijd boekt u niet in op snelheid en is de veiligheid van uw gegevens gegarandeerd. De medewerkerstevredenheid gaat ook flink omhoog als medewerkers zelf kunnen bepalen hoe zij hun werkdag indelen.

De overgang naar de cloud is minder ingrijpend dan veel organisaties vermoeden. Hupra heeft hier uitgebreide ervaring mee. Advocatenkantoren en zakelijke dienstverleners hebben bijvoorbeeld vaak relatief eenvoudige applicatielandschappen. Hierdoor is het mogelijk om snel en geruisloos over te stappen naar de cloud. In andere gevallen is er wel wat meerwerk nodig om applicaties die lokaal draaien vanuit de cloud te kunnen benaderen.

De cloud biedt dus veel voordelen voor zakelijke en financieel dienstverleners en advocaten en accountantskantoren.

Wilt u weten hoe de cloud uw onderneming verder kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende demo of een adviesgesprek.

Hupra icon Wat zijn dan de belangrijkste vijf redenen om te kiezen voor de Hupra Cloud? Lees direct →

Hupra helpt u graag verder.

Neem contact op Terug naar het overzicht

Download als pdf om later te lezen

€ 0,00 | direct beschikbaar

Ebook Download

veiligmakkelijkcloud_ctabutton