7 redenen waarom een MKB bedrijf een firewall nodig heeft

firewall-connectique-1-889183-edited.jpgWaarom heb ik als MKB-er eigenlijk een firewall nodig? Ik heb wel zo’n ding maar waarom eigenlijk? Is dat niet voor grote bedrijven? Wat doet dat ding eigenlijk? Dit soort vragen stellen MKB-ondernemers mij soms. In deze blog bespreek ik 7 functionaliteiten van een firewall en geef ik aan waarom dit belangrijk is voor een MKB-bedrijf.

Een firewall is essentieel in een bedrijfsnetwerk. De firewall is namelijk bedoeld om uw bedrijfsnetwerk te beschermen tegen hackers en schadelijke software. In de markt zijn diverse soorten firewalls beschikbaar met elk hun eigen specifieke functionaliteiten. Toch zijn er een aantal functionaliteiten die bij vrijwel elke firewall wel aanwezig zijn:

 1. Pakketfiltering

Een firewall filtert de datapakketten van het in- en uitgaande verkeer op basis van vooraf ingestelde regels (firewall rules). Deze functie is belangrijk, want hiermee kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat er vanuit uw bedrijfsnetwerk een 'SPAM bom' verspreid wordt en uw organisatie hierdoor op een spamlijst komt te staan met als gevolg dat de e-mails die u verstuurd niet meer aankomen.

2. VPN-verbinding

Een firewall maakt het ook mogelijk om een VPN-verbinding (Virtual Private Network) op te zetten. Hierdoor kunt u een veilige verbinding maken met het kantoor om op afstand te kunnen werken. Dit is wel zo prettig als u of één van uw collega's 's avonds toch nog even door wilt werken.

 3. Failover & Load balancing

Een firewall beschikt ook over een failover en load balancing functie. In het geval van een failover zal bij het uitvallen van een internetverbinding, de firewall ervoor zorgen dat u automatisch overschakelt op de andere internetverbinding. Als u een tweetal internetverbindingen (actief) gelijktijdig gebruikt, zorgt de load balancing functie ervoor dat het dataverkeer verdeeld wordt over de twee internetverbindigen. Als één van de 2 internetverbindingen weg zal vallen, neemt de ander al het verkeer automatisch over. Deze functies van de firewall zorgen er dus voor dat u probleemloos door kunt werken, mocht u onverhoopt last krijgen van een internetstoring.

 4. Intrusion detection & prevention

Deze functie van een firewall zorgt ervoor dat uw netwerk actief gemonitord wordt op gevaarlijk verkeer, zoals bijv. hackpogingen en dergelijke. Bij detectie hiervan wordt dit gevaar meteen geblokkeerd en ontvangt u hier een melding van. U kunt begrijpen dat dit voor de veiligheid van uw bedrijfsgegevens erg belangrijk is.

 5. bandwidth management & quality of services

BMW & QoS zorgt ervoor dat bepaald verkeer meer ruimte krijgt op uw internetverbinding. Hierdoor kunt prioriteiten geven aan bepaalde soorten verkeer. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken dat VoIP of videoconference verkeer meer prioriteit moet krijgen als ander verkeer. Door dit hogere prioriteit te geven voorkomt u stotterend beeld en geluid.

 6. content filtering

Met content filtering heeft u de bevoegdheid om te bepalen wat er wel en niet bekeken mag worden op internetwebsites. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld specifiek websites blokkeren voor bepaalde gebruikersgroepen. 

 7. gateway-av

Met de gateway antivirus wordt het binnenkomende verkeer realtime gescand op virussen. Hierdoor worden virussen al herkend voordat ze daadwerkelijk uw netwerk binnendringen.

Uit alle bovengenoemde functionaliteiten blijkt dat een firewall belangrijk is voor de veiligheid, flexibiliteit, productiviteit en de continuïteit van uw MKB onderneming. Maakt u nog geen gebruik van een firewall of heeft u een firewall maar twijfelt u of deze op een juiste wijze functioneert? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.