<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

De accountantswerkplek van de toekomst: veilig en efficiënt

accountants werkplek toekomst

We krijgen vaak de vraag hoe de werkplek van de toekomst er volgens ons uitziet. We zetten daarom drie belangrijke ontwikkelingen die wij zien voor u op een rij.

Ontwikkeling 1: transitie naar de cloud

Softwareleveranciers bieden hun applicaties steeds vaker aan als webapplicatie. Zo raakt u er al steeds meer aan gewend dat uw software via internet bereikbaar is. De volgende stap is uw volledige werkplek naar de cloud verhuizen. Dat heeft veel voordelen.  De eerste kantoren zijn al overgestapt op een cloudwerkplek en we verwachten dat het niet lang meer duurt voordat de cloudwerkplek de nieuwe standaard is.

Focus op gebruiksvriendelijkheid

Het werken in de cloud is momenteel nog voornamelijk gedreven vanuit de behoefte aan veilig werken en het beheersen daarvan. Het zal de komende jaren steeds meer gaan draaien om de gebruiksvriendelijkheid. Er komen ontwikkelingen aan die het voor de gebruiker makkelijker maken om efficiënt te werken. En dat is natuurlijk goed nieuws voor u en uw medewerkers.

Ontwikkeling 2: meer aandacht voor dataveiligheid

Onder andere door de komst van de AVG, raken we steeds meer bewust van het belang van databeveiliging. Een virusscanner op uw laptop is al lang niet meer voldoende. Onbedoelde missers van medewerkers vormen een risico voor een datalek. Maar u dient ook steeds serieuzer rekening te houden met cybercriminaliteit. De ontwikkelingen gaan hard en risico’s worden met de dag groter. Het is dan ook goed dat er meer aandacht voor de veiligheid van uw gegevens en die van uw klanten komt.

Overal en op elk device veilig werken

Het was een tijdlang een trend om meer thuis te werken. Maar veel bedrijven komen daarvan terug. Bij accountantskantoren is het thuiswerken niet enorm aangeslagen. Dat is ook wel logisch: overleg met collega’s op kantoor is vaak nodig en bovendien bent u veel bij klanten op locatie. We verwachten dan ook niet dat de huidige kantoren zullen verdwijnen. Maar met het werken in de cloud, is het wel fijn om te weten dat het voor de veiligheid en functionaliteit niet meer uitmaakt waar u werkt of op welke laptop of tablet u inlogt.

Wilt u diepgaande informatie over veilig werken, specifiek voor accountants? Download dan hier onze whitepaper modern IT-beheer bij accountants.

Ontwikkeling 3: efficiënter werken

Hoeveel verschillende applicaties gebruikt uw kantoor? Accountantskantoren gebruiken in vergelijking met andere branches veel verschillende software. Het nadeel van al die verschillende applicaties is dat u overal apart moet inloggen. Ook zorgen al die verschillende applicaties ervoor dat uw werk versnipperd raakt, omdat u op verschillende plekken meldingen en taken in de gaten moet houden. Hoe kan dat gebruikersvriendelijker worden ingericht? De werkplek van de toekomst moet daar antwoord op geven.

De centrale werkplek zorgt voor overzicht

De werkplek van de toekomst is een centrale werkplek. Daarmee bedoelen we niet de plek waar uw bureaustoel en kantoorplant staat, maar uw digitale werkomgeving. Deze werkplek wordt het centrale punt, dat alle verschillende applicaties  met elkaar verbindt. Nadat u bent ingelogd, krijgt u een dashboard te zien. Daarop staan alle zaken die uw aandacht vragen. Denk aan de belangrijkste e-mails, plus taken en meldingen vanuit alle applicaties die u gebruikt. Alles wat u moet doen, wordt voor u gecentraliseerd. Waar u nu misschien het overzicht soms verliest, zult u dan niets meer missen.

U kunt nog steeds de verschillende applicaties apart gebruiken, maar er zal ook meer samenwerking komen tussen applicaties zodat u ze efficiënt kunt combineren. Waar ook veel behoefte aan is, zijn samenwerkingstools zoals Microsoft Teams. Deze zullen zich dan ook meer ontwikkelen en steeds belangrijker worden.

online werkplek van de toekomst

Wat moet u vooral niet doen als u zich klaarmaakt voor de toekomst?

Veranderingen kunnen lastig zijn voor medewerkers. Ook als die veranderingen gericht zijn op prettiger werken. Overval medewerkers er dus niet mee en maak geen abrupte overstap naar een nieuwe manier van werken. Het kost u een hoop productiviteit als medewerkers tijd en energie verliezen aan ergernissen of onduidelijkheden.

Wij zijn voorstander van het geleidelijk en natuurlijk laten verlopen van transities. Bij onze cloudwerkplek hebben we bewust het traditionele bureaublad als mogelijkheid aangehouden. Medewerkers kunnen vanuit een nieuwe werkomgeving werken of het bureaublad zoals ze dat kennen gebruiken. Op den duur gaan mensen dan vanzelf een keer aan de slag met de nieuwe werkomgeving. Het feit dat ze daarin een keuze hebben, neemt al veel weerstand weg.

Hoe snel zal het gaan?

We horen vaak dat accountants ervan uitgaan dat ze in een vrij behouden sector werken wat betreft IT ontwikkelingen. Deels is dat zo. We zien accountantskantoren lang doorgaan met de traditionele manier van werken en moeizaam het besluit nemen om over te stappen naar nieuwe techniek. Vaak valt de overstap achteraf mee en zeggen ze dan: ‘dat hadden we 10 jaar eerder moeten doen’.

Tegelijkertijd is er geen branche waar al zoveel applicaties webbased zijn als in de accountantswereld. Daarin loopt de branche echt voor. We verwachten dan ook dat de ontwikkelingen die we nu noemen snel zullen gaan. Vooral omdat ze in behoeftes van de gebruiker voorzien: efficiënt werken, waar u maar wilt, zonder u druk te maken over de veiligheid van uw data. Is uw kantoor ook al toe aan deze vooruitgang?

 

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
setup a secure wifi network

Gratis e-book over het inrichten van een veilig wifi-netwerk

In dit e-book bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij het inrichten van een veilig wifi-netwerk.

Download direct ⟶
veilig bestandbeheer Hupra ICT

Gratis whitepaper over veilig bestandsbeheer!

Hoe zorgt u er eenvoudig voor dat uw bestanden goed toegankelijk zijn en waarborgt u tegelijk de veiligheid van uw bedrijfsgegevens? Lees het in dit whitepaper

Download direct ⟶