De stap van on-premise naar de cloud: welke opties zijn er?

Voor uw bedrijf in de maakindustrie is een goede IT-infrastructuur noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat de machines blijven draaien. Om daarin te voorzien, zijn cloudoplossingen in opkomst. Waar voorheen ieder bedrijf een eigen serverruimte had, zien we nu een verschuiving naar virtuele servers in de cloud.

Bent u nog niet overgestapt? Dan vraagt u zich wellicht af of u mee moet gaan met de trend. Toch hoeft dat voor u niet de beste keuze te zijn. In dit artikel bespreken we de verschillende vormen van de cloud en de voor- en nadelen die er zijn.

AdobeStock_311518357

Wel of niet naar de cloud

In de dynamische wereld van vandaag kiest de ene ondernemer voor de flexibiliteit van cloudoplossingen, terwijl de ander bewust kiest om de vertrouwde on-premise servers te behouden. Beide keuzes hebben voordelen. Een goede beslissing is gebaseerd op uw unieke bedrijfsbehoeften. Wist u bovendien dat er tussen on-premise en de cloud een spectrum aan mogelijkheden zit?

Waarom overwegen bedrijven de overstap?

On-premise servers zijn traditioneel gezien de norm in de maakindustrie. Ze bieden volledige controle en u kunt ze makkelijk aanpassen op de specifieke behoeften van uw bedrijf. Maar ze hebben ook nadelen: ze vereisen doorlopend onderhoud en zijn niet altijd even schaalbaar. Een migratie naar de cloud kan zorgen voor flexibiliteit, betere beveiliging en lagere kosten.

Public, hybride en private cloud: wat zijn de verschillen?

Public cloud

De public cloud is een oplossing waarbij uw gegevens worden opgeslagen op externe servers die worden beheerd door derde partijen zoals Microsoft of Amazon. Veel mensen denken dat de cloud altijd 'public' is, maar dat is een misvatting. Omdat de public cloud door grote partijen wordt aangeboden, is er vaak sprake van een kostenvoordeel en hoge schaalbaarheid.

Private cloud

Een private cloud is in feite een cloudomgeving die exclusief is gereserveerd voor uw organisatie. Dit biedt meer controle en kan worden aangepast aan de unieke behoeften van uw bedrijf, inclusief strikte beveiligingseisen. Het nadeel is vaak dat de initiële kosten hoger zijn.

Hybride cloud

Zoals de naam al doet vermoeden, is de hybride cloud een combinatie van beide. Het stelt u in staat om te kiezen welke gegevens en toepassingen in de public cloud staan en welke u liever in een private cloud of on-premise omgeving bewaart.

Veelvoorkomende misvattingen rondom cloudtransitie

Veel bedrijven denken dat de overstap naar de cloud gelijkstaat aan het opgeven van controle. Maar met een private of hybride cloudoplossing behoudt u een groot deel van die controle en kunt u zelfs profiteren van een betere beveiliging.

De voordelen van de cloud voor maakbedrijven

1. Continuïteit

Voor maakbedrijven waar de productie nooit stopt, is uitval van systemen rampzalig. Een eigen server kan kwetsbaarheden hebben, terwijl de cloud gebruik maakt van talloze externe servers. Dit garandeert dat uw applicaties en gegevens altijd toegankelijk zijn. Bovendien zijn updates en onderhoud eenvoudiger en sneller, waardoor downtime minimaal is.

2. Veiligheid

Met werkplekken in de cloud kan de veiligheid van uw ICT op hoog niveau worden geregeld. Het veiligheidsniveau van ons Hupra cloudwerkplek is vergelijkbaar met die van een bank. Alle bestanden worden versleuteld opgeslagen en er blijven geen gegevens achter op individuele apparaten. Dankzij kopieën van uw gegevens op verschillende locaties, is uw data veilig. Zelfs als er een ramp zou plaatsvinden, zoals brand in het datacenter.

3. Overal en altijd beschikbaar

Is voor uw bedrijf het productieproces cruciaal? Toegang tot systemen, ongeacht de locatie, betekent dat problemen direct kunnen worden aangepakt. Een snelle toegang tot de systemen vanuit huis, kan een groot verschil maken bij het oplossen van problemen of het doorvoeren van belangrijke wijzigingen.

Nadelen van de cloud

Een belangrijk aandachtspunt voor maakbedrijven is de integratie van software met de apparatuur. Het kan nodig zijn om technische aanpassingen te doen, om uw systemen goed te laten werken in een cloud-omgeving. Bovendien kan het, ondanks alle voordelen van de cloud, voor sommigen nog steeds een gevoelskwestie zijn.

Een aantal bezwaren die wij horen van bedrijven in de maakindustrie:

  1. Verlies van controle

Een veelgehoord bezwaar is het gevoel dat men controle verliest over gegevens en applicaties. Dit is vooral een issue bij het gebruik van een public cloud.

  1. Geen noodzaak voor overal en altijd werken

Voor sommige maakbedrijven is het niet essentieel om buiten de productievloer toegang te hebben tot gegevens en systemen. Het voordeel van overal en altijd kunnen werken is in dat geval niet van toepassing.

  1. Kosten

De hoge investeringskosten in een eigen server vallen weg bij een cloudoplossing. Daar staat tegenover dat u met maandelijkse kosten te maken krijgt. Afhankelijk van de behoeften van uw bedrijf, kunnen de kosten op de lange termijn hoger uitvallen. Dat is dus goed om door te rekenen.

  1. Afhankelijkheid van internet

Als uw internetverbinding wegvalt, belemmert het de directe toegang tot uw systemen in de cloud. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om dit op te vangen.

Voorbeeld uit de praktijk: Koninklijke Nederlandse Munt

De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van betaalmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelproducten. Het bedrijf bestaat al meer dan 450 jaar, maar is allesbehalve ouderwets te noemen. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om onder andere holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. 

Om de ICT naar het volgende niveau te brengen, besloot het bedrijf om over te stappen op de cloud. CFO Bert van Ravenswaaij vertelt hoe dit ging. “Toen ik bij de Munt begon hadden we nog een serverruimte met allerlei serverkasten. We hadden maatsoftware van SAP daarin opgeslagen. En de werkplekken waren allemaal standalone. We hebben eigenlijk drie stappen uitgevoerd om alles naar de cloud te brengen. De servers zijn gevirtualiseerd. We hebben SAP ook naar een private cloud gebracht en we hebben ook alle werkplekken met Hupra naar de cloud gebracht.”

Het bedrijf was hierdoor klaar voor de verhuizing van Utrecht naar de nieuwe locatie in Houten. De overstap naar de cloud gaf het bedrijf bovendien een groot voordeel bij een onverwachte ontwikkeling, vertelt Van Ravenswaaij. “Wat we natuurlijk nooit wisten is de hele COVID pandemie. Maar daar waren we dus ook door deze move geheel klaar voor, om de mensen eigenlijk vanuit iedere locatie hun werk te kunnen laten voortzetten.”

Wat is de beste keuze voor uw maakbedrijf?

Ondanks dat de cloud in opkomst is, maakt het hebben van een on-premise server u nog geen dinosaurus. Voor sommige bedrijven met specifieke behoeften kan een eigen server op locatie nog steeds de beste keuze zijn. Zeker als u deze nog vrij recentelijk heeft vernieuwd. Bovendien kunt u kiezen voor een hybride oplossing. Misschien is het voor u logischer om eerst bepaalde aspecten, zoals e-mail, naar de cloud te verplaatsen.

Heeft u vragen over de beste keuze voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Zowel over cloudoplossingen als het beheer van traditionele servers kunnen wij u informeren.