Welke software is het beste voor mijn maakbedrijf?

Het kiezen van de juiste software is een strategische beslissing die een aanzienlijke impact kan hebben op uw bedrijfsvoering. Vooral in een sector als de maakindustrie, waar digitalisering een kernonderdeel is geworden van het concurrentievermogen.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van branchespecifieke en generieke software en welke overwegingen u bij de keuze kunt maken. We hebben ook een mooi voorbeeld uit de praktijk, met een verrassende uitkomst voor het maakbedrijf in kwestie. Maar laten we starten met de rol van software in uw bedrijf.

AdobeStock_413421953

De juiste software voor gestroomlijnde processen

Voor maakbedrijven neemt de rol van software in de productieketen toe. Het ene bedrijf werkt al met slimme productieprocessen en geautomatiseerde voorraadbeheerssystemen. Het andere bedrijf is bezig met de overgang naar papierloos werken en het vervangen van de printers door tablets. De juiste software zorgt in alle gevallen voor soepele processen en voorkomt dagelijkse ergernissen.

Branchespecifieke vs. generieke software: wat past bij uw bedrijf?

De keuze voor branchespecifieke of generieke software hangt sterk af van uw bedrijfsbehoeften. Branchespecifieke software zoals Ridder IQ, Bemet, Proteus, Inventive en Trimergo zijn ontworpen met de unieke eisen van de maakindustrie in gedachten. Deze softwarepakketten kunnen u helpen uw productieprocessen te stroomlijnen, maar zijn mogelijk minder veelzijdig als het gaat om andere bedrijfsaspecten.

Aan de andere kant biedt generieke software zoals Exact en AFAS meer flexibiliteit en kan deze worden aangepast om aan verschillende behoeften te voldoen. Echter, bij deze softwarepakketten is vaak extra maatwerk nodig om ze goed aan te laten sluiten op uw specifieke bedrijfsprocessen.

Functionele en technische overwegingen

Bij uw keuze voor de juiste software, is het verstandig om een lijst te maken met de aspecten die voor uw bedrijf belangrijk zijn. Daarbij kunt u functionele en technische aspecten onderscheiden.

Functionele aspecten

Het is belangrijk om eerst uw functionele behoeften te identificeren. Welk probleem moet de software voor u oplossen? Zijn er bijvoorbeeld onderdelen van uw productieproces die u wilt optimaliseren? Of misschien wil de verkoopafdeling een efficiëntieslag maken in het verkoopproces?

Technische aspecten en de rol van Hupra ICT

Na de functionele aspecten, komen de technische aspecten aan bod. Dit is waar Hupra ICT waarde toevoegt. Dankzij onze uitgebreide ervaring met klanten in de maakindustrie en daarbuiten kunnen we adviseren welke software geschikt is. Met name op technische aspecten kijken we kritisch met u mee. Denk aan integratiemogelijkheden met andere pakketten, maar ook aan de vraag welke databasetechniek gebruikt wordt.

Uit de praktijk: een verrassende uitkomst

Het goed in kaart brengen van de vereisten kan tot een verrassende uitkomst leiden. Dat bleek onlangs bij een van onze klanten. Net als veel andere bedrijven in de maakindustrie werkte dit bedrijf met specifieke software afgestemd op de unieke bedrijfsprocessen. De software was echter dusdanig verouderd, dat het niet meer goed te onderhouden was.

Het bedrijf ging ervan uit dat de juiste software vinden lastig zou zijn. Hun wensen waren immers zo specifiek. Toen wij er samen met ze indoken, bleek dat eigenlijk wel mee te vallen. Nadat we de vertaalslag maakten naar de software-eisen, werd duidelijk dat het generieke softwarepakket Exact Online prima aansloot. We gebruikten dat als basis en vulden het aan met maatwerk. Het scheelt het bedrijf pakweg 60.000 euro per jaar. Daarnaast levert de modernere software ook nog een verbetering aan de proceskant op.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden

Het is cruciaal om de unieke behoeften van uw bedrijf volledig in kaart te brengen voordat u een keuze maakt. Een goede adviseur kan u helpen om uw behoeften te vertalen naar de eisen voor de software. Vergeet ook niet om de integratiemogelijkheden tussen verschillende softwarepakketten te overwegen. Het zou zonde zijn als een slechte integratie leidt tot inefficiëntie en de voordelen van de software teniet doet.

Tot slot: hoe Hupra ICT u kan helpen

Bij Hupra ICT zien we onszelf niet alleen als technisch adviseurs maar als partners die uw bedrijf graag zien groeien. Onze ervaring in de maakindustrie stelt ons in staat om u goed te adviseren.

Wilt u vrijblijvend sparren over de kansen voor uw bedrijf om met de juiste software een efficiëntieslag te maken? We horen graag van u.