Hoe beschermt u uw maakbedrijf tegen cybercrime?

‘Peter, de hele ICT ligt plat. Ik denk dat we gehackt zijn.’

Het is zaterdagmiddag. Terwijl Peter het gras in zijn achtertuin staat te maaien, wordt hij gebeld. Direct hoort hij aan de stem van zijn voorman Jan Willem dat er iets goed mis is. Jan Willem vertelt dat begin van de middag verschillende machines stil kwamen te staan. De oorzaak was niet direct duidelijk, maar inmiddels wijst alles erop dat hackers het ICT-systeem hebben platgelegd.

Het is een situatie waar u misschien ook weleens van wakker ligt. Wat als het ons overkomt? Nu cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn, is het beschermen van uw maakbedrijf tegen cyberdreigingen belangrijker dan ooit. In deze blog bespreken we enkele praktische stappen die u kunt nemen om uw intellectuele eigendom te beschermen en uw bedrijf veilig te houden.

AdobeStock_438287786

Hoe groot is de kans op cybercrime?

Bedrijven in de maakindustrie vormen een populair doelwit voor cybercriminelen. Van alle sectoren, wordt de maakindustrie het vaakst getroffen. Dit blijkt uit het onderzoek IBM X-Force Threat Intelligence index. Ruimschoots een vijfde van alle aanvallen die IBM X-Force voorkwam was gericht op maakbedrijven. Eerder stonden financiële organisaties bovenaan, maar dat is verschoven.

Hoe dat komt? IBM zegt daarover: “Indien aanvallers een zwakke plek zien, buiten zij deze uit.” Een belangrijke zwakke plek voor de maakindustrie is de lage tolerantie voor downtime. Het zijn vaak dag en nacht doorlopende processen die centraal staan. Cybercriminelen spelen hierop in door het verstoren van deze continue bedrijfsvoering, waarbij forse financiële schade kan ontstaan.

Methoden en technologieën om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrime

In een steeds complexere digitale wereld is het essentieel om een gedegen beveiligingsstrategie te hanteren. Een goede strategie is afgestemd op uw specifieke bedrijfsprocessen. Hoewel het altijd maakwerk is, zijn dit zeven fundamentele maatregelen om zeker aandacht aan te besteden:

1. Zero Trust en Segmentatie

Het Zero Trust-principe is gebaseerd op de stelling "never trust, always verify." In plaats van enkel de buitenste laag te beveiligen, gaat deze aanpak uit van segmentatie van het netwerk. Wanneer iemand toegang wil tot bepaalde informatie, wordt eerst zijn identiteit geverifieerd. Dit minimaliseert het risico dat een cybercrimineel, eenmaal binnen, vrij spel heeft.

2. Toegangsbeheer

Een veilige manier van inloggen is cruciaal. Gebruik daarvoor multifactor authenticatie en een veilige oplossing voor wachtwoordbeheer. Te vaak gebruiken medewerkers nog makkelijke wachtwoorden. Een password manager zoals LastPass of 1Password biedt hierin uitkomst. Ook een Single Sign-On oplossing ondervangt het probleem. Gebruikers loggen eenmalig in en krijgen toegang tot meerdere applicaties in het netwerk. Deze oplossing vermindert het aantal te onthouden wachtwoorden. Het biedt daarnaast meer controle over wie toegang heeft tot welke applicaties.

3. Endpoint Detection and Response (EDR)

Traditionele antivirusprogramma's kunnen het tempo van nieuwe soorten malware en ransomware niet bijbenen. EDR-technologie detecteert ongewoon gedrag op alle 'endpoints' zoals desktops en laptops. Ongewoon gedrag kan bijvoorbeeld het plotseling versleutelen van allerlei bestanden zijn. EDR signaleert zulke verdachte acties en voorkomt verdere schade onmiddellijk.

4. Veilige wifi-toegangspunten

Als wij bedrijven bezoeken zien we weleens verouderde wifi-toegangspunten. Omdat de wifi nog goed werkt, lijkt er geen reden tot vervanging. Toch is die reden er wel. Verouderde wifi-toegangspunten maken gebruik van verouderde encryptiestandaarden en worden niet meer geüpdatet. Het is een gemakkelijke ingang voor hackers om binnen te komen in uw systemen. Investeer daarom in moderne wifi-accesspoints met up-to-date beveiligingsstandaarden.

5. Next Generation Firewall (NGFW)

Next Generation Firewalls gaan verder dan de basisfuncties van traditionele firewalls. Ze zijn in staat om zich aan te passen aan veranderende bedreigingen, waardoor ze uw bedrijf beter beschermen tegen nieuwe technieken van hackers.

6. Goed updatebeleid

Updates bevatten vaak oplossingen voor beveiligingsproblemen. Ze zijn daarom essentieel voor het dichten van beveiligingslekken. Een achterstallig updatebeleid maakt uw bedrijf kwetsbaar voor aanvallen. Zorg voor een strak schema voor het installeren van updates om deze risico's te minimaliseren.

7. Goed back-upbeleid

Zelfs met de beste beveiliging kunnen dingen misgaan. Een recente, betrouwbare back-up kan uw redding zijn in het geval van een cyberaanval. Onderdeel van een goed back-upbeleid is het controleren en testen ervan. Hackers kunnen namelijk ook uw back-ups saboteren. Zorg daarom voor een goed uitgedacht back-upbeleid, inclusief monitoring.

Door deze zeven basismaatregelen te implementeren, kan uw maakbedrijf zijn cyberbeveiligingspositie aanzienlijk versterken. Het gaat hierbij niet alleen om de technologie, maar ook om de processen en de mensen die deze technologieën gebruiken. Beveiliging is een doorlopende taak die voortdurende aandacht vereist.

Het belang van een proactieve aanpak en bewustzijn

Technologische oplossingen zijn cruciaal voor het beschermen van uw bedrijf tegen cybercrime. Maar deze oplossingen zijn nooit volledig effectief zonder menselijke medewerking.

Cybercriminelen maken misbruik van medewerkers, door social engineering in te zetten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn phishing berichten. Een onoplettende klik op een kwaadaardige link kan zelfs het meest robuuste beveiligingssysteem omzeilen.

Daarom is een proactieve aanpak en bewustzijn bij medewerkers van cruciaal belang. Hoe kunt u dat aanpakken?

1. Training

Zorg ervoor dat al uw medewerkers regelmatig getraind worden in cybersecurity. Dat omvat het herkennen van phishing-aanvallen, verdachte bijlagen en andere vormen van cybercriminaliteit. De training dient ook te gaan over wat medewerkers moeten doen als ze een mogelijke bedreiging constateren.

Jentse NietPluis banner-1

Steeds meer van onze klanten kiezen voor de 𝗛𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗣𝗵𝗶𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗔𝗰𝗮𝗱𝗲𝗺𝘆 als hun go-to oplossing voor Security Awareness Trainingen. Meer weten over onze aanpak? Neem gerust contact met ons op!

 

 

2. Updates

Cybersecurity is constant in beweging en dagelijks ontstaan nieuwe bedreigingen. Houd uw team op de hoogte van de nieuwste risico's door regelmatige updates en briefings te geven. Dit kan via e-mail, teamvergaderingen of zelfs via een intern beveiligingsdashboard.

3. Noodplannen

Een belangrijk onderdeel van proactief zijn, is voorbereid zijn op het ergste. Zorg dat er een duidelijk actieplan klaarligt voor beveiligingsincidenten. Een noodplan dus, ook wel bekend als een incident response-plan. Iedereen in het bedrijf moet weten welke stappen er genomen moeten worden. Dat gaat van het isoleren van getroffen systemen tot het communiceren met klanten en autoriteiten.

Het investeren in de bewustwording en training van medewerkers heeft een enorme impact op de veiligheid van uw data. Lees ook Cybercrime bewustwording in 5 stappen om te weten hoe u zorgt voor meer bewustzijn binnen uw bedrijf.

Uw beveiliging op orde

Cyberbeveiliging in de maakindustrie is niet meer optioneel, maar essentieel geworden. Een proactieve benadering en continue waakzaamheid zijn cruciaal. Een goede ICT-partner is daarbij onmisbaar. Ontwikkelingen in cyber security gaan zo snel dat alleen specialisten het nog kunnen bijhouden. Als ICT partner stelt Hupra de veiligheid in combinatie met gebruikersgemak altijd voorop. Neem gerust contact met ons op om daar meer over te horen.