Ook al heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord van de term Software as a Service (SaaS), u weet tóch wat het is. U verwacht het misschien niet, maar op dit moment maakt u zelfs gebruik van Software as a Service en heeft u misschien nog wel meer Software as a Service programma’s open staan in uw browser. Van Google tot aan Facebook en zelfs tot onze blog: het zijn allemaal vormen van Software as a Service.
Wat is Software as a Service?
SaaS-applicaties zijn cloudapplicaties, wat betekent dat de opslag plaatsvindt op computers (servers) die beheerd worden door de eigenaar van de applicaties (bijvoorbeeld Google of Facebook).
Software as a Service is een alternatief voor de standaard software installaties zoals veel bedrijven die kennen: u schaft een server aan waarop applicaties geïnstalleerd en geconfigureerd worden.
Wanneer u connect met Software as a Service, gebruikt u een klein stukje van de software. U zou het kunnen zien als het huren. Het maakt niet uit welke browser of device u gebruikt, SaaS zorgt ervoor dat alle cloudgebaseerde applicaties beschikbaar zijn vanaf verschillende browsers en servers.
De voordelen van Software as a Service:
1. Snel te gebruiken
In tegenstelling tot het traditionele model, in het SaaS-model is de software al geïnstalleerd en geconfigureerd. De gebruiker heeft al binnen een paar uur toegang tot de applicatie en is direct klaar om te gebruiken. Zo bespaart u enorm veel tijd bij het installeren en configureren van nieuwe applicaties en omdat velen anderen dezelfde applicatie gebruiken, is de kans klein dat er problemen voorvallen.
2. Lagere kosten
SaaS is relatief goedkoop. Dat komt omdat de licentiekosten van de hardware en software van de SaaS-applicaties die u gebruikt, worden gedeeld onder alle gebruikers. Bovendien krijgt u als MKB’er toegang tot bepaalde software die in een normale situatie te duur zijn vanwege de hoge licentiekosten. Kortom: voor een relatief laag bedraag krijgt u toegang tot vele diverse software.
Ook bent u veel goedkoper uit in onderhoudskosten. De SaaS-leverancier beheert de omgeving en de kosten worden gedeeld onder alle klanten die de specifieke applicatie gebruiken.
3. Schaalbaarheid & Integratie
Normaal gezien zijn SaaS-oplossingen opgeslagen in een cloudomgeving die schaalbaar is en geïntegreerd is met andere SaaS-oplossingen. In vergelijking met het traditionele model, hoeven gebruikers dus geen andere server of software te kopen. Het enige wat u als gebruiker hoeft te doen, is een nieuwe SaaS-aanbieding aan te schaffen. De SaaS-leverancier zorgt er dan voor dat u voldoende servercapaciteit krijgt.
4. Automatische upgrades
SaaS-leveranciers vernieuwen en verbeteren hun oplossingen regelmatig. Deze is direct beschikbaar voor alle gebruikers van een specifieke oplossing. Kosten en inspanning die komen kijken bij zulke upgrades of releases zijn lager dan bij het traditionele model. Bij het traditionele model worden gebruikers vaak verplicht om een nieuwe upgrade aan te schaffen en te installeren, anders werkt de applicatie niet meer voldoende. Bij een SaaS-oplossing staat u niet voor de onaangename verrassing van zulke onverwachte upgradekosten.
5. Gebruikersgemak
SaaS-oplossingen zijn gemakkelijk in gebruik. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat u het beste van het beste heeft, aangezien u automatisch gebruik maakt van de nieuwste upgrades.
Bovendien kunt u voor de aanschaf van een nieuwe SaaS-aanbieding de software vaak testen. Zo kunt u kijken hoe de versie u bevalt en of hij goed integreert met uw andere software.
Wilt u meer weten over Software as a Service? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u graag meer.
En als u meer wilt weten over de cloud, download dan ons GRATIS e-book “Mijn bedrijf naar de cloud?!”
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528