Heeft uw transportbedrijf nog een server nodig?

_MG_1138 cloud def

Vraagt u zich af of het tijd is voor een nieuwe server? U hikt er misschien al een tijdje tegenaan: uw server voldoet niet meer. Zeker als uw transportbedrijf groeit, loopt u tegen de beperkingen van uw huidige server aan. Ondertussen is het werken in de cloud in opkomst. Is een eigen server nog wel nodig? In deze blog zoomen we in op het gebruik van een eigen server versus werken in de cloud, specifiek door transportbedrijven.

Verschil tussen eigen server en cloud?

Werkt u in de cloud, dan heeft u geen fysieke server meer op uw eigen locatie. U maakt nu gebruik van servers in een datacenter. Bestanden en software worden opgeslagen op de externe cloud server. Voor de beschikbaarheid van de diensten is een internetverbinding dus noodzakelijk. De cloud werkplek benadert u via een browser en dat kan vanaf elk apparaat.

Wat zijn de voordelen van de cloud?

Rens is trots op zijn werk als planner bij een gerenommeerd transportbedrijf. Als jongen van 4 had hij al een fascinatie voor vrachtwagens. Nu stuurt hij zijn collega’s in de nieuwste wagens zo efficiënt mogelijk door het land. Tenminste, als zijn computer meewerkt. Voordat het bedrijf over ging op de cloud, hing Rens dagelijks aan de lijn bij hun IT-man. Dat was, achteraf gezien, zonde van de tijd.

1. Continuïteit

Het belangrijkste voordeel voor transportbedrijven is de continuïteit. Uitval van systemen is funest. Bent u afhankelijk van uw eigen server, dan bent u kwetsbaar. Werkt u in de cloud, dan maakt u gebruik van tientallen externe cloud servers. Uw applicaties en gegevens zijn daardoor altijd beschikbaar. Het beheer en onderhoud verloopt ook makkelijker. Updates vinden snel achter de schermen plaats, met een minimale downtime.

Continuïteit was bij Van Veldhuizen Logistiek het belangrijkste uitgangspunt bij de keuze voor een ICT-oplossing. In deze casus leest u waarom zij kozen voor de cloud en hoe dat voor ze uitpakte. 

2. Veiligheid

De veiligheid van uw ICT is een stuk beter te regelen met cloud werkplekken. Hupra ICT biedt u de cloud werkplek op een beveiligingsniveau dat vergelijkbaar is met het niveau van een bank. Alle bestanden worden bijvoorbeeld versleuteld opgeslagen. Op de laptop, computer of tablet zelf, blijven geen gegevens achter En de verbinding tussen uw computer en het datacenter is goed beveiligd. Daarnaast zijn er altijd back-ups beschikbaar van uw gegevens. Het voelt misschien niet oké dat uw gegevens niet op uw eigen locatie staan. Maar doordat er kopieën op verschillende plekken zijn, is uw data ook veilig na bijvoorbeeld een brand in het datacenter. Dat is bij een server in uw eigen pand een geheel ander verhaal.

3. Overal en altijd beschikbaar

In de transportsector wordt weinig thuisgewerkt. Dat u overal en altijd bij de systemen kunt, klinkt daarom misschien niet zo relevant. Toch merken we dat als het eenmaal mogelijk is , medewerkers het best handig vinden. Lees ook onze blog over de drie ICT uitdagingen voor transportbedrijven.

Rens loopt boven lopen om zijn kinderen voor te lezen. Ineens schiet hem te binnen dat hij een wijziging in de ritten niet goed heeft doorgevoerd. In alle drukte is hij het vergeten. Een maand geleden had hij zijn collega moeten bellen om het op te lossen, of ging hij zelf terug naar kantoor. Nu kan hij thuis, na het voorlezen , inloggen en de rit aanpassen...

Wat zijn de nadelen van de cloud?

Kenmerkend voor transportbedrijven is de verbinding van software met apparatuur zoals scanners. Gaat u over op de cloud, dan gaan we daar wat technische oplossingen voor inrichten. Overigens lukt dat ons altijd. Het is alleen van belang om goed in kaart te brengen van welke systemen u gebruik maakt. Soms is de software niet geschikt voor de cloud, of is de gebruikte techniek te oud. Vaak is er al sprake van een aflopende situatie, vanwege duur onderhoud en elke aanpassing om maatwerk vraagt van de leverancier. Wij denken in dat geval graag met u mee over een goede oplossing en begeleiden u bij de beslissing en implementatie.

Verder is het soms ook gewoon een gevoelskwestie. Een eigen server geeft misschien het gevoel dat u het zelf onder controle heeft. Maar u heeft dan ook de grote verantwoordelijkheid om het bij u op locatie allemaal goed te regelen.

ict voor transport en logistiek

Wat is voor u de beste keuze?

Werken in de cloud wint het in theorie van een eigen server. Maar de dagelijkse praktijk is minder zwart-wit. Elk bedrijf is uniek. Ook al hebben wij veel ervaring met transportbedrijven, bij elke nieuwe klant kijken we opnieuw naar de behoefte. Misschien is het voor uw transportbedrijf nog een stap te ver om al helemaal over te gaan op de cloud. Dan is het een optie om stap voor stap te gaan. U kunt dan bijvoorbeeld starten met het onderbrengen van uw e-mail in de cloud.

Impact naar werken in de cloud?

Door de juiste begeleiding, is de overgang minder groot dan de meeste mensen verwachten. Medewerkers zijn gewend aan een bepaalde manier van werken. Ze hebben hun vaste programma’s en weten precies wat waar staat. Een verandering kan afschrikken. Veranderingen pak je geleidelijk aan. In de cloud werkplek die wij voor klanten inrichten, zorgen we vaak voor een vergelijkbare manier van werken. Dan blijft de interface hetzelfde en zien medewerkers vrijwel geen verschil.

Toen Rens hoorde dat het bedrijf over zou gaan op de cloud, was hij bang dat alles er anders uit ging zien. Dat zijn werkroutine verloren zou gaan. Maar het viel Rens 100% mee. Hij logt nu ’s morgens eerst in via de browser. Daarna werkt alles zoals hij gewend was. Het is zelfs wat makkelijker, want hij hoeft niet meer bij elke applicatie apart in te loggen. Rens was eerst sceptisch, maar ervaart nu het gemak…

 

Cornel_van_Westen-3

Wilt u ervaren hoe een cloud werkplek voor een transportbedrijf eruit ziet?

Wij geven u met plezier gratis en vrijblijvend een demo.

Bel Cornel van Westen voor een afspraak.

tel: 0318 528 528