Access points in uw bedrijf. Het juiste type en hoeveelheid uitgelegd

accesspoints-huprawifi.jpeg

Snelle en betrouwbare wifi draagt bij aan een positief beeld over uw merk of bedrijf. Dit zorgt voor tevreden gasten en klanten, net zoals productieve en tevreden medewerkers. Wanneer u werkt in kantoren waar de wifi erg slecht is, heeft dat veel invloed. Het kan op uw zenuwen gaan werken en de mogelijkheden om uw werk te doen beïnvloeden. Dit is voor beide partijen erg vervelend: werkgevers willen geen ontevreden medewerkers en het is niet fijn wanneer werkzaamheden vertraagd zouden worden.

Vooral wanneer u niet precies weet wat u nodig heeft, kan het implementeren en upgraden van een volledig nieuw draadloos systeem een behoorlijke uitdaging zijn. Het succes bestaat niet uit één enkel product want de draadloze netwerken, systemen genoemd, bestaan daar ook niet alleen uit. De systemen bestaan uit de juiste componenten die allemaal met elkaar samenwerken om het allerbeste resultaat te bereiken. Een erg belangrijk component, waar veel vragen over zijn, zijn access points. De vraag is vooral hoeveel acces points er nodig zijn en welk type er ingezet met worden. Dit is een best ingewikkeld vraagstuk, maar door het bespreken van diverse factoren die gebruikt worden om de beste resultaten te bereiken,  hopen we u hiermee te helpen.

Zoveel gebruikers kan een access point ondersteunen

Er is geen standaard antwoord te geven op de vraag hoeveel gebruikers een access point kan ondersteunen, aangezien elk draadloos netwerkontwerp anders is. Het is namelijk niet mogelijk om zomaar van een standaard specificatie uit te gaan.

Wij implementeren vaak enterprise-niveau access points die een hoog aantal gebruikers aankunnen. Daarnaast hebben ze ook andere opties, zoals inbraakpreventie en -detectie. (“Intrusion detection & prevention”) Ook bieden ze mogelijkheden als spectrum analyse en “load balancing”. Deze access points zijn niet zoals de gewoonlijke access points die u thuis heeft. Deze access points kunnen meer apparaten aan, bieden uitgebreide beveiligingsopties en maken het ook mogelijk om realtime performance aanpassingen te doen.

Veel draadloze netwerkontwerpen zijn gemaakt in een periode waarin dekking één van de grootste rollen speelde en zijn intussen verouderd. In deze tijd hebben de meesten echter meerdere apparaten bij zich en deze hebben elk hun eigen invloed op de prestaties van uw netwerk. Met programma’s als BYOD en IoT en dus steeds meer apparaten is capaciteitsplanning een onmisbaar onderdeel geworden van elk draadloos systeem.

Wat voor access point heb ik nodig?

De meeste access points hebben inmiddels al ondersteuning voor wave-2 wireless AC. Er zijn honderden Wireless-AC gecertificeerde apparaten. Deze soort access points bieden betere betrouwbaarheid, hogere snelheden en in gebieden met een hoge dichtheid (high-density) is er betere ondersteuning. Naast de snelheid zijn er drie functies die wave 2 access points onderscheiden van de eerdere wave 1:

  • 4 data streams
  • 160 MHZ kanalen
  • MU-MIMO

Er zijn heel veel factoren die de prestaties van uw access points kunnen beïnvloeden. Maar door het goede ontwerp op de goede plek, bieden wave 2 access points betere prestaties met minder access points. Hierdoor zal de efficiëntie, de productiviteit en ook uw medewerkerstevredenheid verbeteren.

Hoeveel access points zijn er dan nodig?

Zomaar het aantal access points in elke ruimte verhogen is meestal geen goed idee, behalve als het WLAN-ontwerp of de omgeving hierom vraagt. Teveel access points kan namelijk net zo slecht zijn en misschien wel slechter dan wanneer er te weinig access points zijn. Het is dus een misvatting dat meer access points beter zou zijn.

U wilt uiteraard een ontwerp dat precies goed past: niet teveel maar ook geen ontwerp dat tekort zou schieten. Met ontwerpen die gebaseerd zijn op gratis software zien wij dit vaak. 

Er is ook nog een ander kritisch onderdeel dat invloed heeft op de hoeveelheid access points die u nodig heeft. Ook dit heeft te maken met het verkrijgen van het juiste draadloze netwerk ontwerp. Het gaat om het kiezen van de goede draadloos systeembeheerder waarmee u wilt gaan samenwerken. Hiervoor zijn er een aantal vragen die u uw toekomstige partner zou kunnen vragen. Op die manier komt u erachter of zij de juiste partij zijn voor uw project.

  • Heeft u de juiste middelen voor een site-survey?
  • Hoe wordt de RF in kaart gebracht door de engineer?
  • Wat voor netwerkbeheersysteem gebuikt u om de prestaties steeds te controleren?
  • Welke certificaten heeft de engineer?

Toch zijn er helaas veel bedrijven die niet de juiste hardware aanbieden, doordat ze niet voldoende kennis in huis hebben, wat u later extra onnodige kosten kan opleveren. Ook veel anderen weten niet goed hoe een veilig draadloos systeem ontworpen zou moeten worden. Daarom is het belangrijk dat u zelf voldoende voorkennis heeft opgedaan voordat u groen licht geeft.

Vervolgstappen

Draadloos is een nutvoorziening geworden die, net als elektriciteit, niet mag ontbreken. Wanneer het niet werkt is het als het uitzetten van de elektriciteit voor gasten, klanten of uw eigen werknemers. Niemand kan zich dit veroorloven.                                                                                                                  

 Uw access points zullen daarom een belangrijke rol spelen in de productiviteit van uw eindgebruikers, net zoals hoe uw werknemers, gasten of klanten de kwaliteit van uw bedrijf zullen ervaren. Het is dus erg belangrijk hoe goed uw draadloos systeem is ontworpen, geïmplementeerd en beheerd.

Wanneer u ook benieuwd bent hoeveel access points u voor uw organisatie nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op om een afspraak te maken!

 

 New Call-to-action