Trap niet in deze valkuilen met het WLAN-ontwerp voor uw warehouse

Portrait of manual worker and manager scanning package in the warehouse

Wifi implementeren in een warehouse is een uitdagende klus. Een warehouse is één van de moeilijkste plaatsen voor een goed, snel en stabiel wifinetwerk. Er zijn een aantal dingen waar u (bijna letterlijk) tegenaan kunt lopen wanneer u bezig gaat met het maken van uw WLAN-ontwerp.

In een warehouse worden veel verschillende apparaten tegelijkertijd gebruikt. Zoals handscanners en tablets voor de belangrijkste processen in het warehouse, maar dat is nog niet alles. Een gebruiker wil graag ook zijn/haar eigen device (zoals een smartphone) verbinden aan het netwerk.

Dit vraagt erom om vooraf goed na te denken over uw WLAN-ontwerp. Om u hier een beetje mee te helpen, hebben wij een aantal valkuilen op een rijtje gezet waar u met een grote boog omheen moet lopen.

Goed vooronderzoek

Wanneer u iets nieuws koopt voor bijvoorbeeld uw huis, dan kijkt u altijd goed of het wel is wat u wilt. Neem een bank. Past iedereen erop? Staat de bank bij de rest van het huis? Hoe zit de bank? Hoe krijgen we de bank netjes het huis in? Als u een goed antwoord kunt geven op deze vragen, neemt u de bank. Maar als niet iedereen er op past, dan kiest u liever een andere. Hetzelfde geldt voor uw draadloze systeem en WMS. U kunt niet zomaar iets kopen, maar u moet goed kijken wat u wilt. Het klinkt heel eenvoudig, maar is toch nodig om even te noemen.

Als uw draadloze systeem de nieuwere technologieën niet ondersteunt, bent u precies waar u misschien al was: slechte prestaties van het WLAN en een systeem voor voorraadbeheer dat niet werkt. Planning voor nieuwe (mobiele) apparaten betekent afspraken maken met een deskundige leverancier van draadloze oplossingen, die het wifi-engineeringproces goed kan doorlopen om ervoor te zorgen dat uw draadloze platform uw toepassingen direct ondersteunt.

In de volgende alinea leest u wat ook belangrijk is in uw vooronderzoek.

Vooronderzoek: kijk eens goed naar uw warehouse

Ga eens in uw warehouse staan en kijk goed om u heen. Wat voor materialen staan er opgeslagen? En in wat voor stellages? De antwoorden hierop hebben meer impact op uw wifinetwerk dan u waarschijnlijk zou denken. Ga dus nog eens goed aan de tekentafel zitten en bedenk welke producten er in het warehouse staan of nog gaan komen. U kunt uw wifinetwerk hier dan al op aanpassen.

Hetzelfde geldt voor het bedrijfsproces. Wat gebeurt er nog meer in het warehouse? Als er een vrachtwagentrailer volledig in het warehouse gereden wordt, kan dit ook al een impact hebben op uw netwerk.

Helaas is het niet altijd mogelijk om een site-survey in een warehouse uit te voeren als deze helemaal volstaat. Vaak bent u een survey aan het uitvoeren wanneer men de stellingen nog aan het plaatsen is. Uw bekabeling voor een groot deel voorbereiden kan dan al wel. Het is dan belangrijk om een goede ICT-partij met de nodige ervaring in te schakelen. 

Heeft u gekeken naar wat bij u en het warehouse past? Dan kunt u aan de slag, maar ook dan liggen er fouten op de loer. Lees daarom verder en ontdek een aantal veelgemaakte fouten die u kunt voorkomen.

Gebruik van verkeerde antennesoorten

Wanneer u met een speciale antennetechniek een site-survey gaat uitvoeren in uw warehouse, heeft u hier waarschijnlijk ook al van tevoren over nagedacht. Het is belangrijk om dan na de survey niet meer van techniek te veranderen, tenzij de survey laat zien dat u de verkeerde techniek heeft gekozen. Doet u dit wel, dan klopt de planning van uw wifinetwerk straks niet meer.

Maar wat is dan een goede antennekeuze? In een warehouse kunt u meestal het beste directionele antennes gebruiken. Deze zenden een specifieke kant op, als een soort kegelvorm. Het voordeel hiervan is dat het onderlinge ruis voorkomt wanneer u meerdere access points (AP’s) nodig heeft.

Twee soorten

In de basis bestaat de keuze uit twee soorten:

  • Omnidirectionele antennes – deze leveren 360 graden dekking. Maar de eventuele valkuil: als u deze antenne gebruikt met een hoog plafond, krijgt alles dicht bij het plafond dekking. Alles dat op de vloer werkt, zou dan niet (goed) worden ondersteund.
  • Directionele antennes – dit zorgt voor een "gefocuste kegel" van dekking, wat betekent dat die antennes, mits goed gefocust (geplaatst), de dekking van vloer tot plafond kunnen verspreiden.

figure_wrong_antenne_types_1

De keuze die u hierin maakt is erg belangrijk en mag zeker niet vergeten worden.

AP-energieniveaus maximaliseren

Maximaal zenden en zo maximaal ontvangen? Helaas werkt het niet zo. Over het algemeen voert u een sitesurvey uit zonder het maximale zendvermogen te gebruiken. Wat voor apparaten zijn er in uw netwerk en hebben het maximale zendvermogen nodig? Vaak zijn dit er niet zoveel. Wat gebeurt er dan als u toch de AP-energieniveaus maximaliseert?

Niet alles in uw netwerk maakt even hard ‘geluid’. Wanneer uw AP is gemaximaliseerd, maakt het erg hard ‘geluid’. Het ‘schreeuwt’ naar de clients. Maar deze clients, zoals handscanners, kunnen niet met hetzelfde volume ‘terugschreeuwen’.  Hierdoor krijgt u een traag en instabiel signaal en een slecht wifinetwerk voor de gebruiker.

En dit is nog niet eens het enige nadeel aan het gebruik van het maximale zendvermogen (denk bijvoorbeeld aan sticky clients), maar dit alles kunt u van tevoren goed zien met een goed uitgevoerde site survey.

Al klaar?

Zo. Alles is geïmplementeerd en werkt. Toch is dit niet het moment dat u zich maar moet omdraaien en weglopen. Het is belangrijk om alles bij te houden en dan hebben wij het met name over updates.

Het updaten van uw firmware is niet ingewikkeld, maar wel een must zoals bij elk device. Dit geldt voor zowel uw gebruikersapparaten (tablets, smartphones ed.), als voor uw infrastructuurcomponenten zoals accespoints.

Hoewel u de melding 'update' misschien niet zo regelmatig krijgt als op een smartphone, zorgt het controleren of alles in de meest recente versie wordt uitgevoerd voor betere wifi-prestaties en veiligheid.

Als u niet in deze valkuilen trapt, zal uw wifi in het warehouse al een stuk beter presteren!