Werken in de cloud: Wat is cloud computing?

Wat is cloud computing

Cloud computing heeft de manier waarop we met technologie omgaan voorgoed veranderd. We hebben geen eigen hardware meer nodig om bij onze data te kunnen. Hierdoor kunnen we sneller, efficiënter en goedkoper werken. In dit artikel zullen we een korte introductie geven over wat cloud computing precies is, hoe het werkt en hoe de reacties zijn vanuit het MKB. Ook komen er een aantal veelvoorkomende voordelen (en nadelen, want aan ieder voordeel zit een nadeel) van cloud computing aan bod om je een beter inzicht te geven in hoe het je werk gemakkelijker kan maken.

 1. Cloud computing: betekenis
 2. Cloud computing: hoe
 3. Cloud computing: waarom
 4. Cloud computing: wat
 5. Cloud computing: de voor - én nadelen
 6. Cloud computing: winnen met de cloud

Cloud computing: betekenis

 

Cloud computing is een vorm van computervoorziening waarbij gegevens, software en informatie-infrastructuur op afstand via het internet worden geleverd. Het biedt gebruikers een flexibele manier om toegang te krijgen tot hun data, programma's en services, zonder dat ze zelf de hardware en software ervoor hoeven te installeren. Dit maakt het eenvoudiger om vanuit verschillende locaties en op verschillende apparaten toegang te krijgen tot bepaalde informatie.

Cloud computing: hoe 

 

Cloud computing maakt gebruik van een virtuele omgeving om data, applicaties, software, opslagruimte en andere IT-resources overal en altijd toegankelijk te maken. In plaats van deze resources op één lokale server of computer te hosten en ermee te werken, stelt cloud computing deze resources online beschikbaar. Deze resources zijn toegankelijk via het internet en kunnen op afstand worden beheerd en onderhouden. Cloud computing biedt daarmee een veel flexibelere en kostenefficiëntere oplossing dan traditionele IT-oplossingen. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de resources te gebruiken wanneer ze maar willen, waar ze maar willen en hoe ze maar willen.

Cloud computing: waarom 

 

Cloud computing maakt het voor bedrijven mogelijk om hun bedrijfsvoering te vereenvoudigen, IT-kosten te verlagen en hun IT-omgevingen aan te passen aan de veranderende behoeften van hun bedrijf en klanten. Dit biedt veel flexibiliteit, zodat bedrijven hun IT-omgevingen op een efficiënte en betaalbare manier kunnen beheren en onderhouden. Daarnaast biedt cloud computing bedrijven een hoge mate van veiligheid en betrouwbaarheid, waardoor ze gerust zijn dat hun data veilig is.

Cloud computing: wat

 

De cloud is een veelgebruikt begrip in de hedendaagse IT-wereld. Er zijn echter meerdere verschillende cloud-omgevingen waaruit gebruikers kunnen kiezen, ieder met hun eigen voordelen en nadelen. De drie belangrijkste cloud-omgevingen zijn: public cloud, private cloud en hybrid cloud.

Public cloud: Deze cloud-omgeving is toegankelijk voor iedereen en wordt gehost door een externe provider. De Public Cloud is een revolutionaire technologie die de manier waarop bedrijven hun IT-infrastructuur aansturen, verandert. Het biedt ongeëvenaarde flexibiliteit en schaalbaarheid voor bedrijven die hun IT-resources op een betrouwbare en kosteneffectieve manier willen beheren. Public Cloud maakt het mogelijk om op elk moment rekening te houden met veranderende behoeften van organisaties. 

Private cloud: Deze cloud-omgeving is alleen toegankelijk voor bepaalde gebruikers en wordt gehost door een organisatie zelf of een cloud-provider (zoals Hupra). De Private cloud is een revolutionaire technologie die de mogelijkheden van het internet combineert met de veiligheid en controle van een traditionele, lokale omgeving. Met de Private cloud kunnen bedrijven hun omgevingen veilig en eenvoudig beheren, waardoor ze de controle hebben over hun data en toepassingen. Het gebruik van de Private cloud biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden, waaronder flexibiliteit, schaalbaarheid, interoperabiliteit en veiligheid. Bedrijven kunnen hun data veilig opslaan in een cloudomgeving, waardoor ze van over de hele wereld toegang hebben.

Hybrid cloud: Deze cloud-omgeving combineert het gebruik van beide public en private cloud-omgevingen. Deze cloud-omgeving is geschikt voor bedrijven die de voordelen van public en private clouds willen combineren. De hybrid cloud is een IT-omgeving dat organisaties flexibiliteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid biedt. Het combineert de beste elementen van publieke en private cloud-omgevingen, waardoor organisaties de controle kunnen behouden over hun gegevens en applicaties, terwijl ze ook kunnen profiteren van de hoge prestaties, schaalbaarheid en betrouwbaarheid van de cloud. Deze hybride oplossing maakt het mogelijk om flexibel te schalen en te profiteren van de kracht van de cloud, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de vele voordelen die het biedt. De hybride cloud biedt ook een betere beveiliging en controle over gegevens, waardoor bedrijven hun data kunnen beschermen en vertrouwen kunnen hebben in de cloud. 

Cloud computing: de voor- én nadelen

 

De voordelen van cloud computing even onder elkaar: 

 • Betere schaalbaarheid en flexibiliteit. Met cloud computing kunnen bedrijven de benodigde resources opschalen of verkleinen op basis van hun behoeften;
 • Lagere kosten. Cloud computing biedt een betaalbaar model waarmee bedrijven hun IT-kosten kunnen verlagen;
 • Toegang tot een breed scala aan services. Cloud computing biedt bedrijven toegang tot een breed scala aan services, waaronder gegevensopslag, software en databases;
 •  Verhoogde mobiliteit. Cloud computing maakt het mogelijk voor gebruikers om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot gegevens en applicaties.

De nadelen van cloud computing even onder elkaar: 

 • Beveiligingsrisico's. Cloud computing brengt beveiligingsrisico's met zich mee, zoals ongeautoriseerde toegang, gegevenslekken en dataverlies.
 • Afhankelijkheid van internet. Cloud computing vereist een constante internetverbinding, wat soms een probleem kan zijn voor bedrijven die afhankelijk zijn van een betrouwbare internetverbinding.
 • Technische problemen. Cloud computing is afhankelijk van technologie, dus als er technische problemen optreden, kan dit tot vertragingen en ongemakken leiden.

Cloud computing: winnen met de cloud

 

Kleine en middelgrote ondernemingen (MKB'ers) die de overstap maken naar cloud computing, ervaren voordelen die verder gaan dan alleen de kostenbesparingen. De flexibiliteit van cloud computing biedt MKB’ers de mogelijkheid om hun activiteiten te verplaatsen naar nieuwe locaties en markten, en om nieuwe producten en diensten sneller te lanceren. Bedrijven kunnen hun resources optimaliseren en hun IT-omgeving stroomlijnen met de flexibiliteit van cloud computing. Daarnaast zorgt het voor een beter beheer van bedrijfsrisico’s, door het verminderen van downtime en het beperken van cyberrisico’s. Cloud computing biedt ook toegang tot geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, internet of things en big data, waardoor MKB’ers in staat zijn om de concurrentie voor te blijven. Kortom, MKB’ers hebben veel te winnen met cloud computing.

 

Wilt u meer weten over cloud computing? Download dan ons GRATIS eBook

Mijn bedrijf naar de Cloud?!” of neem vrijblijvend contact met ons op!

Met uw bedrijf naar de cloud van Hupra