Wat is de cloud en hoe kiest u de juiste cloudoplossing?

Wat is de cloud en is werken in de cloud wat voor uw bedrijf?

Iedereen heeft het over de cloud, maar wat is de cloud precies? Met dit online verzamelpunt voor data en software is flexibel werken nog makkelijker. We leggen u graag uit hoe het werkt en geven meteen tips voor het kiezen van de juiste cloudoplossing. Het kiezen van een juiste cloudoplossing is namelijk belangrijk om iedereen binnen uw bedrijf efficiënt en veilig te laten werken.

  1. Mijn bedrijfskritische data in de cloud?
  2. Wat is de cloud?
  3. Het nieuwe werken, in de cloud
  4. Veilige cloudoplossing
  5. Welke cloudoplossing past bij uw bedrijf?
  6. Het kiezen van een cloudleverancier

Cloudleveranciers besteden veel tijd aan het promoten van diverse  cloudoplossingen die ieder hun voordelen hebben. Veel kleinere en middelgrote bedrijven begrijpen niet eens wat de cloud precies is. Ze aarzelen daar waar het gaat om het aanschaffen van een cloudoplossing. Door de vele verschillende opties zijn ze sowieso geneigd af te haken. Herkenbaar? 

Mijn bedrijfskritische data in de cloud?
Het helpt ook niet dat de term cloud een vrij abstract concept is. Tijdens het proces waar u gaat beslissen over zo’n nieuwe oplossing voor uw bedrijf, is het belangrijk dat u maximale duidelijkheid heeft. U beslist immers niet over iets belangrijks, zonder dat u daar de nodige kennis over hebt verworven.

En dan vertellen die cloudleveranciers dat u al uw data naar de cloud moet verplaatsen. Ook uw bedrijfskritische data. Dat gaat u natuurlijk niet doen, als u niet eens weet wat de cloud nu precies is en welke oplossing de beste is voor uw bedrijf.

In deze blog maken we duidelijk wat de cloud nu écht is, hoe u werkt in de cloud en hoe u de juiste cloudoplossing kiest. 

Wat is de cloud?
Uw gegevens, software en bestanden staan ergens opgeslagen. Als u nog geen gebruik maakt van de cloud, is deze data vaak opgeslagen op uw computer of op een lokale server. Dat zijn allemaal tastbare opslagplekken.

Bij de cloud werkt dat net iets anders. Een cloud is namelijk geen tastbare opslagplek. De term cloud is letterlijk vertaald wolk.

Een cloud vervangt als het ware de functie van een lokale server of computer. Om een voorbeeld te geven; bepaalde software, zoals uw administratieve pakket of tekenprogramma, heeft u nu op uw computer geïnstalleerd. Net als dat ene Word-bestand dat u op uw laptop heeft opgeslagen. Als dit het geval is, zit u vast aan die ene werkplek. Uw administratieve software kunt u alleen gebruiken op uw computer en het opgeslagen document kunt u alleen vanaf uw laptop openen. Een cloudoplossing vergroot daarentegen juist uw mogelijkheden.

Via je latop in de cloud

Wanneer u deze software installeert in de cloud en documenten ook opslaat in de cloud, bent u niet langer afhankelijk van één werkplek. Vanaf dat moment kunt u bij de data vanaf iedere plek, op ieder moment en vanaf elk device. U kunt bestanden dus ook openen op uw mobiele telefoon of tablet.

 

Download het gratis e-book Cloud

 

Het nieuwe werken, in de cloud
De laatste jaren is er veel veranderd in de manier waarop we werken:

  • De cloud speelt hiermee in op de trend van het nieuwe werken, waarbij werknemers niet langer één werkplek hebben;

  • Werknemers werken makkelijk thuis;

  • Bij een klant op locatie is het mogelijk om bij de bedrijfsdata te kunnen. 

Denk eens aan een bouwonderneming met een bouwkeet op de bouwplaats waar alle data via de cloud beschikbaar en bewerkbaar is. Het vergroot de flexibiliteit van uw bedrijf.

Sommige bedrijven gebruiken de cloud alleen voor het opslaan van bestanden, waar Sharefile bijvoorbeeld een veilige cloudoplossing voor is. Maar er zijn ook al duizenden bedrijven die alleen nog werken via de cloud en dus geen lokale server meer hebben. De online werkplek wordt gebruikt voor het opslaan van:

  • Gedeelde bestanden;
  • Belangrijke gegevens;
  • Software;
  • Overige data.

Hierdoor kan iedereen (die daartoe gerechtigd is) gemakkelijk bij de data en dat geeft een boost aan efficiënt werken.

Veilige cloudoplossing
Het is logisch dat u zich zorgen maakt of uw belangrijke data en gegevens privé blijven. Het werken in de cloud is minstens net zo veilig als werken op een computer. Door uw cloudoplossing te personaliseren bepaalt u zelf welke gegevens in de cloud worden gedeeld, en belangrijker nog, wie er toegang toe hebben. Op deze manier zijn gegevens enkel zichtbaar voor medewerkers die hiermee aan de slag moeten. Wel zo’n veilige gedachte.

Ook is het met betrekking tot veiligheid van data belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende cloudoplossingen. Grofweg zijn er een drietal verschillende cloudoplossingen mogelijk:

1) Software cloudoplossingen
Vaak wordt software aangeboden in abonnementsvorm. Dit wordt ook wel SaaS (Sofware as a Service) genoemd. De software staat dan in de cloud, terwijl de softwareleverancier zorgt voor de veiligheid van het software-platform. Lees er hier meer over. Bij het downloaden van bestanden vanuit een SaaS-applicatie komen deze lokaal op het device te staan. Hierdoor wordt de data toch weer gevoelig voor hackers of andere methoden waarop bedrijfsinformatie kan uitlekken. De cloudoplossing zelf is dan wel veilig, maar zonder dat u het weet kunnen uw werknemers data gedownload hebben en deze onbeheerd en onbeveiligd op (privé) devices bewaren.

2) Data cloudoplossingen

Hieronder vallen dataopslag services zoals: Dropbox, OneDrive en Google Drive. Zij zorgen ook voor de veiligheid van het eigen platform. Ook hiervoor geldt dat bij het downloaden vanuit de online opslaglocatie de data lokaal op het apparaat komt te staan.  Om controle te houden op deze data,  is proactief werkplekbeheer noodzakelijk. 

3) Online werkplekoplossingen

Bij het werken in een online werkplek blijft alle data in de veilige omgeving. Ook kan hier software, die normaal gesproken geïnstalleerd werd op een server, beschikbaar worden gesteld. Alles blijft in de virtuele werkplek en de data staat nooit lokaal. Vervolgens wordt deze extra goed beveiligd. Lees hier hoe dit in zijn werk gaat. 

Welke cloudoplossing past bij uw bedrijf?
Eén van de grootste bezwaren bij het beslissen over een cloudoplossing, is dat bedrijven zich afvragen of de cloud past bij hun organisatie en of het een effectieve oplossing is. Elke organisatie is immers anders, dus vereist elke organisatie ook een individuele aanpak.

Laat u dus niets wijs maken! De cloud is geen standaardoplossing die geschikt is voor alle soorten organisaties. Integendeel. Er zijn veel verschillende soorten cloudoplossingen op de markt met ieder hun eigen voordelen.

Het kiezen van een cloudleverancier
Wanneer u beslist over het aanschaffen van een online werkplek, zit u niet te wachten op tien keuzes. De kans is groot dat u zelf weinig kennis heeft over werken in de cloud en u weet dus ook niet welke oplossing het beste is voor uw bedrijf. Zoek daarom een partij die vanuit haar expertise écht met uw bedrijf meedenkt. Een partij die u adviseert over de best passende en veiligste cloudoplossing, specifiek voor uw organisatie.

Voordat u de beslissing neemt over het aanschaffen van een online werkplek, kunt u natuurlijk zelf de nodige research doen. Op internet is er veel informatie te vinden over diverse online werkplekken met hun voordelen. Lees bijvoorbeeld eens deze blog over de verschillen tussen een Office 365  online werkplek en een Citrix online werkplek.

Wanneer u heeft gekozen voor een betrouwbare partner, die u adviseert over de best passende oplossing voor uw organisatie en deze ook implementeert, is succes gegarandeerd.

Bij Hupra ICT zoeken wij graag samen naar een cloudoplossing die aansluit bij de wensen en mogelijkheden van uw bedrijf. Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Wilt u meer weten over de cloud en wat een passende cloudoplossing kan betekenen voor uw organisatie? Download dan gerust ons gratis e-book via de afbeelding hieronder.

New call-to-action

Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing

Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT

Cornel van Westen
0318 528 528
Maak direct een afspraak