<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

3 vormen van cloudsoftware - de voor- én de nadelen

cloud-computing

Laatst sprak ik een ondernemer over software in de cloud. Hij vertrouwde mij toe dat hij niet goed de verschillen wist tussen de diverse vormen. En hij niet de enige. Toen ik vervolgens tijdens een training voor accountantskantoren  iets mocht vertellen over werken in de cloud, leek het me goed om het juist daarover te hebben. En ik leg het u ook graag uit. 

Hoe het was voor de cloud

tradioneel_modelVoor de duidelijkheid, is het goed om eerst even te kijken naar het traditionele model. Daarbij staat zowel de software als de database lokaal op de harde schijf van uw pc of laptop geïnstalleerd. De software draait dan op MS Windows, Apple OS X of een ander besturingssysteem. Veel software werkt alleen op MS Windows. Daarom is het belangrijk om van te voren goed na te denken of de software wel geschikt is voor uw computer.

Het grote voordeel van dit model is dat u alleen een eenmalige aanschaf hoeft te doen. Dat kan goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een bedrag per maand.

Het grote nadeel hiervan is wel dat u altijd afhankelijk ben van die ene laptop of pc. In tegenstelling tot software in de cloud. 

Software in de cloud

Voor software in de cloud worden verschillende gebruikersvormen aangeboden. Ik bespreek de 3 meestvoorkomende: de online database, web-enabled software en web-based software. 

1. Online-database in de cloud

Online_databaseSommige softwareleveranciers bieden de mogelijkheid aan om de database in de Cloud te zetten. Maar het softwareprogramma blijft dan wel lokaal op uw laptop of pc staan. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij boekhoudprogramma’s. Dat kan heel handig zijn, omdat u dan uw administratie kan delen met een accountant of boekhouder. Van de database wordt dan ook automatisch een back-up gemaakt.

Het voordeel hiervan is dus dat er meerdere gebruikers in de database kunnen werken en dat er automatisch een back-up gemaakt wordt.

Het nadeel is dat het erg traag kan gaan werken wanneer de internetsnelheid beperkt is. Daarnaast werkt het vaak niet  op tablets of andere mobiele devices.

Download het gratis e-book Cloud

2. Web-enabled

Web_enabledWeb-enabled is een vorm waarbij niet alleen de database, maar ook de software in de cloud staat. U krijgt toegang tot het programma en de database via bijvoorbeeld een Citrix Receiver. U kunt dan elk gewenst apparaat gebruiken om toegang te krijgen tot het programma en de database.

niet meer gebonden aan een apparaat

Deze vorm werkt dus eigenlijk net zoals het traditionele model, alleen bent u niet langer gebonden aan maar één apparaat. Het grote voordeel hiervan is dat het op elk moment en op elk gewenst apparaat te gebruiken is. Andere voordelen zijn daarnaast de automatische back-up, de mogelijkheid om te koppelen met andere softwarepakketten en het is vrij makkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld MS Office en dergelijken.

Een nadeel is dat de programma’s lang niet altijd geoptimaliseerd zijn voor touchscreen gebruik.

3. Web-based

Web_basedBij web-based software staat uw software en database ook in de cloud. Het verschil met web-enabled is dat de software nu wordt aangeboden via een internetbrowser en er geen receiver meer nodig is. De software werkt uitstekend op alle apparaten, ook op bijvoorbeeld een iPad of een Android tablet.

Het grote voordeel is dat het werkt op elk apparaat en optimaal werkt in internetbrowsers. Daarnaast heeft u ook hier weer het voordeel van de automatische back-up.

lastiger overstappen

Het nadeel is dat de koppeling met andere softwarepakketten soms lastig of (nog) niet mogelijk is. Ook is het soms lastiger om over te stappen naar een ander pakket, dit noemen we een vendor lock-in.


Wilt u meer weten over werken in de cloud? Download dan ons GRATIS e-book "Met mijn bedrijf naar de cloud

New call-to-action

 

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
setup a secure wifi network

Gratis e-book over het inrichten van een veilig wifi-netwerk

In dit e-book bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij het inrichten van een veilig wifi-netwerk.

Download direct ⟶
veilig bestandbeheer Hupra ICT

Gratis whitepaper over veilig bestandsbeheer!

Hoe zorgt u er eenvoudig voor dat uw bestanden goed toegankelijk zijn en waarborgt u tegelijk de veiligheid van uw bedrijfsgegevens? Lees het in dit whitepaper

Download direct ⟶