3 vormen van software in de cloud

AdobeStock_480770413

De cloud is een innovatieve technologie die veel bedrijven en organisaties heeft geholpen bij het verbeteren van hun productiviteit. Het biedt een flexibele manier om de beste oplossingen te bieden voor hun bedrijfsbehoeften en het is één van de krachtigste manieren om informatie te delen. 

Softwareleveranciers beweren in de meeste gevallen dat hun software zich in de cloud bevindt. In sommige gevallen betekent dit dat alleen de database in de cloud staat, terwijl bij andere leveranciers de software wordt gehost op een cloudserver van de ICT- of softwareleverancier. Bij weer andere leveranciers betreft het daadwerkelijke SaaS-software.

Legacy-software heeft vaak tientallen jaren ontwikkeling en maatwerk achter de rug en kan daarom niet zomaar worden omgezet in een SaaS-applicatie door softwareleveranciers. Om toch aan de behoeften van de klant te voldoen, bieden zij de alternatieve varianten aan: een online database en hosted applicaties. Het is afhankelijk van de processen in de organisatie en de daarbij behorende functionaliteiten in de organisatie of een SaaS variant überhaupt wenselijk is.

 

Software vóór de cloud

tradioneel_modelHet is al enige tijd geleden dat we de traditionele manier van software installeren gebruikten. Je moest dan een cd-rom gebruiken, maar dat is tegenwoordig verleden tijd. Nu kun je de installatiebestanden eenvoudig downloaden vanaf het internet.


De ontwikkeling van software in de cloud heeft de manier waarop bedrijven hun technologie gebruiken revolutionair veranderd. In vergelijking met vroeger zijn er nu meer opties beschikbaar voor bedrijven om de beste software-oplossingen te vinden die aan hun behoeften voldoen. In plaats van te investeren in hardware en software die regelmatig moet worden bijgewerkt, kunnen bedrijven nu gebruikmaken van cloud-gebaseerde software die sneller en gemakkelijker te implementeren is. Bovendien bieden cloud-gebaseerde oplossingen meer flexibiliteit en schaalbaarheid dan traditionele IT-oplossingen, waardoor bedrijven meer waarde uit hun investeringen kunnen halen.

Software in de cloud

Software in de cloud is een steeds populairder wordende technologie die veel voordelen biedt. Het concept is eenvoudig: software die in een cloud wordt gehost en die toegankelijk is voor iedereen met een internetverbinding. In plaats van software afzonderlijk te installeren op ieder device, is daar de cloud. De plek waar het veilig en toegankelijk is voor iedereen. Wij zetten drie vormen van software in de cloud voor u onder elkaar. 

1. Online-database in de cloud

Online_databaseBepaalde softwareleveranciers stellen gebruikers in staat hun database in de Cloud op te slaan, terwijl de software zelf lokaal op de laptop of pc blijft. Deze optie wordt veelvuldig toegepast bij boekhoudprogramma's, aangezien het de mogelijkheid biedt om de administratie te delen met een boekhouder of accountant. Daarnaast wordt er automatisch een back-up gemaakt van de database, wat een bijkomend voordeel is.


Hoewel er meerdere gebruikers in de database kunnen werken en er automatisch een back-up wordt gemaakt, kan de functionaliteit aanzienlijk worden beperkt bij beperkte internetsnelheden. Het is tevens belangrijk om te benadrukken dat deze optie niet altijd compatibel is met tablets of andere mobiele devices.
Al met al is een online-database in de cloud een uitstekende oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een schaalbare, veilige en toegankelijke manier om hun gegevens op te slaan en te beheren. Met deze technologie kunnen bedrijven hun bedrijfsprocessen eenvoudiger, veiliger en efficiënter beheren. Een goed voorbeeld hiervan is de SnelStart Online Database. 

2. Hosted applicaties

Web_enabled

Hosted applicaties zijn als een rugzak vol met tools die je overal mee naartoe kunt nemen. Ze geven je de flexibiliteit om te “overleven” overal waar je bent. Werken in de cloud wordt nog gemakkelijker en efficiënter wanneer u gebruik maakt van hosted applicaties. Bij hosted applicaties installeren, beheren en onderhouden wij uw applicaties in de cloud. Dit maakt het mogelijk om vanaf verschillende devices gebruik te maken van de applicaties. Alle applicaties die gebaseerd zijn op Windows maken wij voor u beschikbaar in de cloud. Dit maakt het mogelijk om uw werkplek in te richten naar uw wensen voor een optimale werkomgeving. Er zijn namelijk legio verschillende applicaties, bijvoorbeeld voor e-mail, klantenbeheer of personeelsbeheer.


Voordelen van hosted applicaties zijn:

 1. Gemakkelijke implementatie: Hosted applicaties worden meestal als een service aangeboden, waardoor implementatie eenvoudig is.


2. Kostenbesparing: In plaats van de kosten voor het installeren, configureren en onderhouden van de software, betaalt u alleen voor de service die u gebruikt.


3. Schaalbare prestaties: Hosted applicaties bieden u de mogelijkheid om de prestaties te verhogen als uw bedrijf groeit.


4. Geen onderhoud: U hoeft geen serverruimte te reserveren, zelf geen onderhoud uit te voeren en geen software te updaten of te upgraden. Wij nemen deze verantwoordelijkheid op ons en nemen dit graag uit handen.


5. Hoge uptime: Hosted applicaties bieden een hoge uptime garantie omdat de servers en netwerken 24 uur per dag beheerd worden.


6. Flexibiliteit: Hosted applicaties zijn meestal flexibel en kunnen zonder veel moeite worden aangepast aan de behoeften van uw bedrijf.


7. Veiligheid: Hosted applicaties worden beschermd door geavanceerde beveiligingssystemen, waardoor de kans op cyberaanvallen en gegevensverlies minimaal is.

3. SaaS software

Web_based

Software as a Service (SAAS) is als een restaurant dat u een heerlijk diner voorschotelt: u hoeft alleen nog maar te genieten! Het is een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot technologie, waarvoor u geen hardware of software nodig heeft om het te gebruiken. Gewoon inloggen, selecteren wat u nodig heeft en u bent klaar om te gaan.

Met SaaS kunnen bedrijven geavanceerde technologieën gebruiken zonder het hoge kostenplaatje van het onderhouden van een eigen IT-infrastructuur. Dit biedt bedrijven een aantal voordelen, waaronder:1. Geen installatie of onderhoud nodig: SaaS-software is eenvoudig te gebruiken omdat het 'as-a-service' wordt geleverd. U hoeft geen software te installeren of te onderhouden.

1. Geen installatie of onderhoud nodig: SaaS-software is eenvoudig te gebruiken omdat het 'as-a-service' wordt geleverd. U hoeft geen software te installeren of te onderhouden.

2. Geen kosten voor hardware: SaaS-software maakt gebruik van de cloud-infrastructuur van de leverancier, waardoor u geen hardware hoeft te kopen en te installeren.

3. Flexibiliteit: SaaS-software is meestal schaalbaar en kan worden aangepast aan uw behoeften.

4. Kosteneffectief: SaaS-software is meestal veel goedkoper dan traditionele software. U betaalt alleen voor de gebruikers die de software gebruiken.

5. Up-to-date: SaaS-software wordt regelmatig geüpdatet door de leverancier, waardoor u altijd de meest recente versie van de software heeft.

6. Eenvoudige integratie: SaaS-software is meestal goed aangesloten op andere systemen en kan daardoor gemakkelijk worden geïntegreerd met de al bestaande infrastructuur.

7. Minder risico: U loopt minder risico met SaaS-software omdat de leverancier verantwoordelijk is voor de beveiliging en de kwaliteit van de software.

SaaS-software heeft voordelen maar ook nadelen. De afhankelijkheid van de leverancier, beperkte configuratie- en aanpassingsopties, beveiligingsrisico's, hoge kosten en de afhankelijkheid van een internetverbinding zijn nadelen van SaaS-software.

Kan Hupra ICT u ondersteunen?

Hupra ICT levert hoogwaardige en betaalbare ICT-oplossingen speciaal voor het MKB. Wij staan klaar om u te ondersteunen op het gebied van ICT-beheer, cloudwerken en krachtige wifi-oplossingen. Onze experts adviseren u graag over de beste oplossingen die aansluiten bij uw bedrijfsbehoeften en bieden altijd persoonlijke service op maat. Bent u geïnteresseerd? Neem dan  contact met ons op en ontdek hoe Hupra ICT uw bedrijf naar een hoger niveau kan tillen. Bereik ons via telefoon, e-mail of ons online contactformulier. We kijken ernaar uit om met u samen te werken en uw ICT-uitdagingen aan te pakken!


Wilt u meer weten over werken in de cloud?

Of download dan ons GRATIS e-book:Veilig en makkelijk werken in de cloud