<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=633881&amp;fmt=gif">

Software in de cloud | 3 verschillende vormen | Hupra ICT

cloud-computing

Laatst sprak ik een ondernemer die mij vertelde dat hij niet goed begreep wat de verschillen zijn tussen de diverse vormen waarin software als cloud-dienst wordt aangeboden. En daar is hij niet de enige in. Toen ik vervolgens tijdens een training voor accountantskantoren van een softwareleverancier iets mocht vertellen over werken in de cloud, leek het me goed om het juist hierover te hebben. Daarom bespreek ik in dit blog drie verschillende gebruikersvormen van software in de cloud.

Om duidelijk te maken wat de verschillende manieren zijn, is het goed om eerst het traditionele model te omschrijven. 


Traditioneel model

tradioneel_modelBij het traditioneel model staat zowel de software als de database lokaal op de harde schijf van uw pc of laptop geinstalleerd. De software draait dan op MS Windows, Apple OS X of een ander besturingssysteem. Veel software werkt alleen op MS Windows. Daarom is het belangrijk om van te voren goed na te denken of de software wel geschikt is voor uw computer.

Het grote voordeel van dit model is dat u alleen een eenmalige aanschaf hoeft te doen, en dat kan goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een bedrag per maand.

Het grote nadeel hiervan is wel dat u altijd afhankelijk ben van die ene laptop of pc.


Online-database

Online_databaseSommige softwareleveranciers bieden de mogelijkheid aan om de database in de Cloud te zetten. Maar het softwareprogramma blijft dan wel lokaal op uw laptop of pc staan. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij boekhoudprogramma’s. Dat kan heel handig zijn, omdat u dan uw administratie(s) kan delen met een accountant of boekhouder. Van de database wordt dan ook automatisch een back-up gemaakt.

Het voordeel hiervan is dus dat er meerdere gebruikers in de database kunnen werken en dat er automatisch een back-up gemaakt wordt.

Het nadeel is dat het erg traag kan gaan werken wanneer de internetsnelheid beperkt is. Daarnaast werkt het vaak niet  op tablets of andere mobiele devices.


Web-enabled

Web_enabledWeb-enabled is een vorm waarbij niet alleen de database, maar ook de software in de cloud staat. U krijgt toegang tot het programma en de database via bijvoorbeeld een Citrix Receiver. U kunt dan elk gewenst apparaat gebruiken om toegang te krijgen tot het programma en de database. Deze vorm werkt dus eigenlijk net zoals het traditionele model, alleen bent u niet langer gebonden aan maar één apparaat.

Het grote voordeel hiervan is dat het op elk moment en op elk gewenst apparaat te gebruiken is. Andere voordelen zijn daarnaast de automatische back-up, de mogelijkheid om te koppelen met andere softwarepakketten en het is vrij makkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld MS Office en dergelijken.

Een nadeel is dat de programma’s lang niet altijd geoptimaliseerd zijn voor touchscreen gebruik.


Web-based

Web_basedBij web-based software staat uw software en database ook in de cloud. Het verschil met web-enabled is dat de software nu wordt aangeboden via een internetbrowser en er geen receiver meer nodig is. De software werkt uitstekend op alle apparaten, ook op bijv. een iPad of een Android tablet.

Het grote voordeel is dat het werkt op elk apparaat en optimaal werkt in internetbrowsers. Daarnaast heeft u ook hier weer het voordeel van de automatische back-up.

Het nadeel is dat de koppeling met andere softwarepakketten soms lastig of (nog) niet mogelijk is. Ook wordt het soms lastiger om over te stappen naar een andere pakket (Dit noemen we een vendor lock-in).


Wilt u meer weten over werken in de cloud?

Download dan ons GRATIS e-book “Mijn bedrijf naar de Cloud?!” of neem vrijblijvend contact met ons op!

Veilig en makkelijk werken in de cloud

 

De vier kenmerken van Hupra!

Bij Hupra gaan wij maximaal voor onze klanten. Wij zoeken altijd naar de beste oplossing voor uw ICT-omgeving; een kwalitatieve combinatie tussen veiligheid en gemak. Persoonlijk contact is hierbij enorm belangrijk. Zo zorgen wij dat u altijd & overal gerust aan het werk kunt.

Lees meer over ons ⟶
setup a secure wifi network

Gratis e-book over het inrichten van een veilig wifi-netwerk

In dit e-book bespreken we een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij het inrichten van een veilig wifi-netwerk.

Download direct ⟶
veilig bestandbeheer Hupra ICT

Gratis whitepaper over veilig bestandsbeheer!

Hoe zorgt u er eenvoudig voor dat uw bestanden goed toegankelijk zijn en waarborgt u tegelijk de veiligheid van uw bedrijfsgegevens? Lees het in dit whitepaper

Download direct ⟶