Zekerheid is iets wat we allemaal nodig hebben. Of het nu om uw auto gaat, uw collega’s of zoals in dit geval uw draadloze netwerk. Iedereen zou moeten kunnen rekenen op de dingen die ze het meeste nodig hebben!
Het probleem met netwerkinrichting is echter dat het erg complex en dynamisch is. Het kost jaren ervaring en verschillende certificaties om het (de allereerste keer) goed voor elkaar te krijgen en een juist advies te geven.
Helaas komt het erg vaak voor dat bedrijven en organisaties het zichzelf moeilijk maken door dit feit te negeren of er zelfs helemaal niets vanaf te weten. Dit zorgt altijd weer voor frustraties op de werkvloer en slechte wifiprestaties van een onbetrouwbaar netwerk.
Wanneer u zelf ook problemen hebt met het uitzoeken waarom uw draadloze netwerk slecht presteert, lees dan deze blog met vijf veelvoorkomende redenen waarom dat gebeurt.
1. Dekking en capaciteit
Het eerste probleem waar we naar moeten kijken is het design van uw draadloze netwerk. Draadloze netwerken zijn jaren gebouwd met behulp van een RF-design, ook wel bekend als “coverage” (dekking). Doordat het aantal apparaten toeneemt, is het RF-design niet het enige waar u rekening mee moet houden.
Om een draadloos systeem te creëren dat de groeiende complexiteit van de huidige mobiele omgevingen ondersteunt, is alleen dekking onvoldoende. Hier gaan veel ondernemingen en organisaties de fout in: ze hebben samenhang nodig, en daarin moet ook capaciteitsontwerp meegenomen worden.
Anders dan een RF-design, die alleen maar enkele dekking aankan, identificeert een capaciteitsontwerp hoeveel AP’s er nodig zijn om alle eindgebruikers en hun applicaties goed te ondersteunen.
Jouw draadloze netwerk inrichten waar zowel capaciteit als dekking in is meegenomen, voegt samenhang toe aan uw WLAN-ontwerp.
Op welke manier zorgt capaciteit voor samenhang? Het stelt de volgende vragen:
- Wat voor apparaten gebruiken uw werknemers op uw netwerk?
- Hoeveel apparaten maken gebruik van uw draadloze netwerk?
- Welke applicaties worden gebruikt op de apparaten die ingezet worden?
- Hoeveel eindgebruikers (werknemers, klanten, gasten) maken gebruik van het netwerk?
Een capaciteitsontwerp kan de grote lading die applicaties en andere dingen op uw draadloze systeem plaatsen aan.
2. “Switching”
Het is vanzelfsprekend dat bij het inrichten van uw wifi, draadloze infrastructuur hierbij hoort, maar heeft u ook nagedacht over uw bedrade infrastructuur?
Of u nu uw bestaande wifinetwerk update, een nieuw wifi systeem implementeert of wifiproblemen met uw huidige WLAN onderzoekt, het is essentieel dat u geen “dode punten” creëert door verkeerde soorten switches te gebruiken, of oude switches blijft gebruiken.
Switches zijn als verkeersregelaars die ervoor zorgen dat het verkeer op uw netwerk gaat naar waar het moet gaan en het stopt van gaan waar het niet moet gaan. Wij raden u aan om switches te nemen van minstens één gigabit en tien gigabit in het core netwerk. Dit hangt echter wel af van uw eigen omgeving en wat uw behoeften hierin zijn. In sommige gevallen zal 10/100 al voldoende zijn, het hangt er net vanaf wat er nodig is.
Garanderen dat uw bedrade netwerk up-to-date blijft, zal eventuele “dode punten” en “wachtrijen” voorkomen, wat ervoor zorgt dat uw netwerk goed en georganiseerd functioneert.
3. Verouderd draadloos netwerk
De gemiddelde levensduur van uw draadloze netwerk vandaag de dag is tussen de drie en vier jaar en daarna is er vernieuwing nodig. Dit komt door de apparaten die elke 5-10 maanden veranderen. Niet alleen het type apparaten, maar zowel de mogelijkheden als hun software verandert.
Des te meer de technologie zich ontwikkelt, des te meer “slimme” apparaten zijn er om in te zetten. Dit zorgt voor een enorme instroom van apparaten die u in uw draadloze omgeving tegenkomt.
U zou dingen toegevoegd kunnen hebben aan uw kantoor, of hele nieuwe gebouwen of simpelweg een nieuwe inrichting hebben, het heeft allemaal invloed op de wifi-prestatie. Ook de infrastructuur van uw draadloze systeem verandert snel, van nieuwe access points tot controllers, wat betekent dat ook de “beste” elementen van uw WLAN-ontwerp kunnen veranderen.
Er is duidelijk een hoop om bij te houden en dan hebben we het nog niet eens over de beveiliging gehad! Hierom is het noodzakelijk om regelmatig te updaten en is dat bijna vereist voor uw WLAN om te presteren zoals nodig is.
4. Geen zicht op en controle over wie jouw netwerk gebruikt
Wanneer u niet kunt zien wie er op uw netwerk zit en hoe, hoe kunt u dan controle krijgen over wat ze op uw netwerk doen?
Met behulp van “Network Acces Control”(NAC), is het beheren van toegang tot uw netwerk makkelijker en beter in te richten dan ooit. Met NAC kunt u identificeren wie of wat toegang probeert te krijgen tot uw netwerk, zoals bijvoorbeeld gasten, werknemers, apparaten, beveiligingscamera’s , IoT etc. Het wijst deze apparaten of gebruikers rollen toe, om ze voorgeschreven rolgebaseerde regels op te kunnen leggen.
NAC zorgt voor meer efficiëntie en de mogelijkheid om zowel eindgebruikers en hun gebruikers te autoriseren en binnenboord te houden, als de toegang tot uw netwerkbronnen en het internet te controleren.
5. Het ontwikkelingsproces van wifi: van design tot eindeloos
Wanneer uw wifinetwerk goed werkt, zou u denken dat het tijd is om achterover te leunen en uw meesterwerk te bewonderen, maar dit is niet het geval. Het ontwikkelingsproces van wifi gaat van design tot eindeloos, zeggen we bij Hupra ICT. Dit komt door, zoals we eerder al noemden, dingen voortdurend veranderen. Bovendien is het draadloze gedeelte van zichzelf al erg dynamisch.
Een “Network Management System” (NMS), zorgt voor een real-time zichtbaarheid van heel uw draadloze systeem, inclusief uw bedrade infrastructuur wanneer dat zo is ingesteld.
Uw NMS zorgt voor zichtbaarheid in uw netwerk, door die (hoofd)elementen:
- RF dekking (band(2,4/5Ghz), storingen, snelheid)
- Device connections
- Device locations
Nieuwe apparaten en applicaties, nieuwe veilligheidsproblemen, veranderingen aan uw gebouw(en), het vraagt allemaal om voortdurende controle. Uw draadloze netwerk leeft en vraagt om een netwerkbeheersysteem dat uitbreidbaarheid aankan, uw RF “gezond” houdt en overal betrouwbare wifi prestaties levert.
Naast real-time zichtbaarheid, kunt u met behulp van een NMS verschillende data inzien, inclusief:
- Process logs
- Historical reporting
- Proactive alerts
- Het gebruik van data en prestaties voor uw werknemers
Bij Hupra ICT leveren we een platform om netwerkinrichting eenvoudiger te maken en een betrouwbaar, robuust en veilig draadloos systeem te leveren: dat is alles wat wij doen. Wanneer u vragen heeft of een nieuw project wilt bespreken, neem dan hier contact met ons op.
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528