Fabrikanten van Wi-Fi apparatuur staan bekend om hun reclame over de afstand die hun Wi-Fi apparatuur kan overbruggen. Zo vertellen ze je dat bij het gebruik van hun apparatuur je de minste aantal access points nodig hebt, dat hun access point 100 vierkante meter dekt of welke andere marketing termen ze gebruiken. Dit doen ze om je duidelijk te maken dat je bij het gebruik van hun apparatuur minder apparatuur nodig hebt dan bij elk ander merk. Voordat je overhaast een aantal access points voor het Wi-Fi netwerk van je warehouse of magazijn gaat kopen, raden we je aan om de kleine lettertjes met de voorwaarden te lezen. In dit blog geven we je een paar draadloos netwerk principes waar je over na moet denken voordat je de stap maakt naar jouw draadloze netwerk implementatie.
1. draadloze communicatie is 2-richtingsverkeer
Ja, je zou 100m2 kunnen dekken met een wi-fi signaal van één access point, als we er vanuit gaan dat er geen obstakels zijn (die er eigenlijk altijd zijn in een warehouse). Maar de vraag is niet alleen ‘kan het accespoint een groot gebied bestrijken?” De vraag is “Is het signaal kwalitatief iets waard? 100% signaal is niet altijd snel.
Stel je eens voor dat ik aan de ene kant van een voetbalveld staat en jij aan de andere kant. Ik heb een megafoon, maar jij niet. Ik kan door de megafoon praten en je kunt me horen, maar als jij terugpraat zonder de megafoon, kan ik je niet horen. Hierdoor zouden we niet instaat zijn om een effectief gesprek te voeren.
Hetzelfde principe geldt voor een grote industriele access point die probeert te communiceren met een kleine draagbare scanner aan de andere kant van het magazijn. De scanner kan het accespoint ontvangen, maar het access point kan de scanner niet ontvangen.
2. met een hoger vermogen komt een hogere interferentie
In grote industriële omgevingen is de oplossing van fabrikanten om de energie instellingen op het hoogste niveau in te stellen. Daarom adverteren ze dus dat er zo weinig access points nodig zouden zijn. Het probleem echter met dit antwoord op het dekkingsprobleem is dat jouw wifi netwerk in het magazijn moet worden ontworpen om communicatie te hebben met elk apparaat in deze omgeving. Denk hierbij als voorbeeld aan één op éen gesprek. Het is gemakkelijk om een gesprek te voeren als je maar met één iemand praat, maar heb je ook wel is geprobeerd om een gesprek te voeren terwijl je tegelijkertijd naar een ander gesprek aan het luisteren bent. Dat kun je niet effectief doen. Als alle access points op het hoogste vermogen zijn ingesteld, zorgt dit voor interferentie in de communicatie die elk accespoint met de client (gebruikersapparaat) heeft. Dit zal resulteren in slechte communicatie en performance.
3. hoe minder access points je HEbt, hoe minder wi-fi toepassingen je kunt gebruiken.
Wi-Fi is niet alleen meer toegang tot data. In een groot magazijn kun je Wi-Fi ook gebruiken voor VOIP of andere toepassingen, zoals real-time locatie voorzieningen. Dat wil zeggen het lokaliseren van voorraad/producten met behulp van je Wi-Fi netwerk vergelijkbaar op de manier zoals je GPS werkt in uw auto. Maar dit zal niet goed werken, wanneer je niet het juiste aantal access point heeft. Headsets moeten dichtbij de access points zijn, omdat dit doorgaans apparaten zijn met een laag vermogen. Als je op zoek bent naar meer geavanceerdere wifi mogelijkheden, moet je zeer nauwkeurig zijn in het plaatsen van access points.
Warehouse Wi-Fi is dus niet zo eenvoudig als het neerzetten van een paar long range access points. Het stappenplan voor draadloos netwerk in een industriële omgeving heeft een hele reeks aan uitdagingen. Het vertrekpunt is om na te denken over hoe jouw systeem er nu uit zal moeten zien en in de toekomst. Wij helpen je graag verder om toekomstgerichte oplossing te realiseren. Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak.
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528