Wireless-AC:de oplossing voor meer bandbreedte en capaciteit

WiFi meer brandbreedte en capaciteit

Laatst was ik met een ondernemer in gesprek over het WiFi binnen zijn bedrijf. Door de toename van het aantal WiFi-apparaten in zijn onderneming, was zijn huidige WiFi-oplossing niet meer toereikend. Er was dringend behoefte aan meer bandbreedte en capaciteit. De techniek die hier op inspeelt is 802.11AC. In dit blog vertel ik u meer over Wireless-AC.

Wat is 802.11AC?

Wireless AC (IEEE 802.11AC) is de laatste, door de IEEE gecertificeerde,  WiFi-standaard. Deze WiFi-standaard kwam tot stand door organisaties zoals o.a. Wi-Fi Alliance en IEEE. Zij houden zich bezig met het draadloze spectrum en alles wat er mogelijk is binnen het spectrum.  De voorgaande WiFi-standaarden boden niet genoeg bandbreedte en snelheden om aan de eis van de gebruiker en van de  nieuwe apparatuur te kunnen voldoen . Vandaar dat er gewerkt is aan een nieuwe WiFi-standaard: 802.11AC.

In 2011 is er al gestart van met de ontwikkeling van 802.11AC. Pas 3 jaar later werd de techniek uiteindelijk goedgekeurd door de IEEE. Dit zorgde voor de introductie van de eerste generatie (WAVE 1) 802.11AC devices en netwerkapparatuur in 2014.  De verbeterde versie (WAVE 2) kwam in 2015. De eerste generatie was namelijk nog niet klaar om bepaalde snelheden en bandbreedtes te kunnen bieden.

 

Kenmerken van 802.11AC:

Wireless-AC biedt u dus meer bandbreedte en capaciteit, maar wat is nog meer handig om te weten?

 

Alleen toepasbaar op het 5Ghz band.

De 802.11 AC Wi-Fi standaard  is alleen toe te passen op 5Ghz band en niet op de 2,4Ghz. Het is wel backward compatible met 802.11n op de 2,4 Ghz band.

Hogere snelheden te behalen

Met wireless-AC zijn bruto snelheden te behalen van 1,3Gbps. Netto zal dat kunnen resulteren in snelheden van circa 600mbps.

Minder interferentie 

Bij Wireless AC wordt gebruik gemaakt van de Beamforming techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat u minder last heeft van interferentie.

Bereik in afstand is kleiner 

Vanwege de modulatietechniek is het draadloos bereik in afstand kleiner dan bij voorgaande WiFi-standaarden. De modulatie techniek is namelijk zo geavanceerd dat de afstand bepaald of u snelheden van Wireless-AC zult halen.

Hardware is chipset-afhankelijk 

Als u gebruik wilt maken van de 802.11AC WiFi standaard, dan heeft u hardware nodig die is voorzien van een chipset die overweg kan met 11AC.

 

Bent u na het lezen van deze blog benieuwd naar de mogelijkheden van Wireless-AC binnen uw organisatie? Neem dan contact met ons op of vraag een WiFI scan aan.

New Call-to-action