9 veel voorkomende wifi problemen in warehouses (en hoe u ze oplost)

Smiling warehouse workers preparing a shipment in a large warehouse.jpeg

Wifi in een warehouse kan om verschillende redenen een uitdaging zijn. Dat hebben wij in praktijksituaties wel gezien. In dit blog delen wij 9 veel voorkomende problemen in magazijnen en loodsen en geven wij tips hoe u die kunt oplossen.

1. Verouderde firmware op clients en access points

Bijgewerkte (geüpdatete) firmware heeft vaak 'bug fixes': nieuwere standaarden en andere verbeteringen, die ervoor zorgen dat clients beter zullen werken met access points en andersom.

Oudere client firmware op draadloze adapters vertoont heel vaak ‘sticky client’ gedrag, waardoor het wil koppelen met een access point en deze koppeling vast wil houden, totdat het signaal is verdwenen. Terwijl er op dat moment vaak access points in de buurt zijn met een betere of stabielere verbinding of signaal. Update dus uw firmware!

2. Maximaal vermogen op access points

Maximaliseren van het zendvermogen op de access points is niet de oplossing voor slechte dekking of slechte prestaties. Het vormt eigenlijk een probleem. Door het vermogen op het maximale in te stellen, wordt een situatie gecreëerd waar een client een access point kan zien aan de andere kant van het warehouse. Dit wordt een probleem wanneer de client gaat koppelen met dit access point, terwijl er een access point dichterbij is met een kwalitatief beter signaal. Zet de stroom maximaal tot 50% en maak kleine stappen omhoog en omlaag om een goede balans tussen het vermogen en de dekking te vinden.

3. Verkeerde types antenne

Er zijn verschillende wifi-antennes en elk is gemaakt voor een specifiek doel. Directionele antennes zijn gemaakt om RF (Radio frequency) te concentreren voor dekking in bepaalde gebieden, terwijl omnidirectionele antennes zijn ontworpen voor 360 graden dekking.

Maar als we een omnidirectionele antenne plaatsen tegen een plafond (zo’n 7 tot 10 meter boven de grond), zouden de bovenste planken in het warehouse een geweldig dekking krijgen, maar de clients op de vloer niet. Een directionele antenne zou dan een betere keuze zijn mits deze gericht is op de grond, om hierdoor een kegel dekking te creëren en geen drijvend donut in de lucht.

figure_wrong_antenne_types_1.jpg

4. Onjuiste antennerichting

Standaard access points die verschillende antennes gebruiken, hebben doorgaans een prima werkwijze. Als echter de antennes niet goed zijn uitgelijnd of gericht, kan dit nadelige effecten hebben op de performance.

In het geval dat directionele antennes in tegengestelde richting staan, kan het fenomeen ‘verborgen knooppunt’ ontstaan. Dit  'verborgen knooppunt' doet zich voor wanneer twee clients in tegengestelde richting proberen te verbinden met hetzelfde acces point. Omdat ze elkaar niet kunnen zien, versturen ze pakketten naar elkaar zonder coördinatie. Dit veroorzaakt botsingen op het access point, beschadiging van de gegevens of traagheid.

5. Onjuiste kanaaltoewijzingen

De meeste industriële draadloos netwerk implementaties maken gebruik van het 2,4 GHz spectrum, dat is beperkt tot slechts drie kanalen die elkaar niet overlappen of met elkaar interfereren: kanalen 1, 6 en 11. Wie zien soms creatieve 4 en 5 kanaalontwerpen, waarbij de kanalen die in gebruik zijn allemaal met elkaar interfereren. We zullen niet helemaal ingaan op het hele verhaal over 2,4 Ghz kanaaltoewijzing, dat voert te ver. In het kort is ons advies:  gebruik alleen de drie genoemde kanalen van 2,4 GHz voor uw wifi.

6. Standaard bandbreedte gebruik

Veel handheld scanners die vandaag de dag in gebruik zijn, werden gebouwd voor 802.11b-communicatie. Wanneer 802.11b-apparaten gebruik maken van dezelfde SSID als 802.11g-apparaten, worden ze teruggebracht tot de kleinste datasnelheid, dat is 11 Mbps. Dit is een gedeeld medium, dus als je veel apparaten verbind met het access point, kun je beter de b-apparaten naar hun eigen SSID verplaatsen. Met hedendaagse technieken als multi mimo, kan dit probleem in veel gevallen worden voorkomen.

7. RF-interferentie van veiligheidskooien

Order pickers en heftrucks hebben vaak kleine computers of draadloze apparaten geïnstalleerd voor het optimaliseren van de voorraad en verzamelfuncties. Deze computers zijn vaak voorzien van een draadloze netwerkkaart en worden beschermd door een metalen veiligheidskooi. Deze veiligheidskooi blokkeert of remt de RF-prestaties ernstig. Verlenging van de antenne aan de buitenkant van de kooi zal de RF-functies sterk verbeteren.

8. Het effect van de materialen in het magazijn

Zonder een goed stappenplan, waar ook rekening wordt gehouden met het effect van de materialen die worden opgeslagen op magazijnstellingen, kan uw wifi performance falen.

Verschillende materialen hebben verschillende effecten op de draadloze prestaties. Een magazijn vol met matrassen en kussens zal anders presteren, dan een magazijn met metalen planken met  metalen bakken vol metalen onderdelen. Een goede site survey zal toekomstige performance problemen voorkomen.

9. Te veel of te weinig acces points

Een bestaande oplossing verbeteren is een ander probleem. Te veel access points is bijna net zo slecht als het hebben van te weinig access points. Omdat de meeste wifi-netwerken in warehouses zijn ontworpen en geïmplementeerd met access points aan de hand van het 2,4 GHz spectrum, is de kanaal keuze beperkt. Vanwege de beperkte kanaalkeuze is het heel gemakkelijk om tegen een ander probleem aan te lopen, namelijk de zogenaamde "co-channel interferentie". Dit type interferentie gebeurt wanneer de access points elkaar overlappen  en is nadelig voor de performance van uw netwerk. Dit probleem wordt meestal versterkt met het instellen van het  volledige vermogen, waarover we eerder bij punt 2 spraken. Zorg dat u een goed ontwerp heeft en zet, als het mogelijk is, een nieuwer wifisysteem in dat automatisch het vermogen en de kanaalinstellingen aanpast voor u.

Er zijn veel factoren van invloed op de wifi in warehouses. Wij helpen u graag verder. Lees meer in dit e-book:

New Call-to-action