5 argumenten waarom de cloud veilig is

Bij het werken in de cloud zet u belangrijke data over van een fysieke werkplek naar een digitale werkplek. Het is begrijpelijk dat bij u de veiligheid in de cloud hierbij voorop staat. U verplaatst immers niet alleen bestanden, maar ook software en gegevens naar de cloud. 

Business woman using tablet with financial, cloud connectivity concept

Wat is veilig online werken

Voordat u deze grote stap neemt, wilt u natuurlijk zeker weten dat werken in de cloud écht veilig is en past bij uw bedrijf. Deze laatste vraag stellen veel MKB’ers zichzelf wanneer zij erover nadenken of zij met hun bedrijf gaan werken in de cloud.  Wanneer u nu een e-mail verstuurt of gebruik maakt van een filesharingservice verspreid u uw data en bedrijfsgevoelige informatie zonder dat u daar overzicht over of controle op hebt. Door te werken in de cloud maakt u gebruik van een vijftal handige maatregelen, waardoor uw data in goede handen zijn. Het bewaken van de veiligheid in de cloud staat voorop bij iedere cloudaanbieder. Met behulp van deze 5 argumenten leggen wij uit dat de cloud (in het bijzonder de Citrix cloudwerkplek) een bijzonder veilige plek is om uw bedrijfsgegevens in op te slaan.

Download het gratis e-book Cloud

1. Datacentralisatie voorkomt datalekken

Wanneer u volledig in de cloud gaat werken, heeft u geen eigen in-house servers meer nodig. Zulke servers bieden op het eerste oog voordelen, omdat een server in eigen beheer tastbaar is en een cloudservice minder makkelijk te visualiseren is. Het enige grote verschil is dat de server bij het werken in de cloud op een centrale locatie staat. Dit heeft als groot voordeel dat het veiliger is dan een eigen lokale ICT-omgeving. Zowel de online als offline beveiliging wordt op een grotere schaal ingezet. Hierdoor genieten uw data van extra sterke bewaking. Met de veiligheid in de cloud zit het hierdoor goed.

Daarnaast wordt bij het werken in de cloud uw data gecentraliseerd in een datacenter. Door het centraliseren van uw data blijven uw data op één plek. Hierdoor hebben al uw werknemers, indien gewenst, toegang tot de gegevens. Het verkleint ook de kans dat gegevens “ gaan zwerven” en op plaatsen of bij personen terecht komen voor wie deze informatie niet geschikt is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u documenten per USB-stick of filesharingservice uitwisselt. 

Het beschermen van gegevens wordt makkelijker wanneer het altijd duidelijk is waar de informatie zich bevindt. Dit maakt werken in de cloud dan ook tot een zeer veilige oplossing.

 2. Enterprise hardware is van hoge kwaliteit

In de cloud maakt u gebruik van enterprise hardware. Hieronder vallen zaken als de servers en firewalls die gebruikt worden. Wanneer u als MKB prive gebruik maakt van een server is deze vaak klein en bent u zelf verantwoordelijk voor de beveiliging. Bij enterprise hardware zijn servers en firewalls geschikt voor grote bedrijven of instanties, waar de bescherming van gegevens topprioriteit is. De hardware die u gebruikt in de cloud is van dezelfde soort, als banken en overheidsinstellingen gebruiken. U profiteert dus mee van apparatuur die normaal alleen gebruikt wordt in zakelijke omgevingen met een groot ICT-budget. In de cloud is deze enterprise hardware echter een stuk betaalbaarder. Daarnaast is deze ook een stuk veiliger dan de materialen die u als bedrijf privé aanschaft. De veiligheid in de cloud ligt hierdoor een stuk hoger dan dat bij een eigen server het geval is.Wil je alles weten over online werkplekken!

3. Disaster Recovery is geregeld

Wanneer u ervoor kiest om met uw bedrijf in de cloud te werken, bent u verzekerd van een gedegen disaster recovery plan. Hierin staat precies vermeld wat de stappen zijn die genomen moeten worden wanneer zich onverwachte zaken voordoen tijdens het gebruik van de cloudservice. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een natuurramp in de buurt van het datacenter. In dit plan zijn de stappen opgenomen die gevolgd moeten worden, zodat u snel weer aan het werk kunt. De datacenters waar u gebruik van maakt, wanneer u gegevens opslaat in de cloud, voldoen daarnaast aan de normeringen van een ISO-certificering.   

4. De fysieke beveiliging is sterk

Alhoewel u overal ter wereld kan inloggen in de cloud, wordt de cloud zelf gegenereerd vanuit een datacenter. De fysieke beveiliging van dit datacenter is van hoog niveau. Aangezien meer bedrijven gebruik maken van hetzelfde datacenter, krijgt het datacenter een hogere mate van beveiliging, dan wanneer u uw privéserver wilt beveiligen. De bedrijfsgegevens in de cloud zijn dan ook goed beschermd tegen fysieke aanvallen. Een datacenter maakt namelijk gebruik van de beste beveiligingstechnieken zoals: registratiesystemen, fingerprintscans, toegangspassen, etc. Alles is erop gericht ongewenste bezoekers tegen te houden. De veiligheid van uw gegevens in de cloud staat hierbij voorop.

5. Optimale beveiliging door automatische updates

Wanneer u uw ICT-infrastructuur naar de cloud migreert, beschikt u direct over de meest recente security patches en updates. Dit betekent dat het voor online criminelen lastig is om bij uw gegevens te komen. De online beveiliging wordt automatisch voor u bijgehouden en is altijd up-to-date.

Op basis van bovengenoemde vijf argumenten kunt u vaststellen dat het met de veiligheid in de cloud wel goed zit. Natuurlijk blijft het belangrijk om uw medewerkers goed te informeren over de risico’s van datalekken. Daarnaast dient u hen instructies te geven over hoe zij met gevoelige bedrijfsdata om moeten gaan. Denk hierbij aan regels omtrent het verwijderen van data uit de cloudomgeving door deze op een usb-stick te plaatsen. Met duidelijke richtlijnen houdt u uw data en die van uw klanten veilig.

Overweegt u om de stap naar de cloud te maken en bent u op zoek naar meer informatie? Download dan ons vernieuwde e-book over de cloud om meer te lezen!

New call-to-action