Is de cloud veilig?

Beveiliging_in_de_cloud_hoe_werkt_dat

  1. De cloud en veiligheid

  2. Werken in de cloud is veilig

  3. Datacentralisatie voorkomt datalekken

  4. Enterprise hardware van topkwaliteit

  5. Herstel uw gegevens met een disaster recovery plan

  6. Fysieke beveiliging van hoog niveau

  7. Optimale beveiliging door automatische updates

Wanneer u aan de slag gaat met werken in de cloud, vraagt u zich misschien af: hoe veilig is de cloud eigenlijk? Vaak betekent werken in de cloud dat u belangrijke data overzet van een fysieke werkplek naar een digitale cloudwerkplek. Voordat u deze grote stap neemt, wilt u natuurlijk wel weten of de cloud écht veilig is. U wilt immers dat bedrijfsdata en klantdata ook echt privé blijven. Daarnaast wilt u altijd bij uw software kunnen, zonder bang te hoeven zijn voor aanvallen van hackers. In deze blog leggen wij uit waarom de cloud (in het bijzonder de Citrix cloudwerkplek) veilig is voor bedrijfsgegevens.

De cloud en veiligheid

Werken in de cloud is bijna niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven en veel bedrijven zijn inmiddels overgestapt op geheel of gedeeltelijk online werken. Het is dan ook niet vreemd dat u overweegt om degene die u zijn voorgegaan te volgen. Een van de eerste vragen die u zich waarschijnlijk stelt is: hoe veilig is de cloud eigenlijk?

Het is heel goed dat u zich als MKB’er deze vraag stelt voordat u met uw bedrijf naar de cloud gaat. Bij werken in de cloud zijn niet alleen alle bestanden, maar ook software en gegevens digitaal benaderbaar. U wilt uiteraard dat zowel uw eigen bedrijfsgegevens als die van uw klanten veilig zijn.

Wanneer u volledig in de cloud werkt, heeft u geen eigen, in-house, servers meer nodig. Een server op locatie kunt u zien en dat geeft veel ondernemers een veilig gevoel. Aangezien de server van de cloud ergens anders staat is deze niet tastbaar. Het is goed om u te realiseren dat juist werken in de cloud vaak een stuk veilig is dan een lokale ICT-omgeving bij MKB-bedrijven.

Werken in de cloud is veilig

Bij het werken in de cloud gaat niet alleen om de veiligheid van data, maar ook om de bereikbaarheid van uw software. U wilt immers de continuïteit van uw bedrijf garanderen en kunt zich geen imagoschade permitteren ten aanzien van klanten en aandeelhouders. Daarnaast begrijpen wij als geen ander dat uw intellectueel eigendom een groot goed is dat u ten koste van alles wilt beschermen. De vraag: “Hoe veilig is de cloud?” is voor u van levensbelang. De veiligheid van de cloud steunt op verschillende pilaren. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom werken in de cloud als veilig kan worden beschouwd. 

1. Datacentralisatie voorkomt datalekken

Door gebruik te maken van de cloud centraliseert u data in een datacenter. Dit houdt in dat wanneer u gebruikmaakt van een online (virtuele) werkplek al uw data op één plek terug te vinden zijn. Dit is ideaal, omdat het ervoor zorgt dat uw data niet op plekken zijn waar ze niet thuishoren, zoals in de handen van kwaadwillenden. Wanneer u gebruikmaakt van tools als een usb-stick, tablets of transferwebsites zijn uw data op meerdere locaties terug te vinden. Dit verhoogt de kans op datalekken. Met een gewone online data-oplossing, zoals dropbox of Google-drive, kunnen werknemers de bestanden ook downloaden en komen ze op een lokale computer of laptop te staan. Hierdoor is een online cloudwerkplek een stuk veiliger dan een online-data oplossing, waar de data niet lokaal komt te staan maar binnen de goed beveiligde cloudomgeving blijft. 

Datacentralisatie is ideaal voor werknemers en werkgevers, omdat iedereen op elk moment bij de gegevens kan. Deze data staan altijd op dezelfde plaats, waardoor er nooit hoeft te worden gezocht naar de vindplaats van documenten of gegevens. Datagegevens kunnen niet kwijtraken, omdat u deze altijd op exact dezelfde locatie bewaart.

Daarnaast is het mogelijk om verwijderde data terug te halen door middel van een back-up. Met behulp van versiebeheer zorgt u er met uw cloudoplossing voor dat overschreven bestanden gemakkelijk teruggehaald kunnen worden.

Ook met een lokale server is datacentralisatie mogelijk. Het grote voordeel van een virtuele werkplek ten opzichte van een lokale server is dat u data gemakkelijk vanaf elk apparaat en iedere  plek kan benaderen. Data staat niet langer lokaal op de computer, tablet of laptop, maar is voor iedereen benaderbaar zonder dat de data gedownload hoeft te worden. Hierdoor zweeft data niet rond op verschillende, vaak minder goed beveiligde, apparaten. In plaats daarvan staat het veilig in de cloudomgeving.

2. Enterprise hardware van topkwaliteit

In de cloud maakt u gebruik van enterprise hardware. Deze hardware kan u zien als de computer die het bestaan van de cloud mogelijk maakt. Het gaat bijvoorbeeld om servers and firewalls. De soort hardware die u als MKB tot uw beschikking heeft is geschikt voor kleine bedrijven met een beperkte capaciteit. Voor het in de lucht houden van de cloud worden geavanceerdere machines en technologieën gebruikt die vergelijkbaar zijn met de hardware die u normaal bij banken aantreft. Als MKB is het normaal niet haalbaar of betaalbaar om gebruik te maken van deze hardware. Met de cloud geniet u van alle voordelen die deze apparatuur met zich meebrengt, waaronder een veel betere beveiliging.

Download het gratis e-book Cloud3. Herstel uw gegevens met een disaster recovery plan

Wanneer u ervoor kiest om met uw bedrijf in de cloud te gaan werken, profiteert u van het gedegen disaster recovery plan. Een disaster recovery plan, kortweg DRP, zijn richtlijnen die in werking treden in het geval dat uw gegevens in gevaar zijn. Dit zou het geval kunnen zijn na het plaatsvinden van een menselijke fout binnen uw bedrijf of een natuurramp. De ICT-kant van uw bedrijf krijgt met dit plan duidelijkheid in de te doorlopen stappen, zodat u snel weer aan de slag kan met uw gegevens, documenten of programma’s. Datacenters moeten voldoen aan de hoge normeringen van onder andere een ISO-certificering, waardoor u vol vertrouwen uw data in de cloud kan opslaan. Het zelf opzetten en uitvoeren van zo’n plan is voor de meeste bedrijven uit het MKB vaak lastig. Bij veel cloudoplossingen profiteert u daar dus automatisch in van mee.

4. Fysieke beveiliging van hoog niveau

Wanneer uw servers in uw eigen bedrijf, of zelfs thuis, staan kunnen bezoekers en medewerkers vaak makkelijk bij uw gegevens komen. Deze fysieke locaties staan zelden onder constante bewaking of beveiliging. Camerasystemen bieden enkel voordelen achteraf, wanneer de feiten al hebben plaatsgevonden. Wanneer u zich afvraagt: “Hoe veilig is de cloud?”, dan is het goed om te weten dat de fysieke beveiliging van uw bedrijfsgegevens in de cloud via een goed bewaakt datacenter verlopen. Om te mogen werken in een datacenter, een datacenter te bezoeken of zelfs in de buurt van de servers te mogen komen zijn er verschillende beveiligingssystemen die potentiële criminelen tegenkomen. Zo wordt er gebruik gemaakt van registratiesystemen, vingerafdrukdetectoren, sleutelpasjes, etc. Alle maatregelen zijn erop gericht ongewenste bezoekers tegen te houden.

5. Optimale beveiliging door automatische updates

Niet enkele fysieke locaties, zoals waar uw server staat, ook de digitale opslag moet goed worden beveiligd. Het kan lastig zijn om een inschatting te maken van deze beveiligingsmaatregelen. Een paslezer kan u immers zien, maar een online beveiliging is lastiger te visualiseren. Gelukkig wordt de cloud onzichtbaar goed beveiligd met met onder andere een geavanceerde firewall met de recentste detectie en preventie technieken. Wanneer u uw ICT-infrastructuur naar de cloud migreert, bent u er tevens van verzekerd dat uw servers over de meest recente security patches beschikken. Deze updates bevatten de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale beveiliging en zorgen ervoor dat uw gegevens veilig zijn. Hiervoor hoeft u niets te doen. Dit wordt namelijk automatisch voor u bijgehouden.

Kortom, op basis van bovenstaande kan gesteld worden dat het met de veiligheid van de cloud vaak wel goed zit. De fysieke en digitale  beveiligingsmaatregelen zijn altijd up-to-date en van een hoog niveau.

Natuurlijk blijft het altijd belangrijk om uw medewerkers goed te informeren over de risico’s van datalekken. Wanneer medewerkers data uit de cloud halen zullen hiervoor speciaal beleid moeten worden opgesteld over hoe er met deze data wordt omgegaan.Het gaat hierbij niet alleen om beleid met betrekking tot de omgang met data, maar om de beveiliging van digitale gegevens in het algemeen. Met een goed DLP beleid, beleid ter voorkoming van gegevensverlies (DLP), is het voor al uw medewerkers duidelijk hoe er op een veilig manier met data wordt omgegaan. Stel daarom altijd duidelijke richtlijnen op over hoe er moet worden omgegaan met gevoelige bedrijfsdata. 

Overweegt u om de stap naar de cloud te maken en wilt u hier meer over weten? Download dan ons vernieuwde e-book over de cloud!

New call-to-action