Wist u dat de kans op cybercriminaliteit zo’n 1.600 keer groter is dan de kans op brand? Cyberaanvallen vormen vandaag de dag een enorme bedreiging voor het mkb. Het gekke is: veel bedrijven nemen wel maatregelen om fysieke risico’s zoals brand te beperken, maar besteden te weinig aandacht aan digitale risico’s.
We kunnen daarom wel stellen dat cyberdreigingen nog te vaak onderschat worden. Terwijl het ernstige gevolgen kan hebben voor de continuïteit en financiële gezondheid van uw bedrijf. Dit artikel laat u zien hoe een goed beveiligde moderne werkplek uw bedrijf kan beschermen tegen deze digitale risico’s.
“Het is opvallend dat één op de vijf MKB-bedrijven slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, terwijl de kans op brand bijvoorbeeld slechts 1 op 8.000 is. Toch investeert bijna niemand in bescherming tegen cybercrime.”
Maria Genova, auteur en onderzoeksjournalist (bron: Security Innovation Stories)
Cybercrime in het mkb
Het risico van cyberaanvallen wordt vaak pas erkend wanneer het al te laat is. Naast dataverlies en imagoschade loopt de financiële schade al snel in de tienduizenden euro’s. Zonder adequate beveiliging kan uw bedrijf wekenlang uit de running zijn, wat resulteert in verloren productiviteit, verlies van klanten en zelfs blijvende reputatieschade.
Een goed beveiligde werkplek is daarom van groot belang, vooral nu het mkb steeds vaker het doelwit is van cybercriminelen. Bedrijven krijgen 34% vaker te maken met cybercrime dan vorig jaar, blijkt uit de MKB Cybersecurity Monitor. Phishing-pogingen zijn zelfs vertienvoudigd, schrijft het Financieel Management.
Praktijkvoorbeeld: een nieuw rekeningnummer
Hoe geraffineerd cybercriminelen te werk gaan, merkten we jaren geleden al toen een handelsbedrijf te maken kreeg met oplichting via de mail. Een van de medewerkers had per e-mail contact met een leverancier in het buitenland. In een van de vele mailberichten die ze heen en weer stuurden, stond de mededeling dat het bankrekeningnummer gewijzigd was. De betaling van een flinke som geld werd naar het nieuwe rekeningnummer overgemaakt. Maar wat bleek? Dat ene mailtje was niet afkomstig van de leverancier.
Had dit voorkomen kunnen worden? Tegenwoordig wel. Verderop in dit artikel vertellen we over de geavanceerde cybersecurity monitoring die wij aanbieden. Een e-mail afkomstig vanaf een ander IP-adres wordt in dat geval zeker gesignaleerd.
Wat kost een cyberaanval?
Uit onderzoek van ESET blijkt dat een cyberincident bij een mkb-bedrijf in Nederland gemiddeld 270.000 duizend euro kost. Dat is een flink bedrag. Vaak wordt de tijd die het kost om weer operationeel te zijn onderschat. 90% van de ondernemers verwacht binnen een week weer operationeel te zijn, maar in de praktijk blijkt dat dit gemiddeld drie keer zo lang duurt.
Dit zijn de meest voorkomende kostenposten voor een mkb-bedrijf na een cyberaanval:
-
Bedrijfsstilstand: Tijdelijke sluiting van bedrijfsactiviteiten leidt tot verlies van inkomsten en productiviteit.
-
Herstel van IT-systemen: Kosten voor het herstellen en beveiligen van geïnfecteerde systemen, zoals nieuwe hardware, software-updates en mogelijk zelfs complete herinstallaties.
-
Dataherstel: Eventuele kosten om verloren of beschadigde data terug te halen, vaak met gespecialiseerde dataherstelservices.
-
Juridische kosten en boetes: In het geval van datalekken kunnen juridische kosten en boetes optreden, zeker als er niet aan de AVG-vereisten is voldaan.
-
Communicatie en PR: Extra uitgaven om klanten, medewerkers en partners over de situatie te informeren en reputatieschade te beperken.
-
Verlies van klanten en omzet: Vertrouwen en reputatie kunnen blijvende schade oplopen, wat leidt tot omzetverlies en mogelijk klantverlies.
De voordelen van een veilige werkplek voor uw organisatie
Een veilige werkplek kan u een hoop ellende besparen. De voordelen van een veilige werkplek reiken verder dan alleen het afweren van cyberaanvallen. Een goed beveiligde werkplek zorgt voor:
-
Bescherming tegen cyberaanvallen, met alle gevolgen van dien.
-
Bescherming van gegevens van uw bedrijf en uw klanten.
-
Continuïteit in uw bedrijfsvoering, zelfs bij digitale dreigingen.
-
Vertrouwen van medewerkers en klanten.
Pas op voor de schijnveiligheid van Microsoft 365
Hybride werken is populair en Microsoft 365 is een populaire keuze binnen het mkb. Maar pas op! Veel bedrijven denken dat ze met een Microsoft 365-licentie hun digitale werkplek voldoende hebben beveiligd. In werkelijkheid is alleen Microsoft 365 niet genoeg. Microsoft 365 biedt basisbeveiliging, maar zonder aanvullende diensten loopt u alsnog risico’s.
Zonder correct ingerichte accounts, de juiste gebruikersrechten en effectief databeheer, blijft uw werkplek kwetsbaar. Daarnaast is het bijna onmogelijk te voorkomen dat medewerkers lokale data opslaan, bijvoorbeeld op hun laptop of tablet. Dit betekent dat niet alleen de software, maar ook alle aangesloten devices beheerd en beveiligd moeten worden.
Wat de Hupra Moderne Werkplek anders maakt
De Hupra Moderne Werkplek biedt u een complete oplossing die verder gaat dan alleen een Microsoft 365-licentie. Hupra combineert Microsoft 365 met extra beveiligings- en beheermaatregelen die speciaal zijn afgestemd op de moderne werkplek. Enkele unieke voordelen van de Hupra Moderne Werkplek zijn:
-
Proactief beheer en optimale cybersecurity
Onze experts configureren accounts, stellen beveiligingsinstellingen op maat in en beheren toegangsrechten om ervoor te zorgen dat uw werkplek optimaal beschermd is. Ook zorgen we voor tijdige updates en een gedegen back-upsysteem.
-
Beveiliging van devices
Naast de software beheren en beveiligen we alle apparaten waarop uw medewerkers werken. Dit omvat onder meer updates, onderhoud en EDR (de nieuwe generatie antivirussoftware).
-
Continue monitoring
Door constante bewaking zorgen we ervoor dat potentiële bedreigingen snel worden geïdentificeerd en opgelost.
Continue monitoring en cybersecurity op hoog niveau
Een belangrijke component van de Hupra Moderne Werkplek is de continue monitoring door onze cybersecurity-partner ThreadStone. Waar veel bedrijven pas ingrijpen wanneer er een probleem is, zorgt ThreadStone ervoor dat uw beveiliging altijd up-to-date is en bedreigingen direct worden aangepakt. Dit is essentieel nu onder andere de NIS2-norm verhoogde eisen stelt aan cybersecurity in het mkb.
Een van de vereisten binnen de NIS2 is dat u binnen 24 uur moet kunnen melden dat er een incident heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet u binnen 72 uur een rapport kunnen presenteren dat inzicht geeft in de impact van het incident en welke data en systemen zijn getroffen. Dankzij de monitoring door ThreadStone, die is inbegrepen bij de Moderne Werkplek, kunt u aan deze eisen voldoen.
Vanuit het Security Operations Center (SOC) vindt er dag en nacht security-monitoring plaats, inclusief geavanceerde dreigingsdetectie en incident respons. Het team met cybersecurity-experts focust op Microsoft 365, controleert het darkweb en brengt applicatiegebruik (shadow-IT) en beveiligingsverbeteringen in kaart.
Veilig werken met de Hupra Moderne Werkplek
In een tijd waarin cyberdreigingen steeds groter worden, is een goede beveiliging van uw werkplek een basisvoorwaarde. Met alleen een Microsoft 365-licentie loopt u onnodige risico’s. De Hupra Moderne Werkplek biedt een geïntegreerde oplossing die zowel software als hardware beveiligt, zodat u uw bedrijf en gegevens optimaal kunt beschermen.
Hoe staat het ervoor met de beveiliging in uw organisatie?
Welke werkplekoplossing u ook heeft: zorg goed voor de veiligheid van uw werkplekken. Neem gerust contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen uw cybersecurity op het juiste niveau te krijgen. Samen zorgen we ervoor dat uw medewerkers veilig en productief kunnen werken.
Wij bieden gegarandeerd een passende oplossing
Cornel van Westen, commercieel directeur bij Hupra ICT
0318 528 528