Vind de juiste cloudleverancier met deze 8 stappen

Stressed businessman looking at drawings of charts and sketches on a wall

Gefeliciteerd! U heeft de beslissing genomen om over te stappen naar werken in de cloud. U bent nu klaar voor de volgende stap. Het kiezen van een leverancier. Er zijn echter tientallen verschillende aanbieders van cloud-diensten. Hoe kiest u een leverancier die bij uw bedrijf past? In dit artikel leest u acht belangrijke zaken waar u op moet letten bij het kiezen van een cloudleverancier.

1. Past de cloudleverancier bij uw organisatie?

Iedere branche is anders en ieder bedrijf is anders. Dit heeft ook invloed op welke cloudprovider het beste bij u past. Het is dan ook verstandig om te kijken naar de klantcases die een cloudleverancier op de website heeft staan. Zitten daar bedrijven bij uit uw branche? Grote kans dat de provider kennis heeft van bepaalde wetten, regels en normen die specifiek zijn voor uw branche.

Het is ook zinvol om naar de grootte van de bestaande klanten te kijken. Staan er op de website van een aanbieder alleen maar multinationals en grote instellingen (denk aan universiteiten of grote overheidsinstellingen)? Dan is deze leverancier misschien niet zo interessant voor een accountantskantoor met twintig medewerkers.

2. Het aanbod van de leverancier

Niet iedere cloudleverancier biedt dezelfde dienstverlening aan. Sommige partijen bieden alleen werkplekken in de cloud aan. Andere partijen zorgen er ook voor dat bestaande applicaties vanuit de cloud kunnen worden benaderd. Weer een andere aanbieder biedt de mogelijkheid om een applicatie in de cloud te zetten naast uw bestaande systemen. Wat uw organisatie uiteindelijk ook wil met de cloud, het is wel belangrijk dat het aanbod van de leverancier aansluit op uw wensen.

3. Waar wordt uw data opgeslagen?

Ondanks dat we in het internettijdperk leven, is de locatie van het datacenter nog steeds van belang. De locatie van het datacenter is bepalend voor de wetgeving die van toepassing is op de data. Kiest u voor een aanbieder die gebruik maakt van Amerikaanse datacenters? Dan valt uw data onder de Amerikaanse wetgeving en dat kan betekenen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang eisen tot uw data. Kiest u voor een aanbieder met opslag in Nederland, dan weet u zeker dat u gegevens onder de Nederlandse wet vallen.

4. Schaalbaarheid, beheersbaarheid en capaciteit

Een van de redenen dat u voor de cloud kiest is de flexibiliteit. Maar hoe flexibel is uw cloudvoorziening nu echt? Opschalen is bij de meeste cloudaanbieders geen enkel probleem, maar kunt u bij de cloudleverancier ook eenvoudig afschalen als u minder capaciteit nodig heeft? Kan de cloudleverancier het aan als u plotseling een hele grote dataset krijgt van een van uw klanten?

De cloud kan ook een flinke vermindering betekenen van uw beheerslast. De eigen ICT’ers kunnen zich voortaan meer bezig houden met innovatie, optimalisatie en businessvraagstukken. Het beheer wordt namelijk uit handen genomen door de cloudleverancier. 

5. Veiligheid

Alle cloudleveranciers beloven dat hun omgeving veilig is. Maar hoe veilig is de cloud omgeving echt? De volgende vragen helpen u om te bepalen of een cloudomgeving veilig genoeg is:

  • Zijn er extra beveiligingsmaatregelen (zoals multifactor authenticatie) bij het inloggen?
  • Zijn de gegevens versleuteld opgeslagen?
  • Hoe is de verbinding met het datacentrum beveiligd?
  • Aan welke eisen, normen en standaarden voldoet de opslag van de leverancier?
  • Wat staat er in de privacyverklaring met betrekking tot het delen van bestanden met derden?
  • Is de cloudleverancier in het nieuws gekomen wegens een hack of een data-incident?
  • Welke maatregelen zijn er genomen tegen schade als gevolg van brand, natuurrampen, etc.?
  • Maakt de leverancier geregeld back-ups van uw data? Zijn deze eenvoudig terug te zetten, bijvoorbeeld als iemand per ongeluk gegevens heeft verwijderd?

6. Kan de leverancier overweg met legacy systemen?

In verreweg de meeste gevallen heeft een organisatie oude systemen draaien die niet eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in de cloud. Denk hierbij aan applicaties die draaien op lokale servers. Dergelijke applicaties vervullen vaak een belangrijke rol binnen de processen in uw bedrijf.

Sommige cloudleveranciers bieden alleen maar ‘platte’ werkplekken. Andere aanbieders zorgen ervoor dat uw legacy systemen gekoppeld worden aan de cloud. Op deze manier kunt u ook deze applicaties vanaf elke computer gebruiken. Heeft u legacy systemen die mee moeten naar de cloud, dan is het belangrijk om een provider te kiezen die deze applicaties naar de cloud als een hosted versie of kan koppelen met uw cloudomgeving. Een andere mogelijkheid is om online alternatieven te zoeken voor uw legacy applicaties.

7. Hoeveel tijd wordt er gerekend voor de bouw en migratie?

Er gaat tijd overheen voordat de cloud draait. Dit is logisch. Er moet een cloudomgeving voor u worden opgetuigd, inclusief rechten, opslagruimte en applicaties. De leverancier koppelt eerst eventuele legacy applicaties voordat u gebruik kunt maken van de cloud.

Het belangrijkste hierbij is dat de leverancier een realistische planning heeft voor de overstap. Vergeet ook niet te letten op de downtime als gevolg van de veranderingen, zeker als u processen heeft lopen die eigenlijk niet onderbroken mogen worden.

8. De ondersteuning

U hoopt dat het nooit gebeurt, maar het kan natuurlijk wel: er is een storing. Welke ondersteuning levert de aanbieder in dat geval? Binnen welke termijn gaat deze aan de slag om de storing op te lossen? Hoeveel uptime garandeert de provider en wat gebeurt er als de leverancier hier niet aan kan voldoen?

Belangrijk is ook het financiële aspect van de ondersteuning. Gaat de teller lopen op het moment dat een van uw medewerkers belt met een vraag? Of is de ondersteuning onderdeel van het tarief dat u maandelijks betaalt? Belangrijk in deze afweging is ook hoe de ondersteuning aansluit op de supportsystemen binnen uw organisatie.

De juiste keuze maken

Er zijn veel belangrijke zaken om op te letten bij het kiezen van een cloudleverancier. Het begint met het vaststellen of het aanbod en de ervaring van een leverancier aansluiten bij uw wensen. Als u op basis van deze criteria een selectie heeft gemaakt, blijven er nog veel partijen over. Zaken als de omgang met legacy systemen, de ondersteuning en de veiligheid zijn dan doorslaggevend bij het maken van uw keuze.

 

Lees voor meer inspiratie de klantcase van Vaarkamp