Werken in de cloud: 5 essentiële aandachtspunten

shutterstock_1748437547


Hupra ICT weet dat de overgang naar de cloud een lastige puzzel kan zijn. We zien dat IT-teams en eindgebruikers te maken krijgen met een uitgebreid data- en applicatielandschap die gemigreerd moeten worden, complexe omgevingen en ingrijpende veranderingen. Het is best een flinke uitdaging en het kan al snel overweldigend zijn. We begrijpen dat u soms even met de handen in het haar zit, maar dit betekent niet dat u uw plannen voor cloudmigratie onderin de la hoeft op te bergen. Integendeel, Hupra ICT helpt u graag met al uw vragen over de cloud.

Snelle verbinding: betrouwbare provider
Zekerheid: veiligheid boven alles
De cloud: richt hem in zoals u dat wilt 
Continuïteit van de cloudleverancier: loop geen onnodig risico
Kennis is macht: maak een veilige keuze 

Bij Hupra ICT weten we dat het overstappen naar de cloud een grote uitdaging kan zijn. Het kan veel tijd en energie kosten om alle data en applicaties te migreren naar een nieuwe omgeving. Dit begrijpen wij en daarom helpen wij u graag bij het verandermanagement. We staan klaar om u te ondersteunen bij het overstappen naar de cloud, zodat u het overzicht en de controle behoudt. Tijdens de oriëntatiefase is het belangrijk om in ieder geval onderstaande aandachtspunten mee te nemen. Het is verstandig om onderstaande punten te doorlopen bij een keuze voor de cloud en het bedrijf dat u daarvoor inhuurt.

Snelle verbinding: betrouwbare provider 

Werken in de cloud? Heel fijn! De enige vereiste is een betrouwbare, stabiele en snelle internetverbinding.  Wij raden (indien beschikbaar) doorgaans een glasvezelverbinding aan. Belangrijk is ook om goed  na te denken over een fall-back verbinding. Deze zogenoemde fall-back verbinding bestaat uit een tweede internetverbinding waarop overgeschakeld wordt wanneer uw primaire verbinding wegvalt. Dit hoeft geen dure verbinding te zijn, maar uiteraard wel eentje die voldoet aan de eisen van uw bedrijf. 

Een internetverbinding is noodzakelijk

De cloud is prettig werken. Altijd en overal bereikbaar. En is beschikbaar via het internet. Echter zonder internet kunt u niet bij de cloud. Klinkt best logisch toch? Maar het is meer dan een internet connectie. Daarom is het goed om uzelf de vraag te stellen of uw huidige internetverbinding ook stabiel en betrouwbaar is? Dit gaat over het algemeen goed, maar controleer bijvoorbeeld ook of deze verbinding toereikend is voor het aantal gebruikers binnen uw organisatie. En wat is de kwaliteit van de internetverbinding?

Lees dit blog voor meer informatie over verschillende internetverbindingen.

Zekerheid: veiligheid boven alles

De afgelopen jaren zien we dat cybercrime enorm toeneemt. We zien organisaties klakkeloos een on-premise omgeving overzetten naar de cloud. Maar het is juist een uitgelezen kans om bij de overstap naar de cloud het security-by-design principe toe te passen en zo de veiligheid vanaf het basisontwerp in te bouwen.

U wilt natuurlijk zeker weten dat al uw data veilig is. Hupra ICT staat garant voor een veilige opslag van jullie vertrouwelijke data. Met onze online werkplek bieden wij u bijvoorbeeld een cloudoplossing met een contract dat aansluit op (branche gerelateerde) wet- en regelgeving rondom dataopslag. Uw data wordt dan op Nederlands grondgebied opgeslagen. Samen met de klant stellen wij een SLA-overeenkomst op. Dit is een verdere uitwerking van een (ICT-)contract voor wat betreft de kwaliteit van de diensten die een leverancier levert aan een afnemer. Deze bevat gekwantificeerde en meetbare termen de normen voor de dienstverlening. Denk aan beschikbaarheid, betrouwbaarheid en continuïteit.

Kortom; Maak van de veiligheid een prioriteit bij de overstap naar de cloud!

De cloud: richt hem in zoals u wilt 

Kijk van tevoren of u genoeg heeft aan een standaardoplossing of dat er maatwerk aan te pas moet komen. Een standaardoplossing is voordeliger, maar als u later toch maatwerk aan moet schaffen, kunnen de kosten oplopen. Bekijk dus van tevoren goed of u bijvoorbeeld integratie met andere (publieke) clouddiensten nodig heeft of gedeeltelijk on-premise wilt blijven beheren. Wees goed geïnformeerd en laat u goed adviseren.

Hupra ICT biedt standaardoplossingen en maatwerkoplossingen voor de cloud. Onze standaardoplossingen bieden een snelle en kosteneffectieve manier om de cloud te implementeren, terwijl maatwerkoplossingen een meer persoonlijke aanpak bieden die precies aansluit bij de specifieke bedrijfsbehoeften en vereisten. Wij bieden onze klanten een scala aan cloud services. Hupra ICT is ook gespecialiseerd in het ontwerpen, beheren en onderhouden van (private) cloud-omgevingen, waardoor klanten de flexibiliteit krijgen die ze nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. U kunt bijvoorbeeld gerust aan het werk in de  Hupra online werkplek. 

 

Continuïteit van de cloudleverancier: loop geen onnodig risico

Een nogal contractueel bepalend punt. Wat gebeurt er eigenlijk met uw gegevens als het bedrijf, waar naar u bent overgestapt naar de cloud, failliet gaat? Blokkeert alle data dan? Wordt het gewist? Of heeft u simpelweg nog de mogelijkheid om een back-up te ontvangen? En hoe krijgt u deze data dan aangeleverd? Hoe snel kunt u weer door? Dit is een belangrijk onderdeel als u op het punt staat een overeenkomst te sluiten met een leverancier. U wilt niet met de handen in het haar zitten met de beroemde ‘wat als…’ vraag. Daarom raden we u sterk aan om dit bewust bij de overeenkomst te betrekken zodat de veiligheid van uw gegevens gegarandeerd is. Neem goede voorzorgsmaatregelen door dit bijvoorbeeld op te nemen in de SLA (Service Level Agreement).

Kennis is macht : maak een veilige keuze 

Cloud implementatie of cloudmigratie is een strategisch proces dat de nodige kennis en kunde vereist. Veel (kleine) bedrijven zonder interne IT-afdeling kunnen daarom opkijken tegen dit proces. Dat is gelukkig nergens voor nodig. Ook zonder (grote) IT-afdeling maakt u de overstap naar de cloud. Cloudarchitecten zijn hierbij het antwoord! Dit is een externe partij of persoon die u helpt en adviseert over de migratie, implementatie of installatie van de cloud. Een cloudarchitect geeft u advies op maat. 

Het succesvol implementeren van een cloud is een vak apart. Hupra ICT heeft jarenlange ervaring en helpt u als ICT-partner graag bij de overstap naar de cloud. U hoeft dit dus niet alleen te doen. Een strategisch plan én een goede cloud-partner ondersteunen u tijdens dit proces.

Meer weten? Lees onze extra tips of download het Hupra eBook Veilig en makkelijk werken in de cloud. 

Veilig en makkelijk werken in de cloud